Donald Trump je bil že v predvolilni kampanji oster do Kitajske, ki jo je obtožil, da manipulira z vrednostjo valute juana. Foto: Reuters
Donald Trump je bil že v predvolilni kampanji oster do Kitajske, ki jo je obtožil, da manipulira z vrednostjo valute juana. Foto: Reuters
Otočje Spratley
Za območje v Južnokitajskem morju, ki je bogato z energenti, hkrati pa je tudi pomembna transportna pot, so se sprli Kitajska, Tajvan, Filipini, Vietnam, Malezija in Brunej. Foto: Reuters

Spomnimo, novoizvoljeni ameriški predsednik Trump je v petek sprejel telefonski klic predsednice Tajvana Caj Ing Ven, ki mu je čestitala za zmago, ob tem pa sta govorila še o tesnih gospodarskih, političnih in varnostnih vezeh med državama.

Trump je (bil) tako prvi ameriški predsednik oziroma zmagovalec volitev, ki je neposredno govoril z voditeljem Tajvana, odkar sta leta 1979 državi uradno pretrgali diplomatske vezi oziroma je takratni ameriški predsednik Jimmy Carter otoplil odnose s Kitajsko in jih vsaj na papirju ohladil s Tajvanom.

Kitajska protestirala
Trumpova poteza je razburila Kitajsko, ki "odpadniškega" Tajvana ne priznava in ga ima za neodtujljivi del kitajskega ozemlja. Kitajci so zaradi pogovora Trumpa z Venovo uradno protestirali pri ameriških oblasteh in jih pozvali, naj "previdno in ustrezno obravnavajo vprašanje Tajvana".

Kritika monetarne politike in operacij v Južnokitajskem morju
Zdaj pa je Trump na družabnem omrežju Twitter kritiziral Kitajsko zaradi njene monetarne politike in njenih "operacij" v južnokitajskem ozemlju, kjer na spornem morskem območju gradi vojaška oporišča.

"Ali nas je Kitajska kaj vprašala, ko je devalvirala svojo valuto in s tem otežila konkurenco našim podjetjem? Ali pa, ko je v Južnokitajskem morju zgradila vojaško oporišče? Mislim, da ne," je tvitnil Trump. Trump je sicer že v predvolilni kampanji zagrozil, da bo uvedel 45-odstotne carine na uvoz iz Kitajske.

Pence "umirja" žogo
Iz Bele hiše so že sporočili, da telefonski pogovor Trumpa z Venovo ne spreminja desetletja dolge ameriške politike "ene Kitajske". Trumpov podpredsedniški kandidat Mike Pence pa je dejal, da je šlo le za "vljudnostni" pogovor, ki nima namena spreminjati narave ameriško-kitajskih odnosov.

Govorec kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang se na Trumpove tvite neposredno ni odzval, ampak je dejal le, "da si želijo obdržati dobre ameriško-kitajske (gospodarske) odnose, ki so v korist obeh strani".

Ben Carson minister za stanovanjsko politiko
Medtem pa je Trump, ki sestavlja svojo administracijo, v ponedeljek upokojenega nevrokirurga Bena Carsona imenoval za novega ministra za stanovanjsko politiko in razvoj. "Ben Carson ima briljanten um in je strasten glede krepitve skupnosti in družin znotraj teh skupnosti," je dejal Trump. Carson je prvi Afroameričan v Trumpovi ekipi.