Hillary Clinton je že razglasila zmago v boju s senatorjem Berniejem Sandersom za nominacijo Demokratske stranke za mesto predsednika ZDA. Uradno boj sicer še ni končan. Foto: Reuters
Hillary Clinton je že razglasila zmago v boju s senatorjem Berniejem Sandersom za nominacijo Demokratske stranke za mesto predsednika ZDA. Uradno boj sicer še ni končan. Foto: Reuters
Bernie Sanders
Sanders upa na zmago v Kaliforniji in na to, da mu bo pred strankarsko konvencijo uspelo prepričati dovolj t. i. superdelegatov, da podprejo njega namesto Hillary Clinton. Brez glasov superdelegatov namreč ne moreta zmagati ne Hillary Clinton ne Sanders. Foto: Reuters
Donald Trump
Republikanski volivci so za kandidata te stranke za predsednika izbrali poslovneža Donalda Trumpa, ki je svoj uspeh gradil na rasističnih in žaljivih izjavah. Foto: Reuters
Hillary Clinton veča prednost pred Sandersom

V torek so potekale strankarske volitve za demokratskega kandidata v šestih ameriških zveznih državah, in sicer v Kaliforniji (ki je z vidika števila delegatov najpomembnejša), Montani, Južni Dakoti, Severni Dakoti, Novi Mehiki in New Jerseyju. Hillary Clinton je dosegla štiri zmage, in sicer v Kaliforniji, New Jerseyju, Novi Mehiki in Južni Dakoti, njen tekmec Bernie Sanders, neodvisni senator iz Vermonta, pa je več glasov dobil v Severni Dakoti in Montani.

Tiskovna agencija Associated Press je po 91 odstotkih preštetih glasov objavila, da je Hillary Clinton zmagala s 13-odstotno prednostjo.

Torkove volitve v omenjenih šestih državah so med oba kandidata razdelile 694 delegatov. Sanders je upal na zmago v Kaliforniji, saj bi v tem primeru lažje prepričeval t. i. superdelegate, naj na julijski konvenciji Demokratske stranke vendarle podprejo njega, čeprav so načelno podporo izrekli že Hillary Clinton.

Hillary Clinton je po poročanju ameriških medijev, najprej AP-ja, sicer že v ponedeljek zbrala dovolj delegatskih glasov (2.383), da si zagotovi uradno predsedniško nominacijo Demokratske stranke na konvenciji stranke konec julija, vendar to število vključuje tudi t. i. superdelegate, ki niso vezani na voljo ljudstva in so Hillary Clinton podporo načelno izrekli že zdavnaj. Ti delegati si lahko glede tega teoretično še premislijo in na konvenciji konec julija v Filadelfiji vseeno podprejo Sandersa. Volilni štab neodvisnega senatorja iz Vermonta je medije obtožil, da so s prehitro razglasitvijo zmagovalke vplivali na izide zadnjih volitev.

Portal rt.com je pred razglasitvijo izidov za Kalifornijo objavil, da je Hillary Clinton do zdaj zbrala 1.870 delegatskih glasov, pri čemer v to niso vključeni superdelegati, Sanders pa jih je zbral 1.568. Med superdelegati jih je Hillary Clinton podprlo 571, 48 pa jih je podporo izreklo Sandersu.

Hillary Clinton se že zahvaljuje
Hillary Clinton se je po osvojitvi zadostnega števila delegatskih glasov že zahvalila podpornikom, svoj uspeh pa je označila za zgodovinski trenutek za ženske. V primeru njene kandidature za mesto predsednika ZDA bi bilo namreč prvič v zgodovini te države, da se za to mesto kot kandidatka ene od dveh največjih strank poteguje ženska. "Hvala vam, dosegli smo prelomnico," je v New Yorku Hillary Clinton dejala svojim podpornikom.

Sanders vztraja pri kritiki Hillary Clinton
Sanders v torek poraza še ni priznal in je izrazil namero, da bo nadaljeval kampanjo tako do zadnjih volitev 14. junija v Washingtonu kot naprej do konvencije.

Napovedal je, da bo imel v ponedeljek nov govor, v katerem bo povedal marsikaj o Hillary Clinton in njenem soprogu Billu. Oba je kritiziral, da bogatita s politiko in zatrdil, da demokrati uničujejo Ameriko in si ne morejo privoščiti, da Hillary Clinton nasledi Obamo. Sanders je sicer neodvisni senator iz Vermonta, ki se poteguje za predsedniško nominacijo Demokratske stranke.

Z obema kandidatoma Demokratske stranke je v torek po telefonu govoril ameriški predsednik Barack Obama. Hillary Clinton je čestital za "zagotovitev zadostnega števila delegatskih glasov za demokratsko nominacijo za predsednico". V četrtek pa bo, kot so sporočili iz Bele hiše, Obamo na svojo prošnjo obiskal Sanders. Sanders in predsednik naj bi razpravljala o "pomembnih vprašanjih teh volitev, ki največ pomenijo ameriškim delavskim družinam".

Trump osvojil največ delegatskih glasov v zgodovini
Strankarske volitve v omenjenih državah, razen v Severni Dakoti, je imela v torek tudi Republikanska stranka, čeprav je šlo zgolj za formalnost, saj je Donald Trump že predtem dobil dovolj delegatskih glasov za zagotovitev uradne republikanske predsedniške nominacije. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je postal Trump republikanski predsedniški kandidat z največjim številom osvojenih delegatskih glasov v zgodovini. Sprva je na republikanski strani kandidiralo kar 17 kandidatov, a je Trumpu uspelo premagati vse, tako manj znane kot že uveljavljene republikanske politike.

Hillary Clinton se že nekaj časa osredotoča tudi na Trumpa. V New Yorku ga je tako označila za neprimernega za mesto predsednika.

Hillary Clinton veča prednost pred Sandersom