Al Asad se spopada z najresnejšo grožnjo svoji desetletni vladavini. Foto: EPA
Al Asad se spopada z najresnejšo grožnjo svoji desetletni vladavini. Foto: EPA
Sirski tank
Nasilje nad sirskimi protestniki se po besedah aktivistov nadaljuje. Foto: EPA

Predsednik ZDA Barack Obama je podpisal izvršni ukaz, ki uvaja sankcije proti Al Asadu in šestim sodelavcem iz vrha vlade zaradi nadaljevanja nasilnega zatiranja demokratičnih protestov. Obama je pri tem sporočil Asadu, naj začne s tranzicijo ali pa odide s položaja.

Poleg Asada sankcije - zamrznitev premoženja v ZDA oziroma pri ameriških podjetjih ali posameznikih - letijo še na podpredsednika Faruka Al Šaro, premierja Adela Safarja, notranjega ministra Mohameda Ibrahima Al Šarja, obrambnega ministra Alija Habiba Mahmuda, vodjo vojaških obveščevalcev Abdula Fataha Kudsija in direktorja direktorata za politično varnost Mohameda Diba Zaituna. Poteza naj ne bi imela večjega učinka, je pa jasen signal, da je Washington izgubil zaupanje v Al Asada kot reformatorja.

ZDA pritiskajo na Al Asada
Tokrat je mednarodna skupnost prvič uvedla sankcije neposredno proti predsedniku Al Asadu. ZDA so 30. aprila uvedle sankcije proti nekaterim posameznikom iz državnega vrha, med drugim predsednikovemu bratu Maherju Al Asadu, ki poveljuje 4. oklepni diviziji.

Ukaz za izvedbo sankcij ne trdi, da je Al Asad izgubil legitimnost za vladanje, ampak izraža nasprotovanje njegovim postopkom in poziva k začetku politične tranzicije. Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejal, da je čas za Al Asada, "da vodi politično tranzicijo ali odide". Dodal je, da želi Obama "povečati pritisk na sirsko vlado, da bi končala nasilje in začela transformacijo k demokratičnemu sistemu, ki zagotavlja univerzalne pravice Sircev".

Medvedjev: Sirskemu vodstvu je treba dati priložnost
Rusija je sporočila, da ne bo podprla resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov o Siriji, če bi bila podobna resoluciji, ki je avtorizirala vojaško posredovanje v Libiji. "Ne bom podprl take resolucije, tudi če me za to prosijo prijatelji in zavezniki," je dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. "Predsednik Al Asad je napovedal reforme, nujno je, da se te reforme udejanjijo in se ne poskušati pritiskati na Sirijo z resolucijami. Državam je treba pustiti, da same izberejo svojo pot razvoja, in dati sirskemu vodstvu priložnost, da reši notranje težave, ki tam obstajajo," je dodal.

Al Asad priznal napake
Al Asad je priznal, da so njegove varnostne sile naredile nekaj napak pri svojem ravnanju z demonstranti, kar je pripisal pomanjkanju izkušenj s podobnimi situacijami, ki bi bile sicer po njegovih besedah odgovornost policije.

Medtem je po poročanju BBC-ja v napadu v mestu Tal Kalak blizu meje z Libanonom umrlo 27 ljudi. V Siriji že dva meseca potekajo protesti proti Al Asadovemu režimu, ki so zahtevali najmanj 850 življenj, okrog 8.000 ljudi pa je končalo po zaporih.