Po obisku Izraela se bo Clintonova odpravila še v Ramalo na Zahodni breg. Foto: Reuters
Po obisku Izraela se bo Clintonova odpravila še v Ramalo na Zahodni breg. Foto: Reuters
Jad Vašem
Clintonova je v Jeruzalemu obiskala muzej, posvečen spominu na holokavst. Foto: EPA
Clintonova obiskala Izrael

"Pomembno je, da ZDA vedno poudarjajo svojo neomajno, trajno in temeljno podporo Izraelu ter svojo neuklonljivo zavezo varnosti Izraela," je vodja ameriške diplomacije dejala po pogovorih z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom in ob tem pozvala k ustavitvi palestinskega raketiranja izraelskega ozemlja.

"Nenehni raketni napadi na Izrael se morajo končati," je dejala Clintonova in dodala, da ni dvoma, da nobena država, vključno z Izraelom, ne more stati pri miru, medtem ko so njeno ozemlje in prebivalci izpostavljeni raketnim napadom. Peres je dejal, da si želijo takojšnje obnove mirovnih pogovorov, saj nihče v Izraelu ne želi nadzorovati življenj Palestincev.

Bo z Netanjahujem mogoča rešitev dveh držav?
Clintonova je obljubila, da se bo zavzemala za neodvisno palestinsko državo, saj meni, da je rešitev dveh držav najboljša izbira za Izrael. Rešitev dveh držav je neizogibna, po njenih zagotovilih pa se bodo ZDA močno zavzemale za takšen razplet v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Ameriška državna sekretarka se je srečala tudi z desničarskim voditeljem in mandatarjem za sestavo nove vlade Benjaminom Netanjahujem, ki je sicer govoril o avtonomni palestinski oblasti, a se ni izrekel o rešitvi dveh držav, ki jo podpirajo ZDA in Palestinci.

Če Netanjahu postane novi izraelski premier, bo imela administracija predsednika Baracka Obame, ki si je Bližnji vzhod postavil za eno izmed svojih zunanjepolitičnih prioritet, težko delo, saj vodja desničarskega Likuda podpira širitev judovskih naselij na zasedenem Zahodnem bregu, čemur Washington nasprotuje.

V Izrael je ameriška državna sekretarka prispela iz egiptovskega letovišča Šarm El Šejk, kjer se je v ponedeljek udeležila mednarodne donatorske konference za pomoč po nedavni izraelski ofenzivi uničeni Gazi.

Peres: Iran je svetovna težava
Tema pogovorov med Clintonovo in Peresom je bil seveda tudi Iran, v katerem Izrael vidi največjo grožnjo za svojo varnost, ZDA pa islamsko republiko obtožujejo razvijanja jedrskega orožja. "To ni težava Izraela, to je svetovna težava," je dejal Peres in izrazil upanje, da ZDA ne bodo dopustile oblikovanja jedrske grožnje Izraelu.

Med obiskom v Izraelu je Clintonova naznanila, da bodo ZDA na pogovore v Sirijo napotile dva svoja visoka predstavnika. Potem ko se je Busheva administracija izogibala stikov z Damaskom, ki ga je obtoževala podpore terorističnim skupinam v regiji, je predsednik Barack Obama tako že začel izpolnjevati obljube o otoplitvi odnosov.

G. V.

Clintonova obiskala Izrael