Za pomoč Gazi so zbrali več denarja, kot so pričakovali. Foto: EPA
Za pomoč Gazi so zbrali več denarja, kot so pričakovali. Foto: EPA
Hillary Clinton in Ban Ki Mun
Clintonova in Ban sta pozvala k dolgotrajnemu miru na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Konferenca o Gazi

Palestinci so si od konference, ki so se je udeležili predstavniki več kot 80 držav, obetali približno 2,8 milijarde dolarjev pomoči, dobili pa so veliko več. Egiptovski zunanji minister Ahmad Abdul Geit je po koncu konference sporočil, da so zbrali natanko 4,481 milijarde dolarjev.

Donatorji in udeleženci konference so zahtevali takojšnjo, popolno in brezpogojno odprtje meja Gaze z Izraelom, saj so razmere na mejnih prehodih nevzdržne. "Humanitarni delavci nimajo dostopa do Gaze, nujne življenjske potrebščine pa ne morejo dostaviti na območje," je povedal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Udeleženci konference so zahtevali tudi, da sredstva, ki so jih zbrali, ne gredo prek palestinskega gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze. Pozvali so tudi k spravi med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah, ki ga vodi palestinski predsednik Mahmud Abas, in k oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Clintonova: Rešitev le celovit pristop k miru
Konference se je udeležila tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki je pozvala, da bi morala gospodarska pomoč Palestincem sovpadati tudi s prizadevanji za celovit mirovni dogovor z Izraelom. "Našega odgovora na krizo v Gazi ni mogoče ločiti od širših prizadevanj po celovitem miru," je povedala Clintonova, za katero je bil to prvi obisk v regiji po prevzemu vodenja ameriškega State Departmenta. Clintonova je na konferenci izrazila tudi upanje, da denar ne bo končal v napačnih rokah.

Z izjavo Clintonove se je strinjal tudi palestinski predsednik Abas, ki je izrazil prepričanje, da samo gospodarska pomoč ne bo dovolj, če ne bo rešitve desetletja trajajočega bližnjevzhodnega konflikta. A to se bo po Abasovem mnenju zgodilo le ob ustanovitvi palestinske države, zato mora mednarodna skupnost pritisniti na novo izraelsko vlado, ki jo bo po vsej verjetnosti vodil predsednik Benjamin Netanjahu.

Največ dale ZDA in arabske države
Največ sredstev za obnovo Gaze so namenile ZDA, in sicer 900 milijonov dolarjev. Med večjimi donatorji so bile tudi arabske države ob Perzijskem zalivu, ki so zbrale 1,65 milijarde dolarjev, države Evropske unije pa so obljubile 554 milijonov dolarjev. Konference se je udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina, ki je v imenu Slovenije za Gazo donirala 250.000 dolarjev.

Ljudje v Gazi še vedno brez strehe nad glavo
Mednarodno konferenco v podporo palestinskemu gospodarstvu za obnovo Gaze, ki sta ji sopredsedovala Egipt in Norveška, so se odločili organizirati po izraelski ofenzivi na območju Gaze, ki se je po 22 dnevih končala 18. januarja. Med ofenzivo je umrlo več kot 1.300 Palestincev, več kot 5.300 je bilo ranjenih. Med ofenzivo je bila močno poškodovana infrastruktura, uničenih pa je bilo več tisoč domov. Večina prebivalcev Gaze je tako tudi več kot pet tednov po koncu izraelske ofenzive še vedno brez strehe nad glavo in se bojuje za osnovne življenjske potrebščine.

B. T.

Konferenca o Gazi