Trump je Kitajsko v preteklosti ostro obtožil kraje intelektualne lastnine, Kitajska pa vztraja, da so ameriški pogoji za reformo poslovanja nerazumni. Foto: Reuters

Po Trumpovi oceni je bil pogovor "izvrsten", pogajanja pa so "nazaj". "S kitajskim predsednikom sva imela krasno srečanje, sam bi rekel, da je bilo odlično, kolikor je lahko bilo. Govorila sva o številnih rečeh in zdaj se vračamo na pravo pot, bomo videli, kaj se bo zgodilo."

ZDA kritične do turškega nakupa ruskega orožja

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po srečanju s Trumpom izrazil prepričanje, da Turčija zaradi nakupa ruskega raketnega sistema ne bo deležna sankcij ZDA. Dodal je, da sta Washington in Ankara strateška partnerja, a "nima nihče pristojnosti, da bi se vmešaval v turško suverenost". Trump je medtem dejal, da je ta nakup problem. "To je problem, to sploh ni vprašanje," pa je medtem glede nakupa dejal ameriški predsednik. "To ni dobro," je poudaril. Dodal pa, da je Turčija prijateljica ZDA. "Smo veliki trgovinski partnerji in še večji bomo," je dejal.

"Mi se bomo vzdržali carin, oni pa bodo kupovali kmetijske izdelke," je Trump dejal na novinarski konferenci, Ši pa je pred začetkom pogajanj povedal, da sta "sodelovanje in dialog boljša kot napetosti in spopadi."

Že pred pogovorom predsednikov največjih svetovnih gospodarstev so poznavalci ocenili, da predsednika ZDA in Kitajske na današnjem srečanju ne bosta sklenila uradnega dogovora, da pa naj bi se zavzela za nadaljevanje trgovinskih pogovorov. Po poročanju ameriških in kitajskih medijev naj bi se državi že dogovorili za premirje v trgovinski vojni, da bi lahko nadaljevali pogovore o rešitvi spora.

Doslej je Trump uvedel 25-odstotne carine na 250 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, zagrozil pa je s carinami še na 325 milijard uvoza, če ne bo dogovora. Peking je na drugi strani prav tako že uvedel carine na uvoz iz ZDA v enaki vrednosti, enak odziv pa bo sledil, če bo Trump uvedel dodatne carine.

Trump s carinami grozi tudi drugim državam in povezavam, kot je EU, kar krepi predvsem ekonomsko negotovost in že omejuje mednarodno trgovino ter slabi svetovno gospodarsko rast.

ZDA ne bodo uvedle novih carin za kitajsko blago

Trump: podjetja lahko poslujejo s Huaweijem
Ameriška podjetja lahko še naprej poslujejo s kitajskim tehnološkim velikanom Huaweijem, je še zatrdil Trump. "Huaweiju prodajamo in bomo prodajali ogromno količino izdelkov in rekel sem, da je to v redu, da bomo to počeli še naprej." Pričakovano je Kitajska pozdravila njegove besede.

Kitajski gigant je v preteklih dneh objavil belo knjigo o inovacijah in intelektualni lastnini ter opozoril na politizacijo sporov. Bela knjiga pojasnjuje prakso in prispevke podjetja Huawei k inovacijam in zaščiti pravic intelektualne lastnine. "Če bi politiki uporabili intelektualno lastnino kot politično orodje, bi uničili zaupanje v sistem patentne zaščite. Če nekatere vlade selektivno ukinejo intelektualno lastnino podjetjem, s tem ukinejo temelje globalnih inovacij," je ob predstavitvi bele knjige dejal glavni pravni zastopnik Huaweija Song Liuping.

V beli knjigi navajajo, da so inovacije in zaščita intelektualne lastnine v središču uspeha družbe Huawei že več kot 30 let. Od konca leta 2018 je imel Huawei odobrenih 87.805 patentov, od tega 11.152 v ZDA. Od leta 2015 je Huawei imel več kot 1,4 milijarde dolarjev prihodkov iz naslova licenciranja, so navedli v sporočilu in dodali, da je Huawei plačal tudi več kot šest milijard dolarjev licenčnin za uporabo patentov drugih podjetij, od katerih jih je skoraj 80 odstotkov iz ZDA.

Huawei poudarja, da ga v preteklih 30 letih nobeno sodišče ni spoznalo za krivega zlonamerne kraje intelektualne lastnine, prav tako mu sodišče nikoli ni naložilo plačila odškodnin. Foto: Reuters