Radarji naj bi stali na čeških tleh. Foto: EPA
Radarji naj bi stali na čeških tleh. Foto: EPA
Obrat v Bušerju bo dokončan s pomočjo ruskega znanja. Foto: Reuters

Predstavniki obeh držav so se na petem medsebojnem srečanju sestali v Budimpešti, ameriški predstavnik pa je dejal, da je ruskim kolegom najbolj podrobno do zdaj predstavil načrte Washingtona, ki jim Moskva nasprotuje in jih smatra za grožnjo. ZDA trdijo, da se želijo s ščitom, ki naj bi stal na Češkem in Poljskem, zaščititi pred Iranom.

"Imeli smo resne razprave o dojemanju raketnih groženj, kakršne so danes in kakor se lahko te še razvijejo," je dejal ameriški podsekretar za mednarodno varnost John Rood. "Zaskrbljeni smo zaradi dejstva, da je iranski obrambni minister ta teden dajal izjave o razvoju novega balističnega raketnega sistema," je še pojasnil.

ZDA se o načrtih za protiraketni ščit še vedno pogovarjajo tudi s Prago in Varšavo, zato bo Rood v petek odpotoval v Prago.

Dogovor Rusije in Irana
Prav z Iranom pa so Rusi danes dosegli dogovor o časovnem načrtu za izgradnjo jedrske elektrarne Bušer v Iranu. Dela so namreč zastala že prej, Moskva trdi, da zaradi neplačevanja Teherana, slednji pa trdi, da so v ozadju politični razlogi.

ZDA in evropski zaveznici, ki imata stalni sedež v Varnsotnem svetu ZN-a, zahtevajo strožje ukrepe, s katerimi bi Iranu preprečili bogatenje urana. Takega je namreč mogoče uporabiti za jedrsko orožje, je pa tudi uporaben kot gorivo v jedrski elektrarni.

Iranski jedrski program je bil začet leta 1974, ko so želeli s pomočjo Nemčije v obalnem Bušerju zgraditi jedrsko elektrarno. Pet let pozneje so načrte zaradi islamske revolucije opustili, leta 1992 pa so ga zopet obudili, a tokrat naj bi elektrarno gradili s pomočjo Rusije.

Načrtovana sta dva reaktorja in en naj bi bil že skoraj končan, za dokončno izgradnjo elektrarne pa naj bi Iran ruskemu podjetju Atomstrojeksport sedaj plačal milijardo dolarjev, po izgradnji elektrarne pa naj bi omenjeno podjetje Bušerju dobavljalo tudi potrebno jedrsko gorivo.

M. R.