Padec Kusairja, ki je na strateško pomembni prometnici med Damaskom in območjem ob obali Sredozemskega morja, pomeni veliko zmago za Asada v več kot dve leti trajajočem konfliktu, ki je zahteval že skoraj sto tisoč življenj. Foto: Reuters
Padec Kusairja, ki je na strateško pomembni prometnici med Damaskom in območjem ob obali Sredozemskega morja, pomeni veliko zmago za Asada v več kot dve leti trajajočem konfliktu, ki je zahteval že skoraj sto tisoč življenj. Foto: Reuters
Prosirski protest v Libanonu
Zaradi vojaškega posredovanja Hezbolaha v Siriji, napetost narašča tudi v Libanonu, kjer so politične, verske in etične delitve še močnejše kot v Siriji. Foto: EPA

Visoki uradnik Bele hiše, ki ni želel biti imenovan, je za Reuters potrdil, da je vprašanje oboroževanja sirskih upornikov na seznamu tem, ki jih bo predsednik Barack Obama obravnaval ta teden. Ameriške oblasti so v preteklih dveh letih večkrat zavrnile možnost oborožitve upornikov, a razmere v Siriji, kjer je vladni režim prevzel pobudo na bojišču, so močno spremenile okoliščine.

Zunanji minister John Kerry je že preložil napovedan obisk Bližnjega vzhoda, ker se bo namesto tega udeležil posvetovanj v Washingtonu. Ameriška dilema je: ali naj začnejo aktivno oboroževati in pomagati sirskim upornikom ali naj še naprej opazujejo dotok orožja in denarja iz Savdske Arabije in Katarja, ki že več kot leto dni odprto podpirata uporno stran. ZDA skrbi krepitev selafističnega vpliva med raznovrstnimi uporniškimi silami, kjer so ravno islamistične milice najbolj dejavne v uporu proti sekularnemu režimu Bašarja al Asada.

Po Kusairu na vrsti ofenziva na sever
Sirske vladne sile se pripravljajo na obsežno ofenzivo na mesto Alep in njegovo okolico, ki je v rokah upornikov. Začela naj bi se "v prihodnjih urah ali dneh".

Provladni časopis je to novico objavil le nekaj dni zatem, ko je vojski predsednika Bašarja Al Asada ob pomoči Hezbolahovih borcev uspelo zavzeti mesto Kusair. V nedeljo so prevzeli nadzor še nad zadnjimi uporniškimi vasicami na strateško pomembnem območju, ki leži med mejo z Libanonom in mestom Homs v osrednji Siriji.

Javna napoved ofenzive na sever
Večina severa Sirije je sicer od lani pod nadzorom upornikov, bojna linija v Alepu pa se ni premaknila že nekaj mesecev. A padec Kusaira je vladni vojski dal nov zagon, vsaj sodeč po pisanju provladnega časopisa Al Vatan, ki je zapisal, da se "vojska na podeželju pred Alepom pospešeno oborožuje in pripravlja na bitko v samem središču mesta. Vojska bo uporabila svoje znanje iz boja za Kusair in Vzhodno Guto v bližini Damaska, da bi dosegla napredek tudi v provincah Hama in Homs".

Ofenziva na Alep se imenuje operacija Severna nevihta. Opozicijski aktivisti so sporočili, da v mestu še niso opazili nikakršnih vojaških premikov, je pa bilo v nedeljo slišati streljanje iz dveh vasic pred mestom.

15-letni deček usmrčen zaradi besed
Zato pa prihaja iz Alepa, največjega sirskega mesta, pretresljiva novica, da so islamistični uporniki zaradi bogokletja pred očmi staršev ubili 15-letnega dečka. Vest je Zahodu posredoval Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR), ki sicer velja za uporu in revoluciji predano organizacijo, ki šteje žrtve dvoletnega krvavega konflikta v Siriji.

Dečka so uporniki, ki nadzorujejo večino mesta, slišali, kako razlaga: "Četudi bi sam prerok Mohamed prišel iz nebes, ne bi postal vernik." Dan po takojšnji aretaciji zaradi bogoskrunstva so skrajni islamistični uporniki priredili javno usmrtitev, pri čemer so dečka v glavo in vrat ustrelili pred očmi njegovih staršev.

Po besedah zgroženih prič so ob umoru zbranim zabičali: "Nevera v Boga je politeizem in preklinjenje Preroka je mnogoboštvo. Kdor koli bo samo enkrat preklinjal, bo kaznovan tako!"

"Zločin, ki ga ne moremo ignorirati"
V podkrepitev zločina je SOHR objavil tudi fotografijo z obrazom ustreljenega dečka, s katere so razvidne strelne rane. Direktor skupine, ki je zaradi proopozicijske drže tudi tarča kritik in dvomov o verodostojnosti podatkov, Rami Abdul Rahman je ob tragediji zapisal: "Ne moremo ignorirati zločinov, ki sicer služijo edinole sovražnikov revolucije in sovražnikom človeštva."