Sirska vojska bo zdaj svoje operacije usmerila na severno pokrajino Alep. Foto: EPA
Sirska vojska bo zdaj svoje operacije usmerila na severno pokrajino Alep. Foto: EPA
Sirska upornika
Sirskim upornikom ni uspelo obraniti Kusaira. Foto: EPA

Po poročanju sirske državne televizije je sirska vojska v celoti prevzela nadzor nad Kusairom v pokrajini Homs, pri čemer je med ofenzivo ubila številne "teroriste" in druge zajela.

Libanonska televizija Al Manar, ki je v lasti proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, katerega borci so se v Kusairu borili na strani sirske vojske, je poročala, da je bilo mesto ob zavzetju povsem zapuščeno in da so uporniki ob napredovanju režimskih sil pobegnili.

Sirska vojska je v zmagoslavnem zanosu pozneje sporočila, da bodo kaznovali upornike po vsej državi. "Po uspešnem napredovanju v vojni proti organiziranim teroristom naše oborožene sile pravijo, da bodo zdrobile oborožence ne glede na to, kje so, v vseh kotičkih Sirije," je vojska zapisala v izjavi.

Za zavzetje Kusaira je sirskemu režimu čestital njegov zaveznik Iran.

Padlo 500 upornikov
Sirski uporniki so sporočili, da bi se morali njihovi borci proti pripadnikom Hezbolaha boriti tudi v Libanonu. Poveljnik krovne organizacije sirskih upornikov, Svobodne sirske vojske, general Selim Idris je dejal, da so Hezbolahovi borci vdrli v Sirijo, Libanon pa ne naredi nič, da bi jim to preprečil.

Po mnenju opozicijske Nacionalne koalicije se bo upor proti Asadovemu režimu nadaljeval kljub padcu Kusairja. "Zmaga je na strani pravičnih, ki so se uprli zatiranju in krivici," so zapisali v sporočilu za javnost in pozvali ZN ter velike sile, naj izpolnijo svojo dolžnost in takoj posredujejo za zaščito civilistov.

Opozicija je sporočila, da je v bojih za obrambo mesta padlo več kot 500 upornikov, še tisoč pa jih je bilo ranjenih. Mesto je tako pred vladnimi vojaki in Hezbolahovimi borci branilo le 400 slabo oboroženih upornikov.

Kusair leži na pomembni oskrbovalni poti z Libanonom in z njegovim zavzetjem je Damask zavaroval pomemben koridor skozi osrednjo pokrajino Homs, ki prestolnico povezuje z obalnim območjem in središčem Asadove alavitske manjšine.

"Kdor nadzoruje Kusair, nadzoruje središče države, in kdor nadzoruje središče države, nadzoruje vso Sirijo," je dejal sirski general Jaja Sulejman.

Neki predstavnik provladne milice je povedal, da se bo vojska zdaj usmerila na severno pokrajino Alep, ki je pod nadzorom upornikov od lanskega leta.

Mirovna konferenca se oddaljuje
Od začetka upora proti Asadu marca leta 2011 je bilo v vojni ubitih več kot 80.000 ljudi, svoje domove pa je moralo zapustiti 1,6 milijona ljudi, številni med njimi so se zatekli tudi v sosednje države.

Mirovne konference o Siriji ne bo pred julijem, je napovedal posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi. Novico je potrdil tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov. Je pa Gatilov zagotovil, da je bil na pripravljalnem sestanku v Ženevi pri nekaterih vprašanjih dosežen napredek.

Kot je poudaril namestnik ruskega zunanjega ministra, na vsa odprta vprašanja niso našli odgovorov, zato bodo predstavniki ZDA, ZN-a in Rusije konec tega meseca znova sedli za mizo in se poskušali dokončno uskladiti. Dodatni usklajevalni sestanek je predviden za 25. junij.