V več kot dve leti trajajočem konfliktu v Siriji je bilo ubitih več kot 80.000 ljudi. Foto: EPA
V več kot dve leti trajajočem konfliktu v Siriji je bilo ubitih več kot 80.000 ljudi. Foto: EPA
Sirski upornik
ZDA so prepričane, da opozicijske sile niso uporabile kemičnega orožja. Foto: EPA
Rakete S-300
Ruske rakete še niso v Siriji. Foto: EPA

"Testi kažejo na prisotnost sarina v več vzorcih v naši lasti," je v izjavi za javnost dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius in dodal, da so rezultate testov predali Združenim narodom.

"Francija je prepričana, da so na omejenih območjih v Siriji večkrat uporabili sarin," je bil jasen Fabius, ki meni, da bi bilo nesprejemljivo, da bi odgovorni za te zločine ostali nekaznovani.

Francija je več tednov izvajala testiranja vzorcev, med njimi tudi tistih, ki so jih iz Sirije pretihotapili poročevalci francoskega dnevnika Le Monde.

Iz Bele hiše so sporočili, da morajo zbrati in pregledati več dokazov glede uporabe kemičnega orožja v Siriji, preden sprejmejo odločitve o nadaljnjih ukrepih.

ZDA so prepričane, da je večina kemičnega orožja v Siriji pod nadzorom režima predsednika Bašarja Al Asada in "močno dvomijo" o trditvah, da so ga uporabile opozicijske sile, je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

"Potrebujemo več informacij," je še pojasnil Carney.

ZN: Ni jasno, kdo je uporabil kemično orožje
Komisija ZN-a za preiskavo kršitev človekovih pravic v Siriji je predtem sporočila, da je ugotovila verjetno večkratno uporabo kemičnega orožja v Siriji.

Za to prepričanje po navedbah komisije obstajajo utemeljeni razlogi, še vedno pa ni jasno, kdo stoji za tovrstnimi napadi. Vojni zločini in zločini proti človeštvu so poleg tega v Siriji postali del vsakdana, so ugotovili.

Preiskovalci izpostavljajo štiri napade, v katerih je bila uporabljena "omejena količina strupenih kemikalij". Gre za napada, ki sta se 19. marca zgodila v provincah Alep in Damask, za napad 13. aprila v Alepu in napad 29. aprila v provinci Idlib.

Kljub temu pa komisiji za zdaj ni uspelo brez dvoma razjasniti, za katere kemične snovi gre in kdo jih je uporabil.

Rusija ni dostavila raket Siriji
Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da Rusija še ni dostavila naprednega sistema protizračne obrambe S-300 sirskemu režimu, čeprav je bilo v zadnjih dneh veliko govoric o tem, na to pa je pred kratkim namignil tudi sirski predsednik Al Asad.

"Pogodba je bila podpisana pred več leti, vendar še ni bila izpolnjena," je dejal Putin in pojasnil, da je vsa prodaja ruskega orožja Siriji skladna z mednarodnim pravom.

"Ne želimo rušiti ravnotežja v regiji," je še dejal ruski predsednik, ki meni, da je S-300 "eden najboljših, če ne najboljši sistem zračne obrambe na svetu".

Putin je posvaril pred morebitnim tujim vojaškim posredovanjem, saj bi bilo to po njegovem prepričanju neuspešno. "Znova smo poudarili, da bi bil vsakršen poskus vplivanja na razmere s silo in neposrednim vojaškim posredovanjem obsojen na propad," je dejal Putin na vrhu EU-Rusija.