19-letni Mohamed Osman Mohamud je bil
19-letni Mohamed Osman Mohamud je bil "na piki" ameriških oblasti že od leta 2009. Foto: Reuters

Pripadniki ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) in portlandske policije so Mohamuda, državljana ZDA, po rodu iz Somalije, aretirali v petek ob 17.40 po krajevnem času. Mohamud je bil pripravljen, da na vsakoletni slovesnosti osvetlitve božične jelke razstreli kombi, za katerega je mislil, da je napolnjen z razstrelivom in je bil parkiran v bližini božične jelke.

Vozilo je bilo le krinka kriminalistov, ki so Mohamuda spremljali že od lani, ob poskusu, da po prenosnem telefonu sproži avtomobil bombo, pa so ga pristojni aretirali. Aretacija se je zgodila 20 minut pred prižigom božičnih luči.

"Obstajajo ljudje, ki so odločeni pobijati Američane"
"Grožnja je bila zelo resnična. Preiskava je pokazala, da je bil Mohamud odločen, da izpelje napad, ki bi imel strahovite posledice. Naj pomirim ljudi v skupnosti, da smo mu na vsakem koraku preprečevali, da bi napad dejansko izpeljal," je povedal FBI-jev agent Arthur Balizan. "Mohamudova odločenost, da izpelje napad, kaže na grozljivo realnost, da obstajajo ljudje, tudi v Oregonu, ki so odločeni pobijati Američane," pa je ob tem povedal tožilec Dwight Holton.

Tajna operacija policije in FBI-ja
Policija in FBI so Mohamudu začeli slediti avgusta leta 2009, ko si je ta začel po elektronski pošti dopisovati z moškim, ki živi na severozahodu Pakistana. Agent pod krinko se je pretvarjal, da je sodelavec pakistanskega državljana, in se je srečal z Mohamudom, da bi se dogovorila o načrtu za napad. Agent je Mohamudu takrat povedal, da bo na prireditvi ogromno otrok, Mohamud pa mu je odvrnil, da išče "veliko prireditev, kjer bodo napadli družine, ki se veselijo ob prazniku".

Mohamud, ki sicer živi v mestu Corvallis, je agentu pod krinko povedal tudi, da razmišlja, da bi izvedel džihad ali sveto vojno proti nevernikom vse od svojega 15. leta.