V Washingtonu je potekal množični shod proti policijskemu nasilju. Foto: Reuters
V Washingtonu je potekal množični shod proti policijskemu nasilju. Foto: Reuters
Protestniki so opozarjali, da se ni v pol stoletja v odnosu policije do Afroameričanov nič spremenilo. Foto: Reuters
Protesti proti brutalnosti policije v ZDA

V Washingtonu se je zbralo med 30 in 40 tisoč protestniki, za Radio Slovenija poroča Edvard Žitnik.

Protest je organizirala Mreža nacionalne akcije afroameriškega aktivista in politika iz New Yorka Ala Sharptona, ki je svojo javno kariero začel z organiziranjem protestov in pomočjo žrtvam policijskega nasilja, tako pa jo tudi nadaljuje.

Protestniki so nosili transparente in majice z napisi, med katerimi prevladujeta dve gesli, in sicer "Roke kvišku, ne streljaj", ki spominja na primer 18-letnega Michaela Browna, neoboroženega najstnika, ki ga je avgusta v Fergusonu ubil beli policist, ter "Ne moram dihati". To so bile namreč zadnje besede 43-letnega Erica Garnerja iz Staten Islanda v New Yorku, ki je umrl med poskusom aretacije zaradi prodaje cigaret julija. Z nedovoljenim prijemom ga je zadušil beli policist. Gre sicer samo za dva primera policijskega nasilja nad Afroameričani, ki desetletja preveva ameriško družbo.

Zahteva št. 1: Odgovornost
Osnovna zahteva protestnikov je večja odgovornost, ki naj bi jo dosegli tako, da spremenijo pravosodne postopke. Primere policijskega nasilja bi morali odvzeti iz rok lokalnih tožilcev, ki s policisti redno sodelujejo in zato niso motivirani za njihov pregon.

Sharpton tako zahteva večjo vlogo zveznega pravosodnega ministrstva in posebne tožilce, ki niso povezani s policijo v določenih skupnostih. "Potrebujemo več kot le besede," je dejal Sharpton. "Potrebujemo zakonodajne spremembe, ki bodo spremenile stvari tako na papirju kot na ulici." Sharpton je še dejal: "Ne gre za to, kaj je črno in kaj belo. Gre za to, kaj je prav in kaj narobe. Zato so tu belci in temnopolti skupaj. To je ameriški pohod za pravice Američanov."

Protest tudi v New Yorku
Velik protest se je zgodil tudi v New Yorku, udeležilo se ga je okoli 10.000 protestnikov. Soorganizatorka protesta v New Yorku Umaara Elliott je dejala, da je "odprta sezona lova na temnopolte".

Protestniki so se podali na ulice tudi v Memphisu, Austinu, Chicagu in Bostonu, kjer je bilo zaradi poskusa zapore avtoceste aretiranih 23 protestnikov.

Spomnimo, že smrti tako Browna kot Garnerja sta povzročili veliko jezo afroameriške manjšine, dodaten bes javnosti pa sta povzročili odločitvi velike porote, da se belima policistoma, ki sta Afroameričana ubila, niti ne sodi. V primeru Garnerjeve smrti je bil incident celo posnet, a tudi videoprikaz ni bil dovolj za sojenje.

Dogodka v Washingtonu so se udeležili tudi sorodniki treh drugih Afroameričanov, ki so padli pod streli policistov in prostovoljnega varnostnika, in sicer 28-letnega Akaija Gurleyja, 12-letnega Tamirja Ricea in 17-letnega Trayvona Martina.

Protesti proti brutalnosti policije v ZDA