Med sporne prakse spadajo odrekanje spanca, stresni položaji, slačenje do golega, hrup in psi. Foto: EPA
Med sporne prakse spadajo odrekanje spanca, stresni položaji, slačenje do golega, hrup in psi. Foto: EPA
Guantanamo Bay
Eden izmed najspornejših zaporov, kamor so ZDA zapirale teroristične osumljence, je nedvomno Guantanamo na Kubi. Foto: EPA

Preiskovalno komisijo, kjer so sodelovali nekdanji politiki, generali, sodniki in akademiki, je oblikovala washingtonska organizacija Ustavni projekt, na njeno čelo pa je postavila nekdanjega republikanskega kongresnika iz Arkansasa Aso Hutchinsona in demokratskega kongresnika iz Oklahome Jamesa Jonesa.

"Prišli smo do obžalovanja vrednega, a neizogibnega sklepa, da so ZDA uporabljale metode, ki brez dvoma kvalificirajo kot mučenje," je povedal Hutchinson. V poročilu so zapisali, da je so Američani z mučenjem kršili domače in mednarodno pravo, saj so mučili zapornike v Guantanamu, pa tudi v tajnih zaporih Cie v Romuniji, na Poljskem, Tajskem in v Litvi.

Plod dveletnega dela, ki ne bo imelo nobenih posledic
Približno 580 strani dolgo poročilo, ki sicer ne bo imelo nobenih pravnih posledic, je plod dveh let zbiranja podatkov in pogovorov z obveščevalci in vojaki, ki so sodelovali pri zaslišanjih osumljenih teroristov. Preiskava je ob tem ugotovila tudi, da sporne metode oz. mučenje niso prinesli nobenih koristnih informacij za obrambo ali vodenje vojne proti terorizmu. "Te metode so ZDA v preteklosti ostro obsojale, ko so jih uporabljali drugi," pravi poročilo in dodaja, da je mučenje kršilo ameriške vrednote in zmanjšalo možnost za pomembna zavezništva po svetu.

Čeprav mučenje ni bilo nikoli izrecno dovoljeno, se je pojavljalo zaradi odločitev civilnega in vojaškega vrha države, vključno z Bushevo odločitvijo, da Ženevske konvencije za pripadnike teroristične mreže Al Kaida in talibane ne veljajo. Nekdanji obrambni minister Donald Rumsfeld je posebej odobril posebne metode proti ujetnikom v taborišču Guantanamo na Kubi, med njimi pa so bili odrekanje spanca, stresni položaji, slačenje do golega, hrup in psi. Te metode so potem vojaki uporabljali tudi v Iraku.

Poročilo dodaja še, da so najvišji državni uradniki, ki so dovolili mučenja, to počeli z najboljšimi nameni, da preprečijo nove teroristične napade. A se morajo Američani soočiti z dejstvi in iz njih potegniti nauk za naprej. "Kar je v določenem času razumljivo in opravičljivo, lahko postane primer zgodovinskega obžalovanja," pravi poročilo.

Busheva administracija nikoli priznala, da so mučili
Nekdanji Bushev veleposlanik pri Združenih narodih John Bolton je poročilo komisije ostro napadel in ga označil za skregano z realnostjo. Ob tem je odločno zanikal, da bi bile "posebne zasliševalske metode" mučenje, saj vsi višji člani Busheve administracije vztrajajo pri olepšavi izraza. Nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je pred dvema letoma povedal, da ničesar ne obžaluje in bi posebne metode znova uporabil, ob tem pa jim ne upa reči mučenje.

Tudi predsednik Barack Obama je zavrnil vse pozive, naj uvede uradno preiskavo početja administracije svojega predhodnika.