Pakistan je proti napadom ameriških sil na pakistanskem ozemlju na meji z Afganistanim takoj protestiral. Foto: EPA
Pakistan je proti napadom ameriških sil na pakistanskem ozemlju na meji z Afganistanim takoj protestiral. Foto: EPA

Uradno opravičilo, ki ga je administracija predsednika Baracka Obame poslala v upanju, da se bodo odnosi med Pakistanom in ZDA le izboljšali, sta na pakistansko vlado v sredo zvečer naslovila ameriška veleposlanica v Pakistanu Anne Patterson in poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, general David Petraeus. V izjavi sta zapisala, da naj bi bil napad 30. septembra posledica slabe koordinacije, saj so bili piloti prepričani, da so napadeni vojaki v resnici talibani.

"Zavezništvo pod ameriškim vodstvom močno obžaluje tragično izgubo življenj," je zapisal general Petraeus, pridružila pa se mu je tudi veleposlanica Pettersonova, ki je zapisala: "Pakistanu in družinam ubitih vojakov se opravičujemo. Pogumne pakistanske varnostne sile so naš zaveznik v vojni, ki je grožnja tako za Pakistan kot za ZDA".

Odnosi med Pakistanom in ZDA na tanki črti
Proti napadom ameriških sil na pakistanskem ozemlju na meji z Afganistanim je Pakistan takoj protestiral, napad pa je tako še zaostril že tako napete odnose med zaveznicama v boju proti terorizmu. Bil je tudi povod, da je Pakistan Natovim vozilom za oskrbo sil v Afganistanu zaprl pot, incidentom pa so sledili tudi napadi na Natove cisterne za sile v Afganistanu. Zadnja se je zgodila v sredo na severozahodu Pakistana, kjer je bil ubit en človek.

New York Time poroča, da so ameriški in Natovi uradniki potiho izrazili prepričanje, da je pakistanska vlada s tem, ko je zaprla ključne mejne prehode, upornikom omogočila nove napade na konvoje, ki skozi Pakistan v Afganistan vozijo zaloge za ameriške in mednarodne sile. A kljub temu je bilo opravičilo po mnenju anallitikov nujno, da se znova vzpostavi sodelovanje med državama in da ZDA ohranijo zaupanje Pakistana.