Američani v zadnjem mesecu stopnjujejo napade brezpilotnih letal na cilje talibanov in drugih upornikov v Afganistanu in Pakistanu. Foto: Reuters
Američani v zadnjem mesecu stopnjujejo napade brezpilotnih letal na cilje talibanov in drugih upornikov v Afganistanu in Pakistanu. Foto: Reuters

Na mošejo v Mirali v Severnem Vaziristanu sta bili izstreljeni dve raketi. Uporniki so bili člani skupine Džihad Islami, so sporočili pakistanski obveščevalci. Skupino sumijo, da stoji za nedavnimi grožnjami s terorističnimi napadi v Evropi.

ZDA so na severu Pakistana povečale število napadov brezpilotnih letal na z Al Kaido povezane upornike. Ameriška obveščevalna agencija Cia skuša odstraniti voditelje mreže Hakkani, afganistanske talibanske frakcije, ki deluje iz Severnega Vaziristana in velja za eno najbolj učinkovitih sil, ki se bojujejo proti ameriškim in zavezniškim enotam v Afganistanu.

Žrtve znova med civilisti
Med žrtvami zračnega napada zveze Nato v provinci Helmand na jugu Afganistana, katerega cilj so bili talibanski poveljniki, so poleg 14 upornikov tudi trije civilisti. V ločenem incidentu v Kandaharju, kjer so odjeknile tri eksplozije blizu konvoja vojakov, je umrlo še sedem ljudi.

Civilne žrtve med Afganistanci so privedle do napetosti med afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in njegovimi zahodnimi zavezniki.

Med tarčami Pariz in Berlin
Zadnji napad brezpilotnega letala se je zgodil le dan za tem, ko so ZDA izdale opozorilo svojim državljanom, ki potujejo po Evropi, naj bodo pazljivi zaradi morebitnih terorističnih napadov. Podobno opozorilo sta izdali še Japonska in Velika Britanija. Opozorila so osnovana na podatkih obveščevalnih služb. Med mogočimi tarčami naj bi bili Eifflov stolp in katedrala Notre-Dame v Parizu, berlinsko železniško postajo in Brandenburška vrata ter luksuzni hotel Adler v Berlinu.

Nemčija že nekaj časa tarča
Francija in Nemčija sta v odzivu na opozorila posvarili pred preveliko paniko. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je priznal, da so nemški interesi že nekaj časa tarča mednarodnega terorizma, in dodal, da obveščevalna poročila vse od začetka leta 2009 vsebujejo dokaze, da teroristična mreža Al Kaida načrtuje napade v ZDA in Evropi, tudi v Nemčiji.

Francoski državni sekretar za turizem Herve Novelli je dejal, da je treba biti zaradi poročil o nevarnosti terorističnih napadov zelo pazljiv, hkrati pa posvaril pred pretiranim vznemirjanjem.