Ameriški zunanji minister Antony Blinken. Foto: EPA
Ameriški zunanji minister Antony Blinken. Foto: EPA

Dogovor med Iranom in svetovnimi silami, ZDA, Francijo, Združenim kraljestvom, Rusijo, Kitajsko in Nemčijo, je bil sprejet leta 2015, leta 2018 pa so ga ZDA z umikom in okrepitvijo sankcij proti Iranu prekršile.

Pogovori o oživitvi sporazuma so se začeli lani, a so se junija po izvolitvi ultrakonservativnega predsednika Ebrahima Raisija ustavili. Znova so stekli novembra lani.

"Imamo, mislim, da še nekaj tednov, da ugotovimo, ali se lahko vrnemo k obojestranskemu upoštevanju," je v pogovoru za ameriški javni radio NPR dejal Blinken. Kot je še dodal, jim zmanjkuje časa, saj da se Iran vse bolj približuje točki, ko bo lahko proizvajal zadostno količino cepljivega materiala za izdelavo jedrskega orožja.

Po njegovih besedah je Iran na jedrskem področju dosegel napredek, ki ga bo vse težje izničiti.

V Teheranu in Bruslju bolj optimistični

Medtem pa je tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministra ocenil, da so prizadevanja vseh strani za oživitev sporazuma iz leta 2015 prinesla "dober napredek".

Optimističen je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je dejal, da je ponovni dogovor z Iranom o omejitvi njegovega jedrskega programa še vedno mogoč in da pogovori na Dunaju potekajo v boljšem vzdušju.

"Danes verjamem, da je mogoče doseči dogovor, ki bo deloval kot pred ameriškim umikom," je poudaril Borell po neformalnem srečanju zunanjih ministrov Evropske unije in izrazil pričakovanje, da bi končni dogovor lahko bil sklenjen v prihodnjih tednih.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je izrazil zaskrbljenost, da pogovori napredujejo prepočasi, da bi lahko dosegli rezultat.

Blinken omenja "druge možnosti", če dogovora ne bo

Dogovor iz leta 2015 je Iranu prinesel omilitev sankcij, ki so hromile njegovo gospodarstvo, v zameno za omejitve jedrskega programa. A zaradi enostranskega umika ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom od dogovora leta 2018 in posledičnim stopnjevanjem sankcij je Teheran začel odstopati od svojih zavez v okviru sporazuma.

Trumpov naslednik Joe Biden podpira vrnitev ZDA k sporazumu in Washington posredno sodeluje na pogajanjih o oživitvi dogovora, ki potekajo na Dunaju. Po mesecih zastoja so ZDA pred kratkim poročale o skromnem napredku, ki pa naj bi bil še vedno nezadosten.

Oživitev dogovora "bi bila najboljši rezultat za varnost Amerike", je dejal Blinken. A če to ne bo mogoče, z zavezniki v Evropi in na Bližnjem vzhodu že preučujejo "druge korake, druge možnosti", je dodal.