Nekateri talibanski poveljniki so prisegli zvestobo Islamski državi. Foto: EPA
Nekateri talibanski poveljniki so prisegli zvestobo Islamski državi. Foto: EPA

Tarča petkovega napada je bila skupina skrajnežev, ki so se zbrali v okrožju Ačin v vzhodni afganistanski pokrajini Nangarhar ob meji s Pakistanom. Več podrobnosti o napadu ni znanih.

Čeprav je prisotnost Islamske države, ki nadzoruje del Sirije in Iraka, v Afganistanu še vedno majhna, pa se ji je v zadnjem času priključilo nekaj visokih poveljnikov talibanskih upornikov.

Hafez Sajed, tudi nekdanji pripadnik talibanov, je bil na čelu Islamske države za območje Afganistana in Pakistana. Njeni pripadniki so najbolj dejavni prav v pokrajini Nangarhar, kjer so se v zadnjih tednih večkrat spopadli s talibani.

Zaradi širjenja vpliva Islamske države v Afganistanu so njeni pripadniki postali tarča napadov ameriških brezpilotnih letal. Samo v prejšnjem tednu so bili ubiti trije poveljniki skrajne skupine.

Islamska država je v zadnjih dveh mesecih po srditih spopadih s talibani zasedla več okrožij v pokrajini Nangarhar. Čeprav imata skupno ideologijo skrajnega islama, pa so njuni voditelji sprti.

Sajed je bil visoki poveljnik pakistanske veje talibanov, ki jih je po sporu z ostalimi voditelji zapustil oktobra lani in prisegel zvestobo Islamski državi.