Kolinda Grabar-Kitarović je razpisala predčasne volitve. Foto: BoBo
Kolinda Grabar-Kitarović je razpisala predčasne volitve. Foto: BoBo

Grabar-Kitarovićeva je sprejela odločitev o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev na podlagi svojih ustavnih pooblastil, volišča, na katerih bodo volili poslance za nov sklica sabora, bodo odprta v nedeljo, 11. septembra, so sporočili iz urada hrvaške predsednice.

Datum predčasnih parlamentarnih volitev je bil pričakovan, potem ko je hrvaška predsednica nekajkrat izjavila, da se nagiba k 11. septembru, kar je tudi zadnja možna nedelja glede na ustavne roke za izvajanje predčasnih parlamentarnih volitev, ki so začeli teči s petkovo razpustitvijo sabora.

Odločitev predsednice bo veljavna po objavi v hrvaškem uradnem listu, kar pomeni, da bo potem začeli teči 14-dnevni rok za predajo volilnih seznamov državni volilni komisiji (DIP). Nato bo imela komisija 48 ur časa za potrditev volilnih seznamov in se bo uradno začela tudi predvolilna kampanja, ki bo ena najdaljših doslej.

Predčasne parlamentarne volitve bodo sledile le deset mesecev po lanskih rednih parlamentarnih volitvah, ki so bile 9. novembra. Tudi v novem sklicu bo 151 poslancev, ki jih bo izbiralo okoli 3,8 milijona volilnih upravičencev.