Število žrtev ofenzive na Gazo se je dvignilo že čez 650. Foto: EPA
Število žrtev ofenzive na Gazo se je dvignilo že čez 650. Foto: EPA
Izraelski tank
Izrael je v Gazo poslal tudi svoje tanke in vojake. Foto: EPA
Podzemni rov
Pod mejo iz Egipta v Gazo potuje marsikaj, ne samo orožje, kot radi poudarjajo Izraelci. Foto: EPA
Razmere v Gazi še naprej zaskrbljujoče

"Združeni narodi morajo ustaviti vse humanitarne dejavnosti v Gazi, ker napadi izraelskih sil na območju ogrožajo poslopja agencij ZN-a in življenja humanitarnih delavcev," je povedal tiskovni predstavnik Združenih narodov v Gazi Adnan Abu Hasna, ni pa pojasnil, koliko časa bo prekinitev trajala.

Izraelske sile so danes streljale na konvoj ZN-a s človekoljubno pomočjo in pri tem ubile dva človeka, izraelske rakete pa so zadele tudi šolo v Gazi, kjer je bil sedež agencije ZN-a, pri tem pa ubile 45 Palestincev. Tiskovni predstavnik ZN-a Richard Miron je ob tem povedal, da je bila izraelska vojska obveščena o prihodu konvoja ZN-a, a jih to ni ustavilo.

Libanon napadel Izrael, Izrael vrača
Medtem pa se razmere na Bližnjem vzhodu nevarno zaostrujejo, strah pred razširitvijo spopadov je vse večji. Z juga Libanona so na sever Izraela padle tri rakete, ki so lažje ranile dva Izraelca. Izraelska vojska je na napad takoj odgovorila s topniškim napadom na Libanon.

Čeprav še ni jasno, ali je šlo za osamljen incident ali pa za razširitev bojišča z Izraelom, obstaja med Izraelci zadnji čas velik strah, da bi spopade v Gazi skušalo izkoristiti skrajno libanonsko gibanje Hezbolah in odprlo novo fronto na severu judovske države. V kabinetu izraelskega premierja so odgovornost za napad pripisali Palestincem v Libanonu in ne Hezbolahu.

Hezbolah in Izrael sta se v enomesečno vojno zapletla poleti leta 2006, ko je šiitsko gibanje z raketami obstreljevalo Izrael, ta pa je vračal s silovitim bombardiranjem Libanona. Libanonska vlada je tokratni napad na Izrael obsodila in ga označila za kršitev resolucije ZN-a, ki je končala vojno pred dvema letoma in pol.

Napadi med čakanjem na premirje
Medtem ko naj bi intezivna diplomatska dejavnost mednarodne skupnosti in pritiski le obrodili sadove in v oblegano Gazo prinesli premirje, pa kaže, da skuša Izrael izkoristiti še zadnje dneve pred morebitnim takim dogovorm in z napadi še bolj onesposobiti palestinsko skrajno gibanje Hamas in mu preprečiti nadaljnje raketne napade na južna izraelska mesta.

Tako je 13. dan ofenzive na Gazo izvedel 60 zračnih napadov, palestinske priče pa poročajo, da je to bilo eno najhujših bombardiranj do zdaj. Napadi so bili osredtočeni na jug Gaze, predvsem na podzemne rove, ki potekajo po mejo z Egiptom in po katerih palestinski skrajneži tihotapijo orožje.

Izrael predvideva, da bi bilo lahko na jugu Gaze kar 300 takih rovov, ki pa niso samo za tihotapljenje orožja, ampak tudi drugih dobrin, nujnih za preživetje, ki jih obupani Palestinci ne morejo dobiti drugače zaradi izraelske zapore.

Že več kot 650 ubitih Palestincev
Napadi na Gazo so se v sredo nadaljevali takoj po triurni prekinitvi ognja, v katero je Izrael privolil, da bi lahko na območje dostavili nujno potrebno pomoč za prebivalce, ki jim vsega primanjkuje. V skoraj dveh tednih izraelske ofenzive je bilo ubitih 658 Palestincev, pri čemer se podatki o žrtvah med civilisti razlikujejo - ZN poroča o četrtini mrtvih civilistov, medtem ko viri iz Gaze poročajo o veliko več civilistih.

Hamas in Izrael sta sicer izrazila načelno podporo predlogu za premirje, ki ga je ob posredništvu Francije predstavil Egipt. Glavni zahtevi Izraelcev sta ustavitev Hamasovih raketnih napadov in konec tihotapljenju orožja, Hamas pa po drugi strani zahteva končanje izraelske blokade Gaze in odprtje mejnih prehodov. Predlog predvideva napotitev mednarodnih opazovalcev na mejo med Egiptom in Gazo, da bi preprečili oskrbovanje Hamasa z orožjem.

G. V./B. T.

Razmere v Gazi še naprej zaskrbljujoče