Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Naš končni cilj je popolna vključitev Ukrajine v EU," je poudaril Zelenski, ki od članic Unije pričakuje pogum in daljnosežno razmišljanje. Ukrajina Bruselj že leta poziva k jasni perspektivi članstva.

Evropska unija zatrjuje, da vzhodna partnerica spada v evropsko družino, a ostaja zadržana. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je govoril o "pospešenem približevanju", predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa o tem, da sta si partnerici "zelo blizu in da se še približujeta druga drugi".

Michel je hkrati opozoril na postopke v Uniji, v katerih imajo glavno besedo članice, ki se jim do zdaj še ni uspelo poenotiti glede tega vprašanja. Von der Leyen je poudarila, da gre za proces, ki terja uresničevanje reform, postopno gospodarsko integracijo in poglabljanje političnega sodelovanja skozi izvajanje pridružitvenega sporazuma.

Pridružitveni sporazum Ukrajine in EU-ja je začel veljati septembra 2017. Von der Leyen je prepričana, da ponuja še veliko priložnosti. Strani sta sicer v postopku pregledovanja uresničevanja tega sporazuma, ki naj bi se sklenil do vrha EU-ja in Ukrajine v prihodnjem letu.

Sporazum je pomemben simbol za Ukrajince, saj je zavrnitev njegovega podpisa leta 2013 sprožila proteste, ki so spodnesli tedanjega predsednika Viktorja Janukoviča in privedli do odmika države od Rusije proti Evropski uniji. Sledili sta ruska priključitev Krima in vojna na vzhodu Ukrajine.

A v sporazumu je le ohlapna referenca na to, kar želi Ukrajina: "EU priznava evropska pričakovanja Ukrajine in pozdravlja njeno evropsko izbiro."

Ukrajinsko gospodarstvo lahko v prihodnjih letih v okviru gospodarsko naložbenega načrta Unije sicer računa na 6,5 milijarde evrov podpore, je za Radio Slovenija poročala dopisnica Vlasta Jeseničnik.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajina želi sodelovati v obrambnih projektih Unije v BiH-u

V središču pozornosti tokratnega vrha je bilo sicer varnostno sodelovanje. Govorili so o možnosti misije EU-ja za zagotavljanje profesionalnega vojaškega izobraževanja v Ukrajini. Odločitev o tem naj bi Unija sprejela sredi novembra na podlagi ugotovitev strokovnjakov, ki v Ukrajini preverjajo možnosti skupnih projektov.

EU sicer pozdravlja pripravljenost Ukrajine za sodelovanje v projektih evropske obrambne strukture, imenovane Pesco, in napoved sodelovanja te vzhodne partnerice v operaciji Althea v BiH-u. Poudarili so tudi pomen krepitve sodelovanja na področju kibernetske varnosti in v boju proti dezinformacijam.

Zelenski: Ukrajina mora kljub Severnemu toku 2 ostati tranzitna država za plin

Vrh je potekal v času strme rasti cen energije. Ukrajina za Unijo ključna tranzitna država za oskrbo z ruskim plinom, zato je bila ena osrednjih tem tudi energetska varnost.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Von der Leyen je poudarila, da pozorno proučujejo vse scenarije za zagotovitev varne oskrbe s plinom za Ukrajino. Med možnostmi je povečanje zmogljivosti za oskrbo s plinom iz EU-ja v Ukrajino, na primer iz Slovaške. Temeljni cilj je sicer energetska neodvisnost Ukrajine, po mnenju von der Leyen pa bi bilo pametno, da ne vlaga več v fosilna goriva.

Predsednik Zelenski je znova poudaril, da mora Ukrajina, potem ko bo plin stekel po plinovodu Severni tok 2, ki pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo, ostati tranzitna država za ruski plin. Von der Leyen je zatrdila, da evropska energetska zakonodaja velja tudi za ta plinovod. V EU-ju sicer še tečejo postopki preverjanja njegove skladnosti z evropskim pravom.

Podpis treh sporazumov

EU in Ukrajina sta sicer danes podpisala tri sporazume: o skupnem letalskem območju, ki Ukrajini odpira dostop do nizkocenovnega potovanja, ter o sodelovanju Ukrajine v evropskih programih na področju raziskav in kulture, Obzorje in Ustvarjalna Evropa.

Poleg tega je Unija vnovič poudarila podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter obsodila nezakonito priključitev Krima Rusiji. Ukrajinski predsednik je vnovič pozval h krepitvi evropskih sankcij proti Rusiji.

Vrh EU-Ukrajina v znamenju energetike