'To je čudež,' pišejo južnoameriški mediji. Foto: EPA
'To je čudež,' pišejo južnoameriški mediji. Foto: EPA

Raul Fernando Gomez Circunegui se je maja odpravil na dogodivščino, v kateri je želel prečkati Ande in iz Čila priti v Argentino. A v hudi snežni nevihti se je izgubil in za njim se je izgubila vsaka sled. V nedeljo pa so prišle dobre novice - argentinski uradniki so ga našli v zatočišču na 2.840 metrih v severni provinci San Juan. Tja so se odpravili, da bi izmerili debelino snežne odeje.

Izgubil 20 kilogramov
"To je resnično čudež. Še vedno ne moremo verjeti," je dejal guverner San Juana Jose Luis Gioja, ki je dodal, da se je preživeli po telefonu že pogovarjal z ženo, hčerjo in materjo. Gomez se je skrival v zasilnem bivališču, ki so ga pustili prejšnji alpinisti, v hudi južnoameriški zimi pa se je preživljal s sladkorjem, rozinami, podganami in ostanki prejšnjih odprav. Med bojem za preživetje je izgubil 20 kilogramov in bil dehidriran, sicer pa ni imel hujših zdravstvenih težav, kar je presenetilo tudi zdravnika, ki ga je pregledal.

"Pacient ima visok krvni tlak, opazne so posledice kajenja in znaki podhranjenosti. A kmalu bo povsem okreval in v nekaj dneh lahko zapusti bolnišnico," je dejal.

Živi
Mnogi argentinski mediji so se ob tem spomnili na tragedijo iz leta 1972, ko je v Andih strmoglavilo letalo, ki je urugvajsko ragbijsko ekipo peljalo v Čile. Nekateri so temperature pod nič stopinj Celzijami preživeli tudi tako, da so jedli človeško meso, po zgodbi pa je nastal film Živi (Alive). Za življenje so se borili 72 dni, preživelo pa je 16 izmed 45 potnikov.