Jurij Gustinčič bo avgusta dopolnil 90 let. Foto: Primož Novak
Jurij Gustinčič bo avgusta dopolnil 90 let. Foto: Primož Novak
Janez Lombergar, Milan Kučan, Jurij Gustinčič in Marko Filli
Dokumentarni film je bil predpremierno predstavljen v Kinodvoru v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Dokumentarni film o Juriju Gustinčiču

Film bo premierno predvajan danes ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Ob predstavitvi dokumentarnega filma je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli Juriju Gustinčiču podelili posebno priznanje za dolgoletno novinarsko delo.

V filmu, ki je nastal ob 90-letnici njegovega rojstva, je največ prostora namenjenega njegovemu t. i. 'ameriškemu obdobju' poročanja iz New Yorka, kjer je bil 14 let dopisnik beograjske Politike, redno pa se je iz studia Združenih narodov oglašal tudi za takratno TV Ljubljana.

Posebej za dokumentarni film je bil pridobljen intervju s takratnim predsednikom Jimmyjem Carterjem, iz dokumentacije TV Slovenija in RTS-a pa izbrskani najzanimivejši komentarji iz takratnega obdobja ter izbranih nekaj njegovih najodmevnejših kolumn za Politiko in Mladino.

Poleg profesionalne tudi intimna plat
Jurij Gustinčič pa v filmu poleg faktografskega in enciklopedičnega spomina ter znanja razkriva tudi svojo intimno plat - kako pomembna je bila pri njegovih odločitvah družina, kam se je zatekal v trenutkih, ko mu je bilo hudo, in koliko mu v življenju pomeni glasba. V filmu o njegovemu delu spregovorijo tako nekdanji sodelavci iz časopisne hiše Politika v Beogradu kot slovenski novinarski kolegi, nekdanji sodelavci in prijatelji.

Skozi opise njegove mame in dolge pogovore z njim je ekipa skušala izluščiti od kod izvira edinstvena politična domišljija in dvoumnost njegovega poročanja ter kaj je najbolj zaznamovalo njegovo profesionalno in osebnostno rast. Prikazano je njegovo otroštvo in travmatična izkušnja iz Rusije, ki je iz Jurija Gustinčiča naredila trdnega in neomajnega človeka, ki kot sam pravi, obstaja le toliko, kot je na televiziji in v časopisih.

Dokumentarni portret enega največjih novinarskih imen v slovenskem prostoru in prostoru nekdanje Jugoslavije je delo novinarke in scenaristke Polone Fijavž, režiserja Boštjana Mašere, direktorja fotografije in snemalca Aleša Živca, montažerja Gorana Babiča, za glasbo pa je poskrbel Sašo Kalan.

Dokumentarni film o Juriju Gustinčiču