Bradley Manning in Edward Snowden. Foto: EPA
Bradley Manning in Edward Snowden. Foto: EPA
Slavoj Žižek
Žižek je Guardianov gostujoči pisec. Foto: BoBo

"Kot je pokazalo razkritje, da je NSA vohunila za državljani, je žvižganje zdaj postalo nujno potrebna umetnost. To so naša sredstva za ohranjanje 'javnega razuma' pri življenju," piše slovenski filozof v britanskem časniku, ki je objavil podatke o tem, kako NSA in ameriška vlada spremljata in nadzirata vsakodnevna življenja na milijone ljudi.

Žižek spominja na vzhičenje javnosti nad takrat še predsedniškim kandidatom Barackom Obamo in njegovo kampanjo "Yes we can" (Da, mi to zmoremo). Ljudje so bili polni upanja in zaupanja v Obamo, s katerim so upali, da se bo le končalo cinično Bushevo obdobje, v ZDA pa se bosta vrnila pravica in dobro.

"Yes we can"
"Zdaj, ko ZDA nadaljujejo svoje tajne operacije in širi obveščevalno mrežo, pri čemer vohunijo celo za lastnimi zavezniki, si lahko vsi predstavljamo protestnike, ki sprašujejo Obamo, kako lahko ubija ljudi z brezpilotnimi letali, kako lahko vohuni celo za zaveznicami. Obama pa na vse to zamrmra z zloveščim nasmeškom: "Yes we can"."

"Edwarda Snowdna bi morali braniti ne samo zato, ker so njegova dejanja osramotila in razburila ameriške tajne službe - kar je razkril, je nekaj, kar delajo ne samo ZDA, ampak tudi vse velesile - od Kitajske in Rusije do Izraela in Nemčije. Njegova dejanja so nas tudi oborožila z dejansko utemeljeno podlago naših sumov, da nas nenehno spremljajo in nadzirajo."

Od Snowdna (ali Manninga) nismo zares izvedeli ničesar, česar nismo že prej predpostavljali. A nekaj je vedeti, drugo pa dobiti konkretne dokaze za to. To je približno tako, kot če bi vedeli, da vas vaš partner ali partnerica vara - neko abstraktno vedenje bi še sprejeli, a bolečina nastopi, ko dobimo vse vroče podrobnosti ali fotografije dejanja, meni Žižek.

"Če lahko to počne oblast ..."
"Soočeni smo z brezsramnim cinizmom predstavnikov globalnega reda, ki trdijo, kako se borijo za svobodo in človekove pravice. Ko je Wikileaks razkril, kaj nam delajo, se je naš sram še povečal," piše Žižek. "V današnjem svetu, v katerem Big Brother nadzira življenja vsakogar, so potrebni žvižgači, kot so Snowden, Manning in Assange - v ZDA, v Rusiji, na Kitajskem, kjer koli."

Žižek še meni, da ni dovolj, da naščuvajo eno državo proti drugi (kot je Snowden izrabil Rusijo proti ZDA), ampak da je nujno potrebna nova mednarodna mreža, s katero bi organizirali zaščito žvižgačev in širjenje njihovega sporočila. "Žvižgači so naši junaki, ker dokazujejo, da če lahko stvari počnejo tisti na oblasti, jih lahko počnemo tudi mi."