Nova vlada bo delovala do predčasnih volitev, ki bodo oktobra. Foto: EPA
Nova vlada bo delovala do predčasnih volitev, ki bodo oktobra. Foto: EPA

Novi vladni kabinet bo zamenjal ekipo Mireka Topolaneka, ki so jo konec marca strmoglavili z izglasovanjem nezaupnice. Novi premier je napovedal, da bo njegova vlada, ki bo dokončala polletno češko predsedovanje Evropski uniji, skušala pustiti dober vtis o Češki v tujini. Že pred nastopom mandata je Fischer napovedal, da njegov kabinet ne bo vlada vizij, temveč vlada trdega dela. Glavne naloge začasne vlade bodo poleg uspešnega konca češkega predsedovanja EU-ju, ki se izteče 30. junija, še priprava proračuna za leto 2010 in vodenje države do predčasnih volitev 9. in 10. oktobra.

"Negotovosti, ki je sledila padcu prejšnje vlade, je z današnjim dnem konec," je po slovesnosti ob zaprisegi začasne vlade poudaril češki predsednik Vaclav Klaus. "Trenutne gospodarske razmere zahtevajo predvsem delujočo in delovno vlado. Verjamem, da vi boste taka vlada," je še dejal članom vlade.

Vlado vodi 17 strokovnjakov
Novo vlado vključno s Fischerjem sestavlja 17 članov, nobeden od članov kabineta pa ne pripada politični stranki, zato naj bi Češko do predčasnih volitev vodili kot strokovnjaki. Tudi Fischer, ki je do nedavnega vodil državni statistični urad, ne pripada nobeni politični stranki. Šest kandidatov za ministre je predlagala Topolanekova konservativna Državljanska demokratska stranka (ODS), osem so jih predlagali opozicijski socialdemokrati (ČSSD), dva ministra pa češki Zeleni.

Predsednik Vaclav Klaus je že dal vedeti, da bi kljub novi vladi rad imel pod nadzorom zunanjo politiko. Tako bo Klaus vodil vrh EU-Rusija 21. in 22. maja ter vrh EU-Južna Koreja 23. maja, medtem ko se o vodenju junijskega Evropskega sveta s Fischerem še pogajata.

B. T.