Temnopolti so skoraj enotno podprli prvega Afroameričana na poti v Belo hišo. Foto: EPA
Temnopolti so skoraj enotno podprli prvega Afroameričana na poti v Belo hišo. Foto: EPA
Leta 2004 je za demokrata Johna Kerryja glasovalo 51 odstotkov žensk, letos za Obamo pa 56 odstotkov. Foto: EPA

Ključno za zgodovinsko zmago senatorja iz Illinoisa je bilo, da mu je uspelo na volišča privabiti skupine, ki so zanesljivo na demokratski strani. Po drugi strani je republikanski senator John McCain ohranil podporo med starejšimi volivci in evangeličani, zanj pa je glasovalo manj moških, kot je bilo pričakovati.

Mladi volivci
McCain je prepričal zdaleč manj mladih volivcev kot Obama, saj je za zadnjega v starostni skupini pod 30 let volilo kar 66 odstotkov, za McCaina pa 31, kar je mnogo večja razlika kot na prejšnjih volitvah. Prav tako je Obama McCaina "pohodil" med tistimi, ki so se na volišča odpravili prvič - razmerje je bilo 71 odstotkov proti 29. McCain je sicer ohranil prednost med najstarejšimi volivci, izgubil pa podporo v srednji starostni skupini, ki je leta 2004 podprla republikanca Georgea Busha.

Rasne razlike
Čeprav so temnopolti Američani tradicionalno nagnjeni k voljenju demokratskega kandidata, je Obami uspelo na volišča spraviti ogromno množico temnopoltih ljudi. Med njimi mu je podporo namenilo kar 96 odstotkov, McCainu pa skromni štirje. Poleg tega je gladko, s 66 odstotki proti 31, Obama slavil med Latinoameričani, kar je najboljši izid v prid demokratom do zdaj. McCain je pričakovano dobil večjo podporo med belci, a razlika ni bila zelo prepričljiva - 55 odstotkov proti 43.

Moški in ženske
Obami je bolj kot v preteklih letih uspelo prepričati žensko volilno bazo, saj je zanj glasovalo 56 odstotkov žensk. Glasovi moških volivcev, ki so leta 2004 s 55 odstotki podprli Busha, so se tokrat približno enakomerno razporedili med Obamo in McCaina. Prav uspešno demokratsko nagovarjanje žensk je bilo po mnenju analitikov ena ključnih stvari za uspeh Obame.

Evangeličani za McCaina
Približno četrtino volilnega telesa predstavljajo evangeličani, ki tudi tokrat niso odrekli podpore republikancem. Tri četrtine izmed njih je tako podprlo vietnamskega veterana, k temu rezultatu pa naj bi pripomogla tudi podpredsedniška kandidatka Sarah Palin.

A. P.