Na letnem vrhu ZN-a se je letos zbralo rekordno število svetovnih voditeljev. Foto: EPA
Na letnem vrhu ZN-a se je letos zbralo rekordno število svetovnih voditeljev. Foto: EPA
Kofi Annan
Voditelje držav članic ZN-a je nagovoril tudi vodja organizacije Kofi Annan. Foto: EPA
Predsednik Venezuele Hugo Chavez
Chavez je med govorom obtožil Robertsa za napade. Foto: EPA
Savdski princ Sultan bin Abdulaziz Al Saud
Savdijci se zavzemajo za ustanovitev protiterorističnega centra ZN-a. Foto: EPA

S sprejetjem dokumenta, rezultata številnih kompromisov državnikov, se je končalo 59. redno letno zasedanje Generalne skupščine ZN-a.

Dokument ne prinaša večjih in želenih reform organizacije, ki se zadnja leta sooča s številnimi kritikami. O njem se je veliko govorilo, vsebuje konkretne predloge, v točkah, kjer ni bilo mogoče najti skupnega jezika, pa so podani le splošni pogledi, kar je mnoge razočaralo. Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan kljub temu meni, da je bil z njim narejen dober uvodni korak.

Zasedanja ob 60. obletnici ZN-a se je udeležilo največ svetovnih voditeljev do zdaj, glavne teme srečanja pa so bile sporni iranski jedrski program, bližnjevzhodni mirovni proces po izraelskem umiku iz Gaze in boj proti terorizmu.

Napori za širitev VS-a
Nemčija, Brazilija, Indija in Japonska so v četrtek napovedale, da bodo nadaljevale svoja prizadevanja za širitev Varnostnega sveta ZN-a zato, da vsaka dobi svoj stalni sedež.

Skupina bo vložila nov predlog resolucije v Generalno skupščino, je povedal indijski zunanji minister Natvar Singh in dodal, da se podpora v zadnjih dneh zvišuje. Prepričanje o uspehu reforme je izrazil tudi brazilski zunanji minister Celso Amorim.

Chavez bi preselil ZN
Predsednik Venezuele Hugo Chavez je ob 60. obletnici na vrhunskem zasedanju svetovnih voditeljev dejal, da bi bilo treba sedež ZN-a preseliti iz ZDA drugam. Sam je predlagal Jeruzalem. Američane je ob tem obtožil podžiganja terorizma, ker je desničarski fanatik Pat Robertson, ki je pozval k atentatu na Chaveza, še vedno na prostosti.

Glavna tema terorizem
Sicer so se v četrtek voditelji v svojih govorih v glavnem posvečali pozivom k mednarodnemu sodelovanju, proti enostranskim ukrepom in boju proti terorizmu, pri čemer sta prednjačili Rusija in Kitajska.

Preberite si novico o govoru slovenskega predsednika Janeza Drnovška.
Nekateri voditelji, med njimi tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek, pa so se posvetili glavnim vzrokom vseh težav, ki izvirajo iz neobčutljivosti bogatih do trpljenja revnih. Za ukrepe, ki naj bi bili namenjeni odpravi revščine, je pozval tudi sopredsedujoči vrhu švedski premier Göran Persson, ki je opozoril tudi na veliko luknjo reformnega dokumenta glede razorožitve in neširjenja orožja.

Savdski princ Sultan bin Abdulaziz Al Savd je napovedal, da bo njegova država Generalni skupščini predlagala resolucijo za ustanovitev mednarodnega protiterorističnega centra.

Predsednik predsedstva BiH-a Ivo Miro Jović pa je menil, da je treba poskrbeti za trdnejšo organizacijo ZN-a, ki se bo lahko spopadala z izzivi 21. stoletja.