Skrb vzbujajoči so represivni ukrepi proti pripadnikom narodnih manjšin, predvsem Srbom in Romom, pa tudi diskriminacija LGBT-skupnosti in neomogočanje uporabe cirilice, opozarja Svet ZN-a za človekove pravice. Foto: EPA
Skrb vzbujajoči so represivni ukrepi proti pripadnikom narodnih manjšin, predvsem Srbom in Romom, pa tudi diskriminacija LGBT-skupnosti in neomogočanje uporabe cirilice, opozarja Svet ZN-a za človekove pravice. Foto: EPA
parada ponosa, zastava
LGBT-skupnost je na Hrvaškem diskriminirana, opozarja ZN. Foto: EPA

Svet Združenih narodov za človekove pravice je sprejel poročilo o stanju človekovih pravic na Hrvaškem, v katerem to državo opozarja, da bo morala zagotoviti celovito uveljavitev pravice do uporabe manjšinskega jezika in pisave, ki izhaja iz njenih zakonov, posebej pa uporabo cirilice v Vukovarju.

Svet ZN-a je izrazil zaskrbljenost nad tem, da so pripadniki narodnih manjšin pogosto postavljeni pred ovire pri uporabi svojega jezika in pisave, posebej ko gre za srbsko manjšino in uporabo cirilice. Omenjajo tudi segregacijo romskih otrok v šolah in pomanjkanje pouka v romskem jeziku.

Na udaru policije Srbi in Romi
Skrb vzbujajoči so tudi represivni ukrepi proti pripadnikom narodnih manjšin, predvsem Srbom in Romom. Kot so zapisali v poročilu, policisti pogosto ustavljajo Rome in jih legitimirajo, ne da bi obstajal sum kršitve zakonov.

Država mora okrepiti prizadevanja za preiskave in obtožnice v primeru domnevnih storilcev tovrstnih represivnih ukrepov, ugotavlja poročilo, ki priporoča, da je treba organizirati posebne delavnice, na katerih bi policistom predavali o nujnem spoštovanju človekovih pravic in strpnosti do različnosti.

Poleg tega imajo Srbi in Romi omejene pravice pri zagotavljanju stanovanjskih prostorov, zdravstvenem varstvu, zaposlitvi in sodelovanju pri javnih delih, še piše v poročilu.

Počasnost pri pregonu vojnih zločinov
Svet ZN-a je kritiziral tudi hrvaško pravosodje zaradi počasnih postopkov proti storilcem vojnih zločinov. Kot izpostavlja v poročilu, je nesorazmerno več sojenj pripadnikom srbske manjšine, kar so označili kot diskriminacijo. Po mnenju ZN-a je skrb vzbujajoče tudi to, da žrtve vojnih zločinov stežka dobijo pravično odškodnino zaradi trpljenja članov svojih družin.

Pomanjkljive preiskave napadov na novinarje
Med drugim je poročilu izraženo tudi nezadovoljstvo zaradi pomanjkljivih preiskav v primeru groženj in napadov na novinarje. Svet ZN-a omenja, da kategorija obrekovanja kot kaznivega dejanja ovira medije pri objavi informacij javnega interesa in predstavlja grožnjo svobodi izražanja. Prepričani so, da bo morala država razmisliti o tem, da bi obrekovanje izločili iz kazenskega zakonika.

Nasilje nad LGBT-skupnostjo skrb vzbujajoče
"Posebej smo zaskrbljeni zaradi poročil o nasilju nad osebami LGBT ter pomanjkanja preiskav in obtožnic. Hrvaška mora okrepiti napore v boju proti stereotipom in predsodkom do LGBT-skupnosti," so še zapisali v Svetu ZN-a za človekove pravice, v katerem so zbrani neodvisni strokovnjaki.