Izrael je glede majskega incidenta uvedel svojo preiskavo. Foto: EPA
Izrael je glede majskega incidenta uvedel svojo preiskavo. Foto: EPA

V napadu izraelskih pripadnikov posebnih enot na humanitarni konvoj ladij, ki so bile s pomočjo namenjene proti Gazi, je bilo maja ubitih devet propalestinskih aktivistov iz Turčije. Izrael je aktiviste predtem opozoril, da ne bo dovolil plutja do Gaze, ki je pod izraelsko zaporo, a nihče ni pričakoval tako tragičnega razpleta dogodkov.

Skupina treh strokovnjakov, ki jih je določil Svet ZN-a za človekove pravice, je v svojem poročilu o incidentu poudarila, da je Izrael uporabil čezmerno silo in "popolnoma nepotrebno ter nezaslišano nasilje", ko je prestregel človekoljubni konvoj, za kar ni opravičila tudi, če se sklicujemo na varnost.

"Prišlo je do resnih kršitev človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava, " je glavna ugotovitev poročila, ki ga bo Svet ZN-a za človekove pravice obravnaval 27. septembra.

Izrael, ki zatrjuje, da so njegovi komandosi ukrepali v samoobrambi, ko so jih napadli aktivisti, je že od začetka dejal, da ne bo sodeloval v preiskavi, a je privolil v sodelovanje v drugi preiskavi, ki jo je določil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun.

Kolektivno kaznovanje ni zakonito
Poročilo daje Izraelu pravico do varnosti in Hamasovo raketiranje Izraela iz Gaze označuje za kršitev humanitarnega prava, vendar opozarja, da izraelska zapora Gaze meji na kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva in ni zakonita v nobenih okoliščinah. Popolno zaporo Gaze je Izrael uvedel, potem ko je oblast in nadzor v palestinski enklavi pred tremi leti prevzelo gibanje Hamas.

Strokovnjaki in preiskovalne skupine niso imeli dovoljenja za vstop v Izrael so sporočili, da izraelske oblasti niso hotele sodelovati z njimi, zato pozivajo k identifikaciji odgovornih za smrt aktivistov in njihovo kazensko odgovornost.

V Svetu ZN-a imajo muslimanske države večino, kar je mnoge druge države pripeljalo do prepričanja, da je ta organ mednarodne organizacije pristranski in se osredotoča le na izraelsko ravnanje s Palestinci, medtem ko zanemarja druge kršitve človekovih pravic.