Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres meni, da bi morali gospodarski velesili sodelovati pri boju proti podnebnim spremembam in doseči dogovor glede trgovine in tehnologije ne glede na razkole glede človekovih pravic, ekonomije, spletne varnosti in suverenosti na območju Južnega Kitajskega morja.

"Znova moramo vzpostaviti funkcionalne odnose med dvema silama, ker je to bistveno za spopadanje s težavami cepljenja proti covidu-19, podnebnimi spremembami in drugimi svetovnimi izzivi," je dejal Guterres, ki je na nevarnost razkola med ZDA in Kitajsko opozarjal že pred dvema letoma.

"Na vsak način se moramo izogniti hladni vojni, ki bi bila drugačna od prejšnje in verjetno nevarnejša," je dejal, pri čemer je mislil na hladno vojno med ZDA in Sovjetsko zvezo.

ZN s tremi jasnimi cilji

V okviru 76. zasedanja Generalne skupščine ZN-a, ki se je začelo prejšnji teden, v torek pa se začne splošna razprava svetovnih voditeljev, je Gutteres izpostavil tri glavna vprašanja. To so podnebna kriza, pandemija covida-19 in nejasna prihodnost Afganistana, ki so ga znova prevzeli talibani.

Guterres se bo v prihodnjih dneh srečeval s svetovnimi voditelji, med drugim z ameriškim predsednikom Josephom Bidnom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Konec tedna se bo srečal tudi s predsednikom Borutom Pahorjem, ki vodi slovensko delegacijo na splošni razpravi, na kateri bo imel govor v petek.