Benjamin Netanjahu je po napovedi na Twitter napisal
Benjamin Netanjahu je po napovedi na Twitter napisal "Gradimo in gradnjo bomo nadaljevali ". Foto: Reuters
Palestinci so prepričani, da bi morala mednarodna skupnost takoj ukrepati in Izrael poklicati na zagovor. Foto: Reuters

"Za generalnega sekretarja ne obstaja načrt B, ampak le rešitev dveh držav. V zvezi s tem so vsaka taka enostranska dejanja, ki predstavljajo oviro za rešitev problema po tem načelu, zanj zelo skrb vzbujajoča," je povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujarric in dodal, da je ključno, da sprti strani sodelujeta v dobri veri, ko skušata doseči cilj: "Rešitev predstavljata dve državi, Izrael in Palestina, dve državi dveh ljudstev."

Trump za tesnejše vezi z Izraelom kot Obama
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v torek odobril gradnjo 2.500 novih domov za naseljence. To je druga takšna napoved, odkar je predsednik ZDA postal Donald Trump. Novi ameriški predsednik je z izjavami večkrat potrdil, da bo "bolj naklonjen gradnji naselbin", kot je bil njegov predhodnik Barack Obama, ki je nasprotoval gradnji Izraela, sicer tradicionalno tesnega zaveznika ZDA.

Trump je kritiziral odločitev Obamove administracije, da se je vzdržala glasovanja in ni dala veta na resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki od Izraela zahteva konec gradnje nezakonitih naselbin na palestinskem ozemlju. Obenem je Trump za svojega veleposlanika v Izraelu izbral Davida Friedmana, ki celo nasprotuje rešitvi spora po načelu dveh držav in je zagovornik gradnje judovskih naselbin.

Netanjahu februarja v Washington
Večino novih stanovanj bodo zgradili na Zahodnem bregu. Okoli sto v naselju Bejt El v bližini Ramale. Kot piše BBC, naj bi tu prejeli finančna sredstva iz fundacije, ki jo vodi Jared Kushner, Trumpov zet in svetovalec.

Mirovni proces med Izraelom in Palestino je bil tudi tema telefonskega pogovora med Netanjahujem in Trumpom, ko je bil izraelski premier tudi povabljen na sestanek v Washington, ki bo februarja. "Predsednik je poudaril, da se lahko o miru pogajata le Palestina in Izrael neposredno. ZDA bodo tesno sodelovale z Izraelom, da bo pri doseganju tega cilja narejen napredek, " so sporočili iz Bele hiše.

"Izrael ni zavezan k iskanju miru"
Palestinska stran je v odzivu zapisala, da Izrael "ruši mir", ko gradi na zemlji, ki jo Palestina želi za svojo državo. Predstavnica Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Hanan Ašravi je odločitev odločno obsodila in pozvala mednarodno skupnost, da se zavzame za konkretne in resne ukrepe proti Izraelu: "Izraelska vlada je še enkrat dokazala, da je bolj zavezana h kraji zemlje in kolonializmu kot pa rešitvi dveh držav in iskanju miru, varnosti ter stabilnosti. Taka namera je vojni zločin in pomeni očitne kršitve mednarodnega prava in konvencij, zlasti resolucije 2334 Varnostnega sveta."

Od okupacije leta 1967 na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu v 140 judovskih naseljih živi več kot 500.000 Izraelcev. Naselja so po mednarodnem pravu, kot določa 4. Ženevska konvencija, nezakonita, rimski statut Mednarodnega kazenskega sodišča jih označuje za vojni zločin, a Izrael oboje izpodbija.