Veliko črnila je bilo že prelitega zaradi avstralskega ravnanja s pribežniki v centrih na Nauruju in Manusu. Foto: Reuters
Veliko črnila je bilo že prelitega zaradi avstralskega ravnanja s pribežniki v centrih na Nauruju in Manusu. Foto: Reuters

Avstralija pribežnike, ki skušajo priti do države s čolni, tudi če so begunci, preusmerja v centra na odročnih otokih Nauru in Manus v Papui Novi Gvineji, kjer so razmere kot neustrezne kritizirali že številni zagovorniki beguncev in zdravniki.

Posebni poročevalec ZN-a o človekovih pravicah migrantov Francois Crepeau je po 18-dnevnem obisku v Avstraliji opozoril, da vladna begunska politika spodkopava človekove pravice. Izpostavil je, da so razmere na Nauruju "krute, nečloveške in ponižujoče". "Avstralija bi protestirala, če bi z njenimi državljani enako ravnali v drugih državah, še posebej, če bi šlo za otroke," je dejal.

Crepeau, ki je bil na tem malem tihomorskem otoku dva dni, je poudaril, da je Avstralija odgovorna za ravnanje z migranti na otoku. Opozoril je tudi, da vlada s svojo migrantsko politiko vse bolj spodkopava človekove pravice migrantov, v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom in iz njega izhajajočimi obveznostmi.

Pogosta tarča kritik
Dodal je, da ima Avstralija sicer pravico zavrniti vstop prebežnikom ali jih vrniti v domovino. Prav tako pa ima obveznost, da v tem procesu spoštuje človekove pravice prebežnikov in beguncev, je izpostavil ter izrazil zaskrbljenost za psihično zdravje migrantov, ki so prisiljeni bivati v centrih. Kot pozitivno pa je označil lansko odločitev Canberre, da sprejme 12.000 sirskih beguncev.

Avstralija je bila zaradi svoje migrantske politike že večkrat deležna kritik. Amnesty International je v oktobrskem poročilu razmere v centru na Nauruju primerjal z zaporom na prostem. Avstralski premier Malcolm Turnbull je to oznako zavrnil kot neresnično. Avstralija je sicer minuli konec tedna z ZDA sklenila dogovor o premestitvi še nedoločenega števila prosilcev za azil, ki so sedaj na omenjenih otokih, v ZDA.