Dve leti in pol po smrti karizmatična, na Oxfordu šolana političarka še ni pozabljena. Foto: EPA
Dve leti in pol po smrti karizmatična, na Oxfordu šolana političarka še ni pozabljena. Foto: EPA
Mušarafa so ščitile vplivne roke tajnih služb in vojske. Foto: EPA

Obtožbe je pomočnik nekdanjega pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa sicer že odpravil kot "kup laži".
Butova je umrla 27. decembra 2007 v samomorilskem bombnem napadu, ko je zapuščala zborovanje v Rawalpindiju, na katerem je skušala po 9 letih v izgnanstvu na oblast vrniti svojo Pakistansko ljudsko stranko (PPP). Benazir Buto je bila posvetna političarka, ki je bila močno povezana z zahodnimi vladami, in glasna kritičarka islamističnih milic.
Destabilizacija Pakistana
Atentat je bil zadnji v dolgi vrsti odmevnih političnih ubojev v Pakistanu, ki so pretresli državo, ki ji je takrat vladal nepriljubljen Mušaraf, destabilizirale pa so jo dejavnosti Al Kaide in talibanov. Podporniki Butove so takoj po atentatu začeli namigovati, da je mogoče, da so imeli pomembno vlogo pri uboju Benazir Buto ravno Mušaraf oz. njegovi zavezniki v vplivnih in večinoma nedelujočih varnostnih silah.
Tričlanski odbor ZN-a je zdaj ocenil, da bi se lahko smrti Butove izognili, če bi Mušarafova vlada in varnostne agencije sprejele ustrezne ukrepe. Odbor ugotavlja še, da so obveščevalne agencije preiskavo njene smrti namerno ovirale.
V četrtek objavljeno poročilo je izjemno kritično do odločitve, sprejete le nekaj ur po atentatu, da se prizorišče zločina očisti, obdukcije pa se ne opravi.
Mušaraf: Kriva le Butova sama
S poročilom soglaša stranka PPP, ki zdaj pod vodstvom vdovca Butove Asifa Alija Zardarija vlada Pakistanu. Zardarijev predstavnik je dejal, da poročilo podpira prepričanje PPP-ja, da so za smrt nekdanje premierke krivi Mušaraf oz. njegovi zavezniki.
Mušarafov pomočnik na drugi strani vztraja, da poročilo temelji na govoricah in da Mušaraf, ki trenutno živi v tujini, ni odgovoren za smrt Butove: "Glavni preiskovalec ZN-a ni sorodnik Sherlocka Homesa. Gre za kup laži." Mušarafov tabor trdi, da se je Butova sama izpostavila nevarnosti, ko se je udeležila zborovanja, potem ko jo je sam vodja pakistanske najmočnejše tajne agencije skušal od tega odvrniti.
ZN-ova komisija je pozvala pakistanske oblasti, da izvedejo "resno, kredibilno" kriminalno preiskavo, ki bi "ugotovila, kdo si je izmislil, kdo naročil in kdo izvršil ta gnusni zločin zgodovinskih razsežnosti, in pripeljala odgovorne pred roko pravice".