V Siriji ni videti konca nemirom. Foto: EPA
V Siriji ni videti konca nemirom. Foto: EPA
Sirci zahtevajo Asadov odstop. Foto: EPA

Za resolucijo je glasovalo 37 držav, šest se jih je vzdržalo, štiri, med njimi Rusija in Kitajska, so glasovale proti.
Svet ZN-a v Ženevi je v resoluciji ostro obsodil "razširjene, sistematične in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin s strani sirskih oblasti". Proti sta poleg Rusije in Kitajske, sicer stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a, glasovala še Kuba in Ekvador.

Resolucija poleg tega vzpostavlja položaj posebnega preiskovalca, ki bo preiskal zlorabe človekovih pravic, ter predlaga, da se poročilo neodvisne komisije o zlorabah v Siriji posreduje glavnim organom ZN-a. Pri tem pa končno besedilo za razliko od predhodnega osnutka izrecno ne omenja Generalne skupščine ZN-a ali Varnostnega sveta ZN-a.

Storjeni zločini proti človečnosti
Današnje že tretje izredno zasedanje sveta ZN-a o Siriji je bilo sicer namenjeno pregledu ugotovitev tričlanske neodvisne preiskovalne komisije za Sirijo, ki jo je svet ZN-a za človekove pravice oblikoval avgusta.

Na osnovi pogovorov s skupno 223 žrtvami in očividci nasilja v Siriji je komisija sklenila, da so varnostne sile v Siriji zagrešile zločine proti človečnosti, vključno z umori in mučenjem otrok, potem ko jim je to naročil sam vrh režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada. V osemmesečnem nasilju nad protestniki je bilo tako ubitih najmanj 307 otrok.

Komisija je med drugim govorila z dezerterji, ki so v preteklih mesecih zapustili sirske vladne sile. Ti so razkrili, da so dobili ukaze, da morajo streljati na protestnike in da jih lahko tudi ubijejo, če je to potrebno za zatrtje demonstracij. Razkrili so tudi primere mučenja otrok do smrti.

Že 4.000 žrtev
Po ocenah ZN-a je bilo v nasilju v Siriji od marca ubitih že okoli 4.000 ljudi, visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay pa je ob začetku današnjega zasedanja opozorila, da Siriji grozi državljanska vojna in mednarodno skupnost pozvala k takojšnjemu ukrepanju. Menila je tudi, da bi moralo sirskemu režimu soditi Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

O tem, da bi moral Varnostni svet ZN-a primer Sirije predati ICC-ju, danes sprejeta resolucija sicer ne govori.