Šiitski hutijski uporniki, ki so Sano zavzeli februarja letos, trenutno oblegajo pristanišče Aden na jugu države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Šiitski hutijski uporniki, ki so Sano zavzeli februarja letos, trenutno oblegajo pristanišče Aden na jugu države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Hadi v Savdski Arabiji
Jemenski predsednik Hadi je iz pristaniškega mesta Aden na jugu države že prispel v Riad. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Napad arabske koalicije v Jemnu

Z napadi želijo omejiti napredovanje šiitskih Hutijev, cilj zračnih napadov pa so tudi vojaška oporišča, ki jih povezujejo z nekdanjim jemenskim predsednikom Alijem Abdulahom Salehom, sicer tesnim zaveznikom šiitskih hutijskih upornikov.

Na stran Savdske Arabije, ki je s koalicijo zalivskih držav sprožila zračno ofenzivo proti hutijskim upornikom, so se v državljanski vojni v Jemnu postavile tudi ZDA. Washington opozarja na navzočnost iranskega orožja v Jemnu, kar pa naj ne bi imelo vpliva na iranska jedrska pogajanja.

V pripravljenosti 150.000 vojakov
Savdska Arabija trdi, da ima koalicijo desetih zalivskih držav, med njimi Združene arabske emirate, Kuvajt, Katar in Bahrajn, ki so prispevale svoja letala za ofenzivo. Pridružujejo se tudi Egipt, Maroko, Jordanija in Sudan. Savdska Arabija je na meji z Jemnom mobilizirala 150.000 vojakov, ki so pripravljeni na kopensko ofenzivo. Predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi je sporočil, da bo tudi sam poslal kopenske sile v Jemen, če bo to potrebno.

Šiitski hutijski uporniki, ki so Sano zavzeli februarja letos, trenutno oblegajo pristanišče Aden na jugu države. Pridružile so se jim sile, zveste nekdanjemu predsedniku Salehu, ki je pred dvema letoma odstopil s položaja zaradi množičnih protestov. Hutijske sile okrog Adena zdaj vodi njegov sin.

Hadi pobegnil v Savdsko Arabijo
Saleha je nasledil Aberabo Mansur Hadi, ki je moral februarja pobegniti v Aden, od tam pa v savdsko prestolnico Riad. Pot bo nadaljeval v Egipt, kjer se v soboto začenja dvodnevna konferenca Arabske lige, katere generalni sekretar Nabil Al Arabi je že izrazil podporo savdski zračni ofenzivi. Hutiji naj bi dobili podporo od šiitskega Irana.

ZDA na strani Savdske Arabije
Razmere v Jemnu so zapletle protiteroristične operacije ZDA proti Al Kaidi na Arabskem polotoku, ki še vedno nadzira velik del ozemlja države. Američani so imeli zeleno luč in logistično podporo za napade z brezpilotnimi letali in druge operacije od Saleha in Hadija. Zdaj so ostale brez obeh, pri čemer bi jim lahko bili hutijski uporniki naravni zaveznik, vendar si Savdska Arabija ne želi šiitske vlade pod vplivom regionalnega tekmeca Irana na svoji južni meji.

Washington mora ohraniti zavezništvo z Riadom, saj so morebitni boljši odnosi s Teheranom še zelo daleč in odvisni od uspešnega izida jedrskih pogajanj. Francoska tiskovna agencija AFP navaja besede ameriških državnih uradnikov, ki pravijo, da trenutno dogajanje glede Jemna ne bi smelo vplivati na potek iranskih jedrskih pogajanj.

Napad arabske koalicije v Jemnu