Nekdanji južnoafriški podpredsednik je zdaj postal predsednik države. Foto: EPA
Nekdanji južnoafriški podpredsednik je zdaj postal predsednik države. Foto: EPA
Zuma in Mbeki Thabo
Dolga leta je politično kariere Zume zaznamovalo rivalstvo z Mbekijem Thabom. Foto: EPA

Zuma je v nagovoru parlamentu dejal, da je treba nemudoma odgovoriti na posledice svetovne finančne krize, ki bi lahko največje gospodarstvo v Afriki prvič v 17 letih pahnila v recesijo. "Hitro moramo uresničiti načrt, ki so ga sprejeli vlada, poslovneži in sindikati, da bi zavarovali delovna mesta in spodbudili gospodarstvo." Zuma bo kot predsednik prisegel 9. maja.

Karizmatični voditelj je do tako želenega položaja predsednika premagal številne krize in ovire, med drugim se je osem let bojeval proti obtožbam o korupciji, ki so jih potem umaknili tik pred volitvami, obtožen, in nato proglašen za nedolžnega, pa je bil tudi posilstva.

Nekdanji gverilec sebe predstavlja kot prvaka revnih, a je v predvolilni kampanji veliko pozornosti namenil tudi zagotavljanju tujim vlagateljem, da kljub tesnim vezem s sindikati in komunistično stranko ne bo omejeval gospodarskega razvoja.

Četrti predsednik JAR-a od odprave apartheida bo tudi do zdaj najbolj kontroverzen prvi mož države, med drugim zato, ker ne sprejema kompromisov pri sprejemanju lokalne kulture, hkrati pa izreka veliko ljubezen vsem svojim štirim ženam in 19 otrokom. Norčevanje na Zumov račun se je še posebno razširilo, ko je Zuma leta 2006, ki ga je oprostilo obtožb o posilstvu, dejal, da se je po nezaščitenih spolnih odnosih s HIV pozitivno tožnico oprhal, da bi se tako zaščitil pred aidsom.

Zagovornik zapostavljenih
Svoje otroštvo je Zuma preživel kot pastir govedi v rojstni vasi Nkandla, globoko na območju Zulujev, njegovo politično življenje pa je poleg 10 let v zaporu med apartheidom močno zaznamovalo tudi rivalstvo z nekdanjim predsednikom Mbekijem Thabom, ki je Zumo leta 2005 odstavil s položaja podpredsednika. "Ob Zumi so nekateri ljudje, še posebno belci, prestrašeni, saj prihaja iz sveta, katerega del oni niso," meni Jeremy Gourdin, ki je napisal biografijo novoizvoljenega predsednika.

Če Zuma uteleša upanje zapostavljenih in razočaranih, gre to pripisati tudi njegovi redki sposobnosti empatije, ki se še posebej jasno pokaže ob njegovih nagovorih množicah, ter dejstvu, da si vzame čas za vsakega v vasi Nkandla, ki želi govoriti z njim. "Je preprosto človek z veliko šarma in s prirojeno spoštljivostjo do drugih."

K. T.