Prelep razgled - s cmokom v grlu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prelep razgled - s cmokom v grlu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Leseni križi in šopki plastičnih rož so živi opomniki narave tega kraja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

To je Beachy Head, kraj, ki bi bil lahko skorajda popoln - če ne bi nekje prebrali, da si tu vsako leto okoli 20 ljudi vzame življenje. Kalifornija ima most Golden Gate, Anglija Beachy Head.
S 162 metri so tukajšnje snežno bele pečine najvišje v Veliki Britaniji in so stoletja služile za orientacijsko točko mornarjem, razgled je osupljiv, rdeče-bel progast svetilnik je slikovit spomenik še vedno žive britanske pomorske zgodovine. Ni čudnega, da je Beachy Head nad obmorskim viktorijanskim mestom Eastbourne obvezni postanek na vsaki južnoangleški turi.
Od nekdaj kraj za nesrečnike
A brezčasna lepota tega vrtoglavega kraja je za marsikaterega obiskovalca okrnjena, ko mu pogled zaide na morbidne lesene križe in obledele šopke rož, privezane na žice, ki zaznamujejo prepad na nekaterih mestih. Že od 17. stoletja dalje je Beachy Head namreč neločljivo povezan s samomori.
Čeprav si je ekipa vojaških duhovnikov Beachy Head Chaplaincy Team za poglavitno nalogo vzela 24 ur na dan patruljirati območje in odvrniti potencialne skakalce od usodnega koraka, klifi ostajajo najpogostejša izbira britanskih samomorilcev. Patrulja je sicer dosegla napredek - potem ko se je število smrti tu med letoma 2002 in 2005 močno povečalo, je po ustanovitvi BHCT-ja številka leta 2006 močno upadla.
A žal se je Beachy Head 31. maja letos ponovno znašel v središču pozornosti, ko sta se starša petletnega dečka, ki je dva dni pred tem umrl za meningitisom, z otrokovim trupelcem in njegovimi igračami v nahrbtniku pognala v smrt.
Beachy Head je prelep, da bi ga izpustili iz svoje morebitne ture, a ne pričakujte, da boste na tej idilični lokaciji lahko mirno prebavili svoj piknik.