Obiskovalci se lahko za en dan prelevijo v vzhodnonemške vojake. Foto: Reuters
Obiskovalci se lahko za en dan prelevijo v vzhodnonemške vojake. Foto: Reuters

V nekdanjem vzhodnonemškem bunkerju želijo ponuditi čim bolj verodostojno izkušnjo, kar pomeni, da obiskovalce oblečejo v uniforme takratne vzhodnonemške vojske, vključno s čelado, zaščitno obleko, plinsko masko (za primer napada z živčnim plinom) in podobnim. Dobijo tudi svojo evidentifikacijsko ploščico in "pristen" vzhodnonemški potni list.

Ves čas "dopustovanja" v bunkerju turisti sodelujejo v enakih dejavnostih kot vojaki, začenši s telovadbo ob prvem svitu in dvigovanjem zastave DDR-ja. Sledi zajtrk, sestavljen iz pretežno enolične hrane in take, ki jo je mogoče hraniti dalj časa, npr. polnozrnatih krekerjev. Tudi za kosilo dopustniki dobijo le kakšno juho ali golaž iz pločevinke ...

Bunker, v katerem so zdaj uredili muzej in "hotel" za ljubitelje zgodovine, je bil zgrajen v 70. letih prejšnjega stoletja in se razteza na 3.600 kvadratnih metrih. A življenje vzhodnonemškega vojaka - poleg tega, da ni lahko - ni ravno poceni. Za 16-urno izkušnjo morajo obiskovalci odšteti najmanj 109 evrov (odvisno od velikosti skupine).

Kako je videti 16-urni "izlet" v zgodovino, si lahko ogledate v galeriji spodaj.