Hotel je bil priljubljena počitniška destinacija tudi številnih znanih, ki so ljubili dih jemajoči razgled in okoliško naravo. Foto: Wikipedia
Hotel je bil priljubljena počitniška destinacija tudi številnih znanih, ki so ljubili dih jemajoči razgled in okoliško naravo. Foto: Wikipedia
Hotel je bil zgrajen leta 1882, takoj po odprtju ceste Furka - predvidevajo, da so bili prvi gostje delavci, ki so gradili cesto na prelaz. Tisti čas je ledenik še segal prav do hotela. Foto: Wikipedia
Sean Connery v aston martinu na prelazu Furka. Škotski igralec je bil prav zaljubljen v hotel in je baje vztrajal, da snemajo Goldfinger prav na tej lokaciji. Foto: IMDb
Zaradi tajanja ledu tudi ledena jama, nekoč največja znamenitost Ronskega ledenika, izginja. Fotografija je iz leta 2008. Foto: Reuters

Leta 1882 zgrajeni hotel tik ob Ronskem ledeniku v kantonu Valais je bil dolga desetletja priljubljena točka tako za zaljubljene pare in družine kot tudi za adrenalinske navdušence, saj pravijo, da je serpentinasta, strmo vzpenjajoča se cesta do hotela s prepadom na vsakem ovinku ena najbolj strašljivih v Evropi.

No, to je stvar razprave, nedvomno pa "Furkastrasse" velja za eno najslikovitejših, najznamenitejših in najvznemirljivejših alpskih cest.

Ni čudnega, da si je prelaz Furka za kuliso svojega filma, tretjega filma o Jamesu Bondu po vrsti, leta 1964 izbral tudi režiser Guy Hamilton, o čemer naj bi ga prepričal Sean Connery, ki je kot redni obiskovalec hotela ta kraj oboževal, navaja portal Vintage News.

Dih jemajoč kraj
Naslovnega zlikovca, Aurica Goldingerja, je upodobil Gert Fröbe, agenta 007 pa - za mnoge najboljši Bond - Connery. Ta je v svojem aston martinu tesno za petami Goldfingerju, ki v svojem rumeno-črnem rollce royceu brzi čez vratolomni prelaz 200 kilometrov od Ženeve.

In sredi tega pregona se iz ničesar, kot strela iz jasnega, sredi zasneženih gora na 2400 metrih višine pojavi osamljena, s kamnom obložena stavba na dih jemajočem kraju, naravnost na ovinku - hotel Belvédère.

Danes nihče pravzaprav ne pozna okoliščin, kako in zakaj je bil hotel zgrajen, znano je le, da je bil zgrajen takoj po odprtju prelaza, tako da je mogoče, da je bil sprva penzion za delavce, nato pa za obiskovalce, ki ljubijo gorsko idilo in mir - ali pa za ljubitelje ekstravagantnih zabav, ki so jih nekoč prirejali v hotelski plesni dvorani.

Ronski ledenik
In potem je tu še 16 kvadratnih kilometrov velik Ronski ledenik, ki se dviga do 3630 metrov nadmorske višine in do katerega je od hotela le nekaj sto korakov. Ronski ledenik je eden veličastnejših v tem koncu sveta, z osupljivo nezemeljsko ledeno krajino, ki pa so ji zaradi podnebnih sprememb žal šteta leta.

Hotel ima strateški položaj tik nad ledenikom, tako da so lahko gostje med jutranjim kapučinom uživali v neprecenljivem razgledu s svojih balkonov.

Uživali, preteklik. Leta 2016 je namreč hotel svoja vrata zaprl, danes pa žalostno, z zaprtimi zelenimi naoknicami, stoji kot opomnik na svoje živahnejše čase. Razlog tiči delno prav v globalnem segrevanju, zaradi katerega je 11.000 let star ledenik v zadnjih stotih letih za kilometer in pol krajši, tako da bi danes s hotelskih balkonov gledali na zelene poljane, ne pa na ledene plošče.

Povozil ga je čas
Zaradi tajanja ledu izginja tudi nekoč največja znamenitost Ronskega ledenika, ledena jama ob njegovem vznožju, kar pomeni, da je tudi prometa manj.

Hotel je bil zaradi neprevoznosti ceste Furka tako ali tako pozimi vedno zaprt, stvari pa so se samo še poslabšale leta 2000, ko so zgradili nov predor, skozi katerega vozniki zaobidejo cesto do Belvédèra, in hotel s slikovitimi, a nevzdrževanimi sobami iz 19. stoletja ob modernejši konkurenci preprosto ni več mogel preživeti.

V spodnji galeriji še nekaj podob hotela z okolico in Ronskim ledenikom.