Zgodovina hotela Schlosshotel Velden sega na konec 16. stoletja. Foto: Schloss Velden Appartementerrichtungs GmbH
Zgodovina hotela Schlosshotel Velden sega na konec 16. stoletja. Foto: Schloss Velden Appartementerrichtungs GmbH

Bilo je leta 1590, ko se je Barthlmä Khevenhüller, iz visoke koroške plemiške družine Khevenhüller, katere družinsko deblo sega do leta 1396, odločil, da si zgradi rezidenco, v kateri bo užival na starost. Do leta 1603 je bila tako zgrajena graščina, ki je postala glavno središče plemiškega družabnega življenja na Koroškem. V drugi polovici 18. stoletja je zgradbo dodobra uničil požar, neki premožni dunajski industrijalec pa jo je s pomočjo arhitekta Wilhelma Heßa konec 19. stoletja obnovil v neorenesančnem slogu in v njej uredil hotel.
Hotel deluje še danes in se lahko pohvali z imenitno zgodovino. V njem so namreč posneli več filmov in v njem so prenočevali številni aristokrati, pa tudi umetniki. Leta 1990 se je hotel znašel v nemškem in avstrijskem rumenem časopisju, saj ga je kupil Günter Sachs, razvpiti dedič industrijalca Willyja sachsa, fotograf, avtor dokumentarnih filmov, zbiratelj umetnosti, preučevalec astrologije, predvsem pa mož, ki so ga v šestdesetih in sedemdesetih predstavljali kot prototip playboya. Hotel je leta 2003 prodal.
V velikem parku ob hotelu so nedavno zgradili tako imenovane rezidence, ki gostom zagotavljajo ves luksuz življenja v vilah, intimo in vso oskrbo, katere so deležni tudi gostje v 105 hotelskih suitah. Rezidence so tudi na prodaj, za kvadratni meter pa je potrebno odšteti 8.400 evrov.
P. B.