Če se v hotelski sobi po navadi najprej sezujete ... premislite še enkrat. Foto:
Če se v hotelski sobi po navadi najprej sezujete ... premislite še enkrat. Foto:

Kot je pokazala raziskava, ki jo je spodbudila ekipa nemških novinarjev, so glivice tako rekoč stalni prebivalci prav vseh hotelov. To vsaj velja za mesto Köln, katerega hotele so novinarji in sanitarni inšpektorji tokrat vzeli v precep. In ni razloga za to, da bi v drugih nemških mestih rezultati bili kaj drugačni oziroma ni razloga za to, da bi bili Kölnčani še posebej 'zanemarjeni' ljudje.

Najcenejša prenočišča - vzor čistoče
Rezultati so kar nekoliko presenetljivi, saj so se menda najslabše odrezali hoteli s štirimi zvezdicami, medtem ko preproge mladinskih domov z glivicami niso bile okužene. Kot so zapisali v časopisu Die Welt, je berlinski inštitut za okužbe z glivicami (Insitut für Pilzkrankheiten) v štirih od desetih vzorcev odkril kritično koncentracijo trosev glivic, v enem od vzorcev pa so zasledili celo sramne glivice, ki lahko povzročijo hujše okužbe in bolezni spolovil. Kateri kakovostni kategoriji pripada hotel, iz katerega so vzeli ta vzorec, inštitut ni sporočil.

Nemci se izmikajo vojni z glivicami
Za nemške hotelirje precej neprijetne rezultate je s komentarjem pospremil sodelavec inštituta za okužbe z glivicami Hans-Jürgen Tietz. Njegovega komentarja se Nemci zagotovo niso razveselili, saj je dejal, da so izsledki raziskave potrditev dejstva, da Nemci kožnim obolenjem in okužbam z glivicami preprosto ne posvečajo veliko pozornosti. Še majhna tolažba za hotelirje. Tietz pravi, da je kolonije glivic mogoče preprečiti in odstraniti že z navadnim sesalcem. Če je ta le dovolj močan: "Močnejši, kot je sesalec, bolj temeljito odstrani kožne luske, v katere se ugnezdijo glivice."

P. B.