Vhod v brezmadežno bel hotelček - s polno madeži iz preteklosti. Foto: Uradna stran hotela
Vhod v brezmadežno bel hotelček - s polno madeži iz preteklosti. Foto: Uradna stran hotela
V eni od sob je storil samomor Nietzschejev svak. Foto: Uradna stran hotela
Hotel je priljubljen še danes. Foto: Uradna stran hotela

Hotel se nahaja v majhnem mestu San Bernardino, 50 kilometrov vzhodno od prestolnice Asuncion. Ker Paragvaj nima dostopa do morja, je jezero tamkajšnja najbolj trendovska počitniška destinacija.
A San Bernardino slovi po nečem manj idiličnem - tu je svoje zavetišče namreč našel Josef Mengele, "angel smrti", nemški SS-oficir in zdravnik v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau.

Po porazu Nemčije v drugi svetovni vojni je Mengele pobegnil v Južno Ameriko, kjer se je skrival več desetletij. Eden najbolj iskanih nacističnih zločincev naj bi umrl v San Bernardinu, ne pa v Braziliji, kot je večkrat omenjeno. A naj bo to res ali pa ne, je še vseeno cel kup drugih fantomov preteklosti v tem majhnem mestu, ki ga je leta 1881 ustanovilo pet nemških družin, danes pa še vedno gosti nemško menonitsko kolonijo. Hotel je še danes zelo priljubljen, v njem pa se nahaja tudi kulturni center, ki promovira lokalno obrtništvo.

Kjer si je vzel življenje Nietzschejev svak
A za svojo tiho fasado in tropsko kuliso vas skriva dolgo vrsto povezav z nacizmom. Natakarica z nasmeškom na obrazu pospremi obiskovalce skozi avlo germanskega sloga iz 19. stoletja v najboljši apartma in razkriva stare zgodbe. Hotel del Lago je oblikoval nemški arhitekt Wilhelm Weiler.
V sobi s številko 19 je Bernhard Förster, soprog Elisabeth Förster-Nietzsche in svak filozofa Friedricha Nietzscheja, neustrašni raziskovalec, a tudi teoretik antisemitizma, storil samomor. Potem ko je neuspešno skušal financirati arijsko kolonijo v Paragvaju, imenovano Nueva Germania, je Förster raje izbral smrt kot sramoto. V 30. letih je nacizem postal v Paragvaju zelo priljubljen in Försterja so imeli nekateri za pravega heroja. Adolf Hitler pa je naročil, naj se na njegov grob potrese nemška prst.
La Tigresa in Hitler
V enem izmed hotelskih majcenih stolpičev se nahaja najljubša soba ene najvplivnejših žensk v San Bernardinu, Hilde Ingenohl, ki je bila nemško-francoskega porekla, znana pa pod vzdevkom "la Tigresa" (Tigrica) zaradi svoje strasti do lovljenja velikih mačk. "Bila je podpornica nacistov, častila je Hitlerjeve ideje in trdila, da je njegova prijateljica," pove neka domačinka.
Življenje Ingenohlove je imelo veliko poglavij. Rojena je bila leta 1874 v Parizu in je bila med prvo svetovno vojno medicinska sestra. Letenje je bilo še ena izmed njenih strasti. Nekateri pravijo, da je bila med vojno pravzaprav pilotinja in da je bila ena prvih žensk, ki je skušala - neuspešno - neprekinjeno obleteti svet.

Ljubiteljica klasične glasbe - in Hitlerja
Po koncu vojne leta 1918 se je Ingenohlova preselila v Južno Ameriko. Sprva je odšla v Urugvaj, na povabilo Grete Götsch, žene takratnega nemškega veleposlanika v Argentini, kjer je vodila nemško bolnišnico v Rosariu, nazadnje pa je pristala v San Bernardinu, v katerega se je naravnost zaljubila. Tam je kupila 500 arov zemlje, a je večino časa preživela v stolpičasti sobi Hotela del Lago.
Danes je v tej sobi še vedno kraljevska postelja, omara z zrcalom in velik balkon z razgledom na hotelski vhod. To je bilo majhno kraljestvo Ingenohlove, kjer je načrtovala svoja redna potovanja na staro celino. Ljubila je klasično glasbo, ustanovila mladinski orkester in spoznala slavnega paragvajskega glasbenika Florentína Giméneza. Leta 1953 je zbolela za rakom in se preselila nazaj v Bonn (Nemčija).

Okostnjak v omari
Hotel se sicer ponaša tudi z drugimi slavnimi - nenacističnimi - gosti, med katerimi najdemo francoskega pisatelja in aviatorja Antoina de Saint-Exupéryja ter švedsko pisateljico Ido Bäckmann. A kljub temu so njegove povezave z nacizmom tiste, ki ostajajo velik okostnjak v omari tako za mesto, kot tudi za celotno državo.
Še celo precej pred Mengelejevim povojnim bivanjem tu, leta 1927, je bila ravno v Paragvaju ustanovljena prva nacistična stranka zunaj Nemčije.