Vsaka soba je opremljena s citati slavnih o denarju in financah. Foto: Hostel Tresor
Vsaka soba je opremljena s citati slavnih o denarju in financah. Foto: Hostel Tresor
Obedovalnica je v unikatnem, plavajočem trezorju. Foto: Hostel Tresor
Pogled v jedilnico. Foto: Hostel Tresor

Na Čopovi ulici se je namreč v teh dneh odprl hostel Tresor, postavljen v prostore nekdanje banke.
Togi pisarniški prostori so se spremenili v prostorne sobe, edinstven plavajoči trezor v kletnih prostorih je postal zajtrkovalnica in prostor za druženje, nekdanji sefpredalčki danes obkrožajo sokovnik in toaster, kovinske kabinetne omarice so ponekod ostale v sobah, na bančne dni pa spominjajo tudi mogočna, z usnjem tapecirana vrata v sejno sobo, ki je danes z 12 posteljami največja soba hostla.

Hostel ima 28 sob s 105 ležišči, cena prenočitve pa se giblje med 17 in 35 evri. Kot je za MMC povedala vodja Tresorja Mateja Koren, so imeli v prvem tednu nekaj čez 300 gostov, z rezervacijami za naprej pa so zelo zadovoljni. Največ gostov je za zdaj iz Španije, Italije, Anglije, Avstrije in Nemčije, veliko pa je bilo tudi Korejcev. Za zdaj je odziv zelo dober, je še dodala Korenova, sicer pa se navdušenje razbere tudi iz komentarjev na Tresorjevi Facebookovi strani.
Spanje v trezorjih v času krize
Hostel je v celoti prepreden z brezžičnim spletnim dostopom, vse sobe so klimatizirane in elektronsko vodene, vsaka soba pa je dobila ime svetovne denarne valute. Tresor z dodelanim konceptom združuje staro (elegantna secesijska stavba, pridih bančništva) z modernim in trendovskim.
Na naše vprašanje o simbolnem pomenu odpiranja "trezorja" v času krize (vrata zraven se je odprl še eden tistih zloglasnih "odkupov zlata", ki so se v zadnjih mesecih razcveteli tudi pri nas) pa: "Tresor je v času krize verjetno ravno primeren prostor, saj nudimo obiskovalcem res ugodno prenočitev v strogem središču mesta. In ker je stavba nekoč bila banka, je prostor prežet z dekorjem iz nekdanjih bančnih prostorov, energija pa je čisto druga."
Izvirni hostli po svetu
Sicer pa so mladinski hoteli oziroma hostli v prostorih s spremenjeno namembnostjo po svetu precej v porastu.
V stockholmskem Jumbo Hostlu tako prenočujete v odsluženem letalu boeing 747, v Kapadokiji v Turčiji popotniki prenočujejo v prostorih, izklesanih v skalo (Traveller’s Cave Pension), v Krakovu in v Berlinu imajo hostle na rečnih ladjah, v Kaliforniji denimo imajo hostel v svetilniku (Point Montara Lighthouse Hostel), v JAR-u lahko prespite v odsluženem vlaku (Santos Express Train Lodge), medtem ko ima hostel v nekdanjem zaporu tudi Ottawa.