Med potepanjem po severu Finske si lahko privoščite spanje v objemu snega. Foto: www.uhotw.com
Med potepanjem po severu Finske si lahko privoščite spanje v objemu snega. Foto: www.uhotw.com
Ledena galerija
V deželi snega in ledu ledena galerija pač ne sme manjkati. Foto: www.uhotw.com
Steklen iglu
Steklen iglu omogoča bolj prijetne temperature kot snežen, hkrati pa tudi opazovanje zvezdnatega neba nad Laplandom. Foto: www.uhotw.com

No, morda pa se vam bo zdaj ob omembi te skandinavske dežele v misli prikradlo še nekaj drugega.

Na severu Finske, v Laplandu, so se namreč domislili nenavadnega prenočišča, ki se povsem sklada s svojo okolico, vendar ga poleti nikar ne iščite, saj ga ne boste našli - narejen je namreč iz ledu in snega!

Hotel Kakslauttanen je dom slavne iglujske vasi z edinstvenimi ledenimi igluji in steklenimi igluji, v katerih lahko prespite; prvi ponuja hladno, drugi pa toplo prenočišče.

Obkrožen z eksotično in fantastično pokrajino Laplanda, hotel, ki se nahaja na planinskem območju Saariselka, sredi čudovite laplandske pokrajine, v bližini narodnega parka Urho Kekkonen, ob cesti, ki pelje do Nordkapa in arktičnega oceana, ponuja 31 koč, za katere boste morali odšteti med 250 in 300 ameriškimi dolarji.

Prespite v igluju iz stekla ali ledu
Predstavljajte si, da spite v igluju, narejenem iz snega. Povsod tišina. Lučke v snegu razsvetljujejo iglu, nad katerim se razprostira morje zvezd, in če ste tam ob pravem času, to je med koncem avgusta in koncem aprila, lahko na tem koncu Evrope opazujete osupljiv severni sij oz. auroro borealis. Atmosfera, ki nikoli ne postane dolgočasna in vas bo, prijetno zavite v toplo spalno vrečo, uspavala v prijeten spanec. In kdo ve, morda se bo ponoči nepričakovano pri vas oglasil najslavnejši prebivalec okolice - Božiček -in za vas pustil kakšno darilce.

Vas iglujev in galerije ledu
Pozimi, od decembra do aprila, se v bližini hotela nahaja znana vas iglujev, kjer je poleg dvajsetih sneženih iglujev na voljo tudi galerija iz ledu, bar iz ledu, ledena kapelica, ki je zelo priljubljena za poroke, ter največja restavracija iz ledu na svetu. V vasi je tudi pet edinstvenih iglujev iz stekla, ki nudijo enkratno možnost spanja pod laplandskim nebom in občudovanje severnega sija ter prijetne sobne temperature.

Največja restavracija iz ledu na svetu
Poleg vseh tradicionalnih laplandskih aktivnostih lahko obiskovalci uživajo v največji restavracije iz snega na svetu. Restavracija je popolnoma opremljena s kuhinjo, nudi pa tri različne menije za večerjo ali kosilo v zares posebnem okolju. Nahaja se znotraj velikanskega sneženega igluja, v njej pa lahko hkrati kosi ali večerja 150 gostov. Restavracijo zgradijo vsako leto znova, odprta pa je od decembra do maja.

Največja finska savna na svetu
Hotelski kompleks vključuje tudi največjo finsko savno na svetu, ki se nahaja v bližini zamrznjenega ribnika in iz katere je prečudovit pogled na iglujsko vas, v njej pa lahko hkrati uživa kar 100 ljudi. Če v savni raje uživate v samoti, vam je na voljo lastna savna, ki jo ima vsaka soba.

Ledeno plavanje
Ko vam bo v savni postalo prevroče, se lahko shladite v ledeno mrzli vodi. Pod ledom zamrznjenih jezer ali rek voda namreč vedno ostane nad temperaturo ledišča. S tem narava floro in favno ohranja živo tudi pozimi, prebivalci Laplanda pa so to izkoriščali že od nekdaj. Nič ni namreč bolj sproščujočega kot namakanje v majhni luknji sredi ledu, poleg tega pa je bilo dokazano, da ima takšna kopel tudi različne zdravilne učinke za človeško telo.

A. G.