Hostel Celica je tudi najbolj znan vodnik na svetu Lonely Planet uvrstil med najbolj unikatne in trendovske hostle na svetu. Foto: www.hostelworld.com
Hostel Celica je tudi najbolj znan vodnik na svetu Lonely Planet uvrstil med najbolj unikatne in trendovske hostle na svetu. Foto: www.hostelworld.com
Mladinski hotel na Švedskem
Švedski zapor je bil prvi, ki je po zaprtju postal mladinski hotel. Foto: www.hostelworld.com
Hostel v Novi Zelandiji
V novozelandskem hostlu si tudi zajtrk, kosilo ali večerjo lahko privoščite pod zaporniškimi rešetkami. Foto: www.hostelworld.com

Zadnja modna muha v svetu mladinskih hotelov (hostlov) so postali nekdanji zapori, ki so jih preuredili v lične in dokaj poceni hotele za vse nadobudne svetovne popotnike. Svojevrstna izkušnja na potovanju je zagotovo spanje v celici, kjer so nekoč spali največji kriminalci. Med najbolj priljubljene tovrstne mladinske hotele se je uvrstila tudi ljubljanska Celica, poleg nje pa vam predstavljamo še tri druge.

Švedi začeli z zaporniškim trendom
Prvi mladinski hotel, ki so ga uredili v nekdanjem zaporu. je Langholmens Vandrarhem v Stockholmu na Švedskem. Včasih dom nekaterih najbolj krutih obsojencev v Evropi, Kraljevi zapor v Stockholmu, je postal prijeten postanek za svetovne popotnike. Kraljevi zapor je bil od leta 1840 največja kaznilnica na Švedskem, zaprli pa so ga leta 1975, ko ga je zapustil še zadnji kriminalec. Leta 1989 so ga spet odprli, a tokrat ni več namenjen kaznjencem, ampak popotnikom, ki si želijo noč preživeti tako, kot so jo nekoč največji zločinci.

Drugi tak mladinski hotel je Jailhouse Accommodation v Christchurchu na Novi Zelandiji. Lastniki Jailhouse Accomodationa so se odločili, da bodo ohranili temačnost in zloveščnost nekdanjega zapora, kar dela novozelandski hostel še posebej edinstvenega. Nekoč se je zapor imenoval Addington, bil pa je prebivališče novozelandskih kriminalcev, kjer sta bivala strah in beda. Danes je hostel preurejen, v njem vlada prijazno ozračje, spanje v eni izmed nekdanjih celic pa je zagotovo izkušnja, ki je ne pozabi noben popotnik.

Ko spiš za rešetkami
Tudi ljubljanska Celica je hostel, ki so ga uredili v poslopju nekdanjega zapora. Nekdanje vojaške zapore na Metelkovi so leta 2002 prenovili in jih spremenili v hostel, ki je postal eden najbolj trendovskih na svetu. Pri prenovi in preobrazbi je sodelovalo več kot 80 domačih in tujih umetnikov, vsak pa je pustil svoj edinstveni pečat, zanimivo in za popotnike še posebej privlačno pa je to, da so v vseh sobah, nekdanjih celicah, na oknih pustili rešetke, kar dela spanje v Celici še zanimivejše.

Četrti hostel, nekdanji zapor, je Hi-Ottawa Jail Hostel v kanadski Ottawi. Je edini hotel v severni Ameriki, ki so ga uredili v poslopju nekdanjega zapora, ponuja pa popolnoma realistično zaporniško izkušnjo. Popotniki lahko spijo v nekdanjih celicah ali celo zaporniški bolnišnici, v osmem nadstropju hostla pa si gostje lahko ogledajo razstavo, kakšno je dejansko bilo življenje, ko je bil v zgradbi še zapor, ki je deloval več kot sto let, oblečejo dejansko zaporniško obleko in se spoznajo z zaporniki, ki nikoli niso zapustili zapora.

A. G.