Hotel Luxor je bil odprt že leta 1948. Foto: Reuters
Hotel Luxor je bil odprt že leta 1948. Foto: Reuters
V Nemčiji naj bi se s protitucijo ukvarjalo kar pol milijona prostitutk. Foto: EPA

"Škoda je, vendar posel ni več to, kar je bil včasih. Po navadi smo imeli v hiši deset deklet, zdaj pa imamo le štiri," je povedala 59-letna Mehrerjeva, ki je sloveči Hotel Luxor vodila 22 let. Prodala naj bi ga nekemu zasebnemu investitorju.

Sama meni, da je povod za njeno odločitev spremenjeno nočno življenje v hamburški četrti St. Pauli. Hkrati dodaja, da je odprtih veliko število diskotek in cenenih nočnih klubov. Ti imajo večjo podporo skupin, ki se borijo proti prostituciji in se zavzemajo za večjo zaščito žensk.

Omenjeno hišo je že leta 1948 odprl njen očim in je edino družinsko podjetje na Reeperbahnu - sloviti hamburški četrti rdečih luči. Njen sin ima v isti stavbi tudi nočni bar, v katerem plešejo tudi striptizete.

Po besedah lastnice je k zmanjšanju povpraševanja po njeni dejavnosti pripomogla tudi zelo razširjena spletna pornografija. Pritožila se je tudi nad nekaterimi mladimi prostitukami, saj naj bi bile številne žrtve trgovine z belim blagom. "Seveda gre za lepa dekleta, vendar je pri nekaterih videti, kot da so stare le 19 let. V glavnem so tujke - vzhodnoevropejke -, in jim ni mar za zadovoljstvo strank, tako kot za to skrbimo pri nas," je pojasnila.

V Nemčiji je prostitucija legalizirana, z njo pa naj bi se ukvarjalo kar okoli pol milijona ljudi, ki naj bi dnevno zadovoljili več kot milijon strank. Večina jih dela v barih, klubih in javnih hišah, preostale pa naj bi delovale kot dekleta na poziv, spremljevalke ali pa kar na cestah. Okoli deset odstotkov naj bi jih bilo odvisnih od drog.

M. R.