Na potovanju po Škotski je mogoče videti mnogo gradov, ljubke vasice, čudovite panorame jezer, hribe, obarvane z modrocvetočimi zvončnicami in z malo sreče tudi kakšnega delfina, tjulnja ali vidro, pravi Urša. Na fotografiji je Dunrobin Castle. Foto: Urša Bohte
Na potovanju po Škotski je mogoče videti mnogo gradov, ljubke vasice, čudovite panorame jezer, hribe, obarvane z modrocvetočimi zvončnicami in z malo sreče tudi kakšnega delfina, tjulnja ali vidro, pravi Urša. Na fotografiji je Dunrobin Castle. Foto: Urša Bohte

To je še vedno največja pustolovščina mojega življenja.

Urša trenutno dela kot tržni vodja, naučila pa se je tudi izdelovati klobuke. “Na Škotskem so tisti, ki letno zaslužijo pod določenim pragom dohodka, upravičeni do denarne pomoči pri izobraževanju. Vlada ponuja program, s katerim ti nameni določen znesek, ki ga lahko porabiš za razne tečaje,” je povedala. Foto: Urša Bohte

Pozimi je tu že od štirih naprej tema, poleti pa je svetlo do enajstih zvečer, tako da se ti zdi, da imaš veliko več od dneva.

Naša sogovornica živi v tradicionalni vrstni hiši iz rdečega kamna, kakršnih je v Glasgowu precej ohranjenih. Foto: Urša Bohte
Veliko starejših Škotov pozna Slovenijo še kot nekdanjo jugoslovansko republiko. Vedo za Tita in vedo za vojno na Balkanu. Mlajši ljudje večinoma poznajo Bled in smučišča. Foto: BoBo

Škoti so politično zelo aktivni in pogosto cele generacije volijo za isto stranko. Politična pripadnost je družinska tradicija.

Kilti so precej draga oblačila, je povedala Urša: "Cene za po meri narejen kilt se začnejo pri 600 funtih, potem pa so tu še nogavice, srajca, volnena jakna, čepica, čevlji in nožek, ki ga nosijo v nogavici." Foto: AP
"Objezerske vasi in okolica so močno odvisne od turizma in Nessie jim pomaga pri zaslužku," je priznala Urša in dodala, da sicer večina Škotov ne verjame v jezersko pošast. Foto: AP

Če prebivaš na Škotskem več kot pol leta in si iz države članice Evropske unije, si rezident. Prav nič drugega ni potrebno. Vpišeš se v volilni register, in to je to. Veliko manj birokratskih kolobocij kot v Sloveniji.

Mount Florida je mestna četrt v Glasgowu. Foto: Urša Bohte
35-letna (nekdanja) Grosupeljčanka ima kot rezident na Škotskem pravico do udeležbe na volitvah. Foto: Urša Bohte
Škotska slovi po jezerih, gozdovih, gričih in starodavnih vasicah. Foto: Urša Bohte
O poroki tenisača Andyja Murraya in njegove izbranke Kim Sears niso obsežno poročali. Foto: Reuters

"Moja Florida oziroma mestna četrt Mount Florida leži v srcu južnega Glasgowa, po mnenju mnogih Škotov najboljšega mesta daleč naokoli," je povedala 35-letna Grosupeljčanka, ki je Škotsko prvič obiskala s prijatelji pred več kot desetimi leti: "Dva tedna smo potovali po Škotski, in če bi mi takrat kdo rekel, da bom nekoč živela tu, mu ne bi verjela." Čez nekaj časa pa je Urško nazaj na Škotsko pripeljala ljubezen – in ostala je tudi potem, ko se zveza ni obnesla: "Če bi se morala še enkrat odločati, bi storila povsem enako," pravi.

Zdaj se je že dobro ustalila v Glasgowu, kjer za enosobno stanovanje plačuje 395 funtov na mesec. "Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem si ustvarila krog prijateljev in da sem lahko Glasgowu rekla 'napol' dom. Tudi Slovenija je zdaj le 'napol' dom. Zdi se mi, da sem doma tu in tam ter hkrati nikjer, občutek, ki ga je težko opisati," je povedala Urša, ki trenutno dela kot vodja marketinga v manjšem družinskem podjetju.

Povedala je, da na Škotskem ni težko dobiti dela, če znaš angleško, kar pa ne pomeni, da se tam živi bolj lagodno kot v Sloveniji: "Glede tega, kako lagodno je življenje, bi rekla, da trenutno ni prav posebej lagodno ne tu ne v Sloveniji."

Več o življenju na Škotskem pa lahko preberete v spodnjem pogovoru.

V rubriki GLEJ GA, SLOVEN'C! predstavljamo Slovence, ki so se iz različnih razlogov odločili preseliti v tujino - nekateri zaradi službe, drugi zaradi ljubezni, spet tretji zaradi nemirnega duha. Je življenje v tujini lepše? Ali kaj pogrešajo Slovenijo? V čem se njihova nova domovina razlikuje od matične? Če ste med njimi tudi vi in ste pripravljeni svojo zgodbo deliti z našimi bralci, nam pišite na naslov slovencivtujini@rtvslo.si.

Na Škotsko ste se preselili skupaj z vašim takratnim partnerjem, ki je bil Anglež. Ostali pa ste tudi, ko se zveza ni obnesla. Je selitev za vas pomenila težek korak?
To je še vedno največja pustolovščina mojega življenja. Pred nekaj več kot desetimi leti smo s prijatelji dva tedna potovali po Škotski, in če bi mi takrat kdo rekel, da bom nekoč živela tu, mu ne bi verjela. Sama selitev ni bila težka ali birokratsko zapletena, ravno nasprotno, a kljub temu da nas vse druži Evropska unija, še vedno pogrešaš domače in prijatelje, hrano in vreme ter skok v Piran ali na Bled.

Na kaj ste se najtežje privadili? Kako ste se spopadli s škotskim naglasom, ki zna biti včasih precej nerazumljiv za tujce?
Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem si ustvarila krog prijateljev in da sem lahko Glasgowu rekla 'napol' dom. Tudi Slovenija je zdaj le 'napol' dom. Zdi se mi, da sem doma tu in tam ter hkrati nikjer, občutek, ki ga je težko opisati. Najtežje se je bilo sicer navaditi na drugačen dnevni ritem in na hrano, 'škotske angleščine' pa sem se navadila precej hitro. Imajo precej svojih izrazov, kot na primer loch za jezero in glen za dolino, pogosto uporabljajo tudi besede dreich (mokro), wain (otrok), wee (majhen) in hame (dom). Moj besedni zaklad še vedno raste.

Najprej ste delali kot prodajalka, zdaj pa ste se zaposlili kot tržni vodja. Kako je s službami na Škotskem, kakšne so plače?
Nekaj let sem kot prodajalka delala na Buchanan Streetu, glavni nakupovalni ulici v Glasgowu. Če dobro govorite angleško, ni težko dobiti zaposlitve, vendar si ne želite ostati prodajalec dlje, kot je to potrebno, saj so plače minimalne, trenutno to pomeni 6,50 funta na uro. Tudi kot namestnica vodje nisem imela veliko boljše plače. Na srečo sem pred enim letom zamenjala poklic, kar pomeni, da mi stanovanja ni več treba deliti s sostanovalci. Zdaj sem tržni vodja v manjšem družinskem podjetju, ki se ukvarja z dostavljanjem kozmetične embalaže.

Na vaši Facebookovi strani sem videla številne fotografije pokrival, ki ste jih izdelali sami. Se ukvarjate tudi s tem?
Na Škotskem so tisti, ki letno zaslužijo pod določenim pragom dohodka, upravičeni do denarne pomoči pri izobraževanju. Vlada ponuja program, s katerim ti nameni določen znesek, ki ga lahko porabiš za razne tečaje, vse od računovodstva do joge. Namen je prekvalifikacija in izboljšanje kakovosti življenja. Jaz sem se na primer naučila izdelovati klobuke. Zdaj jih delam predvsem za zabavo in prijatelje, vendar se nikoli ne ve, mogoče pa se jih spet kdaj profesionalno lotim.

Dejali ste, da si z novo službo lahko privoščite lastno stanovanje. Kje stanujete, kakšni so stroški?
Na Mount Floridi imam v najemu enosobno stanovanjce. Živim v tradicionalni vrstni hiši iz rdečega kamna, stari približno sto let. Za stanovanje plačujem 395 funtov na mesec. V središču mesta bi bila najemnina za podobno stanovanje približno 470 do 550 funtov. Potem so tu še računi in obvezni Council Tax, ki je podoben našim računom za vodo in odvoz smeti. Ta strošek je odvisen od plačilnega razreda, v katerega je uvrščena stavba. Moj znaša 95 funtov. Bojim se, da bodo cene najemnin in nepremičnin kmalu narasle, saj gospodarska kriza popušča, nezaposlenost pada in plače se počasi dvigujejo.

Kakšen je življenjski standard na Škotskem v primerjavo s Slovenijo?
Kakovost življenja je v Sloveniji boljša, a mislim, da je tu lažje najti zaposlitev. Delovna mesta so veliko bolj fleksibilna v smislu, da se je lažje prekvalificirati, lažje zamenjaš kariero. Tudi fleksibilnost delovnih ur je večja. Poleg tega je na razpolago veliko večja izbira najemniških stanovanj, imajo dober sistem za pomoč pri nakupu prvega stanovanja in tudi socialna stanovanja se dobijo lažje kot v Sloveniji. Glede tega, kako lagodno je življenje, bi rekla, da trenutno ni prav posebej lagodno ne tu ne v Sloveniji.

Kako pa se tipičen škotski dan razlikuje od slovenskega?
Moji delavniki so precej daljši od slovenskih. Vstanem ob šestih zjutraj, ob sedmih sem v pisarni. Pogosto se domov vrnem šele malo pred šesto. Pozimi je tu že od štirih naprej tema, poleti pa je svetlo do enajstih zvečer, tako da se ti zdi, da imaš veliko več od dneva. Sobote in nedelje so bolj zabavne in vedno bolj imam občutek, da sta si tipični Škot in tipični Slovenec zelo podobna.

Ne moremo mimo nekaterih stereotipov. Kako bi opisali Škote? Pogosto se jih držijo oznake, da so pesimistični in skopi?
Turisti lahko v Glasgowu doživijo pregovorno gostoljubje Škotov. Vedno srečate koga, ki se bo z vami spustil v pogovor. Res je, da se Škotov držijo tudi drugačni stereotipi, med drugim, da so skopi, kar ne bi moglo biti dlje od resnice. Se pa radi pošalijo na svoj račun. Pravijo, da jim kovanec pade na glavo, tako hitro se sklonijo, ko jim pade na tla.

Za Škote velja tudi, da radi kaj popijejo. Preberemo lahko, da so ulice Glasgowa ob petkih precej divje. So res?
Ob petkih, sobotah, ko je na sporedu tekma, ko se odvija kak koncert ... Noči v Glasgowu so pogosto divje. Da Škoti radi kaj popijejo, to je pa dejstvo.

Ali na ulicah pogosto srečate moške, oblečene v kilte? Kdaj jih nosijo?
Pogosto vidim moške v kiltih. So obvezen del garderobe, nosijo jih za vse svečane priložnosti, pa tudi ob nogometnih tekmah. Kilti imajo različne vzorce, ki so odvisni od tega, kateremu klanu ali družini pripadajo. Gre za precej draga oblačila, cene za po meri narejen kilt se začnejo pri 600 funtih, potem pa so tu še nogavice, srajca, volnena jakna, čepica, čevlji in nožek, ki ga nosijo v nogavici.

Škoti ne slovijo ravno po najboljši kuhinji in tudi sami ste omenili, da ste potrebovali nekaj časa, da ste se privadili na njihovo hrano. Kakšna je?
Škotska hrana je tipično škotska (smeh). Ne vem, kaj naj rečem. Za ljubitelje morske hrane je verjetno pravi raj, vendar morate obiskati dobro restavracijo. Tipični meni v restavracijah je sicer mešanica hrane z vsega sveta, predvsem iz nekdanjih kolonij. Moja najljubša je indijska.

Kakšen odnos imajo Škoti do tujcev, kako sprejeti ste se počutili vi?
Škotska je do tujcev precej strpna, veliko bolj kot Anglija. Sama imam večinoma pozitivne izkušnje in verjamem, da ljudje delajo s tabo tako, kot ti delaš z njimi. Na vseh delovnih mestih, ki sem jih imela do zdaj, so me vedno zelo lepo sprejeli in s sodelavci smo se dobro ujeli. Škoti so precej radovedni in se radi zapletejo v pogovor s tujci.

Kakšen pa je odnos do Angležev, Valižanov in Ircev?
Malo težje vprašanje. Kdo nima rad Valižanov? Irci – odvisno od verske opredeljenosti Škota. In Angleži? Pred kratkim sem vprašala prijatelja, kako se Škoti počutijo, ker je večina medijev britansko orientiranih. Škotska sicer ima svoj BBC Scotland, a se počutijo nekoliko odrinjene. Ne le, kar se tiče televizijskih programov, tudi gospodarsko in demografsko se počutijo postavljene na stranski tir. In to jim je verjetno dalo njihovo škotsko identiteto – majhni, a trdoživi. Angleži pogosto gledajo na Škote zviška, vendar tudi Škoti gledajo zviška na Angleže.

Lani je bil na Škotskem referendum za neodvisnost, proti neodvisnosti je glasovalo 55 odstotkov, 45 jih je bilo za. Kakšno je vzdušje zdaj? So ljudje zadovoljni ali so 'poraženci' še vedno potrti?
Vsi vemo, kako močno versko in politično je razdvojena Severna Irska. Na Škotskem položaj ni tako ekstremen, vendar se tudi tu delijo na katoličane in protestante. Tiste za neodvisnost in tiste proti njej. Tiste v zelenih majicah in tiste v modrih, tiste, ki hodijo v katoliške osnovne šole, in tiste, ki jih starši vpišejo v versko neopredeljene šole. Tudi ime in priimek lahko določata, kam spadaš. Referendum je bil pred več kot pol leta in zdaj so na vrsti splošne volitve. SNP, Škotska nacionalna stranka, se besno bojuje za prevlado nad delavsko stranko, in ta trenutek kaže, da ima SNP ogromno podporo. Ti so si tudi prizadevali za odcepitev in samostojno Škotsko. Več kot očitno politična kampanja za 'Yes' še vedno živi in ne namerava tako zlahka odnehati.

Udeležba na referendumu je bila zelo visoka. Kaj pa sicer, se Škoti udeležujejo volitev bolj kot Slovenci?
Škoti so politično zelo dejavni in pogosto cele generacije volijo za isto stranko. Politična pripadnost je družinska tradicija. Mislim, da se volitev udeležujejo bolj zavzeto kot Slovenci. Razen če gre za volitve v Evropski parlament. Za te jim je bolj malo mar.

Na Škotskem ste že več let, tako da ste postali rezidentka s pravico do udeležbe na volitvah. Katere pogoje je treba izpolnjevati, da postaneš rezident? Kaj pa za državljanstvo?
Če prebivaš na Škotskem več kot pol leta in si iz države članice Evropske unije, si rezident. Prav nič drugega ni treba. Vpišeš se v volilni register, in to je to. Veliko manj birokratskih kolobocij kot v Sloveniji. Za državljanstvo je treba izpolniti obsežen vprašalnik, a za zdaj ne vidim potrebe, da bi zaprosila za britanski potni list.

Ste že obiskali Škotsko višavje, ki slovi po jezerih, gozdovih, gričih in starodavnih vasicah? Kam se radi odpravite za konec tedna?
Sama sem prepotovala že celo Škotsko in sem navdušena nad vsemi turističnimi točkami, vključno z Loch Nessom, gradom v Stirlingu, parlamentom in kraljičino palačo v Edinburghu. Moje najljubše mestece je St. Andrews, kjer je bil izumljen golf. Tam stoji najstarejše igrišče na svetu, The Old Course. Za ljubitelje dolgih voženj in divje pokrajine je zagotovo zanimiva Smoo Cave na samem severu Škotske. Na popotovanju je mogoče videti mnogo gradov, ljubke vasice, čudovite panorame jezer, hribe, modro obarvane s cvetočimi zvončnicami, ali pa neskončna rožnata pobočja, porasla z resjem, in z malo sreče tudi kakšnega delfina, tjulnja ali vidro.

Ste morda že srečali Nessie, pošast, ki naj bi prebivala v jezeru Loch Ness?
Mogoče (smeh).

Kaj domačini menijo o Nessie, je veliko takih, ki verjamejo v jezersko pošast?
Seveda, še posebno v vasicah na obali jezera Loch Ness (smeh). Verjetno je nekaj ljudi, ki res verjamejo, da Nessie živi v jezeru, ampak na splošno Nessie izkoriščajo predvsem kot turistično privlačnost. Objezerske vasi in okolica so močno odvisne od turizma in Nessie jim pomaga pri zaslužku.

Veliko Angležev pride v Ljubljano na izlet. Kaj pa Škoti, poznajo Slovenijo?
Veliko starejših Škotov pozna Slovenijo še kot nekdanjo jugoslovansko republiko. Vedo za Tita in vedo za vojno na Balkanu. Mlajši ljudje večinoma poznajo Bled in smučišča. Mislim, da je Slovenija še vedno precej nepoznana, in želim si, da bi začeli prodornejše kampanje za promocijo Slovenije. Pogosto vidim plakate za Hrvaško, tako bi se morala tudi Slovenija bolj promovirati v tujini, toliko lepih krajev imamo. Pred kratkim sem v Slovenijo pripeljala prijatelja s Škotskega in oči so se mu kar svetile od navdušenja.

Poznate kaj Slovencev na Škotskem, jih veliko živi tam?
Poznala sem nekaj deklet, ki so študirala v Glasgowu, pa so žal že odšla ali naprej v svet ali pa nazaj v Slovenijo. Nekaj nas mora biti, saj sem in tja kdo omeni, da je spoznal Slovenca ali Slovenko, vendar se pogosto izkaže, da v resnici mislijo na Slovake.

Nameravate ostati na Škotskem?
Da, bom še kar malo vztrajala.

Letos se je v medijih veliko govorilo o škotski različici kraljeve poroke – poročila sta se teniški zvezdnik Andy Murray in njegova izbranka Kim Sears. Kako so dogodek spremljali na Škotskem?
Tukaj ni bilo kakšnega velikega pompa okoli tega. Dejansko sem zasledila samo, da so dogodek omenili na BBC-jevih novicah. Verjetno je bilo kaj več o tem napisanega v tabloidih. Pogosto imam občutek, da tuji mediji veliko več poročajo o tovrstnih dogodkih kot pa tukajšnji.

IZ PRVE ROKE

Vaša najpriljubljenejša izletniška točka?

St. Andrews, ki je čudovito univerzitetno mestece z enkratno prodajalno sladoleda in najstarejšim igriščem za golf na svetu.

Najbolj tipičen spominek?

Masleni piškoti Shortbread, karirast šal in čepica.

Najslavnejši državljan?

Sean Connery, Rod Stewart in James McAvoy.

Cena kave in piva v lokalu?

Pivo vas bo v središču mesta stalo približno tri funte, sok pa približno 2,50 funta. Če vam uspe najti bar, v katerega zahajajo domačini, vas bosta hrana in pijača stali bistveno manj.

Tradicionalno rivalstvo?

Glasgow proti Edinburgu. Razlike med vzhodno in zahodno obalo so številne, od podnebja do industrije, od narečja do najljubšega športa … Glasgow je mesto nogometa, medtem ko je Edinburg dom ragbija.

Najbolj znan slovenski proizvod?

Robčki Paloma in nogometaš Haris Vučkić, ki skoraj vsako tekmo navdušuje navijače Glasgow Rangersov.

Najkoristnejša beseda?

Thank you, please in slainte (na zdravje).

Značilna hrana in pijača?

Sausage & roll ali fish & chips s sokom Iron Bru. Škotska je edina dežela na svetu, kjer vodilna gazirana pijača glede na količino prodaje ni kokakola.

Najbolj znan predsodek, ki drži ali pa tudi ne?

Škoti pod kiltom ne nosijo ničesar.

O čem se trenutno največ govori?

Volitve, volitve in še enkrat volitve.

Najbolj tipično ime in priimek?

Najpogostejši imeni sta Jack in Sophie Smith, med bolj zanimivimi pa Alistair in Isla Colquhoun.

To je še vedno največja pustolovščina mojega življenja.

Pozimi je tu že od štirih naprej tema, poleti pa je svetlo do enajstih zvečer, tako da se ti zdi, da imaš veliko več od dneva.

Škoti so politično zelo aktivni in pogosto cele generacije volijo za isto stranko. Politična pripadnost je družinska tradicija.

Če prebivaš na Škotskem več kot pol leta in si iz države članice Evropske unije, si rezident. Prav nič drugega ni potrebno. Vpišeš se v volilni register, in to je to. Veliko manj birokratskih kolobocij kot v Sloveniji.