Izbor ture
Graščina je bila zgrajena leta 1927 in je spomeniško zaščitena. Foto: Reuters
Interier Mar-a-Laga je delo avstrijsko-ameriškega arhitekta in notranjega oblikovalca Josepha Urbana (1872-1933). Foto: Wikipedia
Graščina, v Trumpovem slogu - zlata ni nikoli premalo. Foto: Reuters
Ameriški davkoplačevalci so v letu dni za Trumpove izlete na Mar-a-Lago plačali milijone. Foto: Reuters
Trump je na Mar-a-Lagu gostil tudi slavnostne sprejeme ob preliminarnih volitvah. Foto: AP
Tudi Jared Kushner in Ivanka Trump sta božične praznike preživela na Mar-a-Lagu. Foto: Reuters
Melania in Donald Trump med opravljanjem delovnih obveznosti - tudi za božič. Foto: Reuters
Sedma sila pred graščino, kjer so zanje urejeni posebni šotori. Foto: Reuters

Dodaj v

Mar-a-Lago, Trumpov floridski peskovnik - petični klub in situacijska soba hkrati

Donald Trump, predsednik na oddihu
9. januar 2018 ob 06:16
Palm Beach - MMC RTV SLO

Donald Trump, ki je svojega predhodnika Baracka Obamo obtoževal, da namenja preveč časa golfu, je preživel več kot tretjino svojega predsednikovanja v dopustniških rezidencah. Prva v vrsti: floridska graščina Mar-a-Lago.

Za božič, ko se je Trump odpravil na svoje golfišče na Floridi, je bil to njegov 85. dan na igrišču, od kar je postal predsednik, in 111. dan na enem od svojih posestev (bodisi na Mar-a-Lagu bodisi v Bedminstru v New Jerseyju), je poročal Business Insider.

Do danes, na 354. dan predsednikovanja, jih je 117 preživel na svojih posestvih, 91 pa na golfiščih.

Trumpovi redni izleti na igrišča za golf so toliko bolj pod drobnogledom, ker je bil ravno on tisti, ki se je najglasneje pritoževal, da Obama preživlja preveč časa svojega predsednikovanja na igrišču za golf. "Ali lahko verjamete, da je ob vseh težavah in izzivih, s katerimi se spoprijemajo ZDA, predsednik Obama preživel dan na igrišču za golf. Huje kot Carter," je tvitnil Trump leta 2014.

V letu dni predsednikovanja so davkoplačevalci za Trumpove izlete na golf odšteli že dobrih 46 milijonov dolarjev, so izračunali na spletni strani Trump Golf Count, kjer številko vsak dan posodabljajo. Čeprav predsedniki ZDA za svoje družinske oddihe običajno plačujejo iz svojega žepa, pa morajo davkoplačevalci še vedno poravnati račun za varnostne stroške - na en konec tedna v Mar-a-Lagu jih to, denimo, pride tri milijone dolarjev, je razbrati iz poročila vladnega urada za odgovornost (GAO).

Vstopnice za silvestrovanje s predsednikom
Božične praznike je ameriški predsednik, seveda, preživljal na posestvu Mar-a-Lago v West Palm Beachu, kamor se redno umika pred stresom v Washingtonu. Ta Trumpova razvada je deležna kar nekaj kritik, saj se opazovalcem zdi, da predsednik troši neprimerno preveč davkoplačevalskega denarja za te svoje izlete (in polete) med Washingtonom in Florido.

"George W. Bush je sicer res veliko hodil na svoj ranč v Crawford v Teksas, a tam nisi mogel najeti spalnice ob njegovi," je za Wall Street Journal slikovito ponazoril etično dilemo Mar-a-Laga Jordan Libowitz iz nadzorne skupine Citizens for Responsibility and Ethics.

Etičnih odborov ni Trump prav nič pomiril s svojo silvestrsko ekstravaganco v Mar-a-Lagu - petični gostje so lahko vstop v novo leto pozdravili s predsednikom na zabavi, za katero so vstopnice stale 750 dolarjev, kar je slabih 200 dolarjev več kot lani, ko je Trump že slavil svojo zmago na volitvah, a se še ni preselil v Belo hišo. Kritiki Trumpu očitajo, da se finančno okorišča s predsedniškim stolčkom in promovira svojo znamko, kar da je nedopustno.

Graščina, zgrajena za dedinjo
In Mar-a-Lago je zagotovo bolj trgovska znamka kot pa zgolj še ena v vrsti predsedniških rezidenc. Trump je 10.000 kvadratnih metrov prostrano posest z 90 let staro graščino, 20. največjo v ZDA, kupil leta 1985, ko je bil še poročen z Ivano Trump.

Newyorškega nepremičninskega magnata je očarala spomeniško zaščitena razkošna graščina, ki sta jo leta 1927 zgradila Marjorie Merriweather Post, bogata mlada dedinja podjetja s kosmiči Postum Cereal Company, in njen soprog Edward F. Hutton. Par je za gradnjo svojega sanjskega doma najel arhitektko Marion Sims Wyeth in notranjega oblikovalca Josepha Urbana, celoten projekt pa ju je takrat stal sedem milijonov dolarjev.

Postova, ki je umrla leta 1973, je v oporoki Mar-a-Lago zapustila službi za narodne parke (NPS), saj je upala, da bi posest lahko uporabili za državniške obiske ali kot zimsko Belo hišo (na neki način se ji je želja s Trumpom 45 let pozneje uresničila).

A Richardu Nixonu je bila ljubša t. i. floridska Bela hiša na otoku Key Biscayne, Jimmy Carter pa sploh ni bil zainteresiran za to. Ker so bili stroški vzdrževanja posesti večji od sredstev, ki jih je v ta namen v oporoki zapustila Postova, in ker je posest zaradi lokacije težko ustrezno varovati, je kongres Mar-a-Lago leta 1981 vrnil fundaciji Postove, ki je dala posest na prodaj za 20 milijonov dolarjev, a kupcev ni bilo.

Na poročnem sprejemu tudi Clintonova
Vse, dokler ni zamikala Trumpa, ki je ravno takrat v tem delu Floride iskal primerno zimsko rezidenco. Po Trumpovih besedah je hčerkama Postove ponudil še več, kot sta zahtevali, a sta njegovo ponudbo zavrnili. Zato je ubral drugo pot in za dva milijona od ustanovitelja KFC-ja kupil parcelo ob Mar-a-Lagu ter zagrozil, da bo na njej zgradil vilo, ki bo popolnoma zaprla pogled na morje z Mar-a-Laga. Cena tega je posledično skokovito padla in Trump je leta 1985 posest nazadnje kupil za samo sedem milijonov, jo prenovil in dogradil ogromno plesno dvorano, ki je redno gostila letni ples Rdečega križa.

V 6.000 kvadratnih metrov velikem kompleksu s 126 sobami, 58 spalnicami, 12 kamini, tremi zaklonišči in 9 metrov dolgo marmorno jedilno mizo je tudi klub Mar-a-Lago s sobami za goste, petimi teniškimi igrišči, bazenom in velnesom, namenjen izključno članom kluba. V klubu sta med drugim imela koncerte Céline Dion in Billy Joel, redne gostje so bile udeleženke lepotnih tekmovanj, ki so potekala pod Trumpovo licenco, sosedje pa so se pritoževali, ker je klub redno kršil pravilnik o hrupu v soseski.

Pretkani mogotec je Mar-a-Lago v svojih rokah zadržal čez obe svoji ločitvi (od Ivane Trump leta 1992 in od Marle Maples leta 1999), z Melanio Trump pa sta tam leta 2005 gostila svoj poročni sprejem. Trumpova družina je zase zadržala povsem zagrajen del posesti z graščino, medtem jo je preostali del odprt za petične člane kluba.

In če se danes mnogi zvezdniki in politični veljaki zgražajo nad Trumpom, pa so se svojčas radi kazali v Mar-a-Lagu. Tako je posest med drugim gostila Sylvestra Stallona, Eltona Johna, Jaya Lena, Woodyja Allena ... in, da, tudi Billa in Hillary Clinton, ki ju je Trump tja povabil na svoj poročni sprejem. Še prej, leta 1994, pa sta svoje medene tedne na Mar-a-Lagu preživljala Michael Jackson in Lisa Marie Presley.

"Zimska Bela hiša"
Odkar je bil Trump 20. januarja 2017 ustoličen kot predsednik ZDA, je pogosto obiskal svoje floridsko posestvo - Washington Post navaja, da je do zdaj tam preživel 46 dni oz. tja poletel desetkrat (in desetkrat nazaj), kar je davkoplačevalce stalo 21 milijonov dolarjev samo potnih stroškov (varovanje ni vključeno). A kaj pa je to za "zimsko Belo hišo", kot se je Trump hitro navadil klicati Mar-a-Lago.

Tam ima zdaj tudi posebno sobo, iz katere lahko varno komunicira s t. i. situacijsko sobo v Beli hiši in s Pentagonom, sicer pa je v Mar-a-Lagu lani med drugim gostil kitajskega predsednika Ši Džinpinga s soprogo in japonskega premierja Šinza Abeja s soprogo.

To se je izkazalo za, milo rečeno, problematično, ko je Trump februarja med večerjo na terasi z Abejem, japonsko delegacijo in številnimi drugimi povabljenci, začel glasno razglabljati o morebitnem jedrskem napadu Severne Koreje in začel na svojem prenosniku zbranim kazati tajne podatke, osupli, nič hudega slutečega gostje pa so vse skupaj v živo tvitali, češ, znašli smo se v situacijski sobi! Po tistem je bil Trump sicer malce bolj pazljiv s kočljivimi podatki, a le za odtenek.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
topol
# 09.01.2018 ob 07:04
Članek je spet napisan senzacionalistično. Američani imajo težavo, ker imajo bogatega človeka za predsednika. Trump ima več domovanj, ki jih je treba varovati, če je tam ali pa ne. Varovanje tega vikenda bi stalo tudi, če bi ga obiskal zgolj dvakrat letno. Predsednik ZDA je prva tarča na seznamu marsikoga (saj je vmešan v vojne marsikje). Tako ne morejo pustiti, da bi bili njegovi vikendi brez varovanja. Tudi v Sloveniji se varuje domovanja predsednikov, ki pa so revni in nimajo več kot dve domovanji.
Volilci so vedeli, da ima Trump graščino na Floridi in ga izvolili. Zdaj pa naj plačajo še stroške njenega varovanja. Ali pa naslednjič izvolijo predsednika z Aljaske s kočo v divjini, ki jo je ceneje varovati.
Do Brasil
# 09.01.2018 ob 07:44
@topol
Američani imajo težavo, ker imajo bogatega človeka za predsednika.

Ce ti spomin seze samo do Clintonovih in Obame ze. Drugace pa Jimmy Carter je veleposesnik s kikirikiji, Bushi so naftarji. Skozi celo zgodovino je bilo vec ameriskih predsednikov bogatih kot pa revnih.
BepaJoseph
# 09.01.2018 ob 07:14
Več kot je na golf igrišču, manj škode naredi... (če bi jim uspelo še, da manj uporablja telefon, bodo pa že skoraj na konju...)
Seneca
# 09.01.2018 ob 07:30
Mislim, da se tole vseeno ne more primerjati z rezidencami našega pokojnega maršala. Res, pa je, da si je za razliko od Broza Trump vse kupil sam!
pietetnik
# 09.01.2018 ob 08:56
Trump je kriv za slabo vreme v Sloveniji!!!
veza
# 09.01.2018 ob 08:00
A sedaj še jesti ne bo smel, ker je to strošek davkoplačevalcev?
veza
# 09.01.2018 ob 08:02
rabelj
# 09.01.2018 ob 07:57

Volilci so vedeli, da ima Trump graščino na Floridi in ga izvolili.

Volilci so v bistvu verjeli njegovim lažem, da bo golf opustil in delal 25 ur/dan v dobro amreičanom.


problem so danes tisti, ki so HC za kampanijo donirali na milijone, sedaj pa se tolčejo po glavi in po Trumpu.
veza
# 09.01.2018 ob 07:59
- Washington Post navaja, da je do zdaj tam preživel 46 dni oz. tja poletel desetkrat (in desetkrat nazaj), kar je davkoplačevalce stalo 21 milijonov dolarjev samo potnih stroškov (varovanje ni vključeno).

ja, če gre nekam drugam, recimo na obisk nekega mesta ali področja s poplavami, a tisto potem stane manj, varovanje pa je verjetno stalen strošek, ne glede, kam potuje, kdo je štel obiske Huseina Obame?
KLIPAN
# 09.01.2018 ob 08:23
"V letu dni predsednikovanja so davkoplačevalci za Trumpove izlete na golf odšteli že dobrih 46 milijonov dolarjev, "

Ko naivneži podpirajo ultramiljarderja, ker bo baje "skrbel za malega človeka".
Potem pa zmanjša davke najbogatejšim, mali človek pa z davki skrbi za njega.
WeeBay
# 09.01.2018 ob 12:24
Ampak on je že 23 krat bankrotiral in v življenju ni dosegel ničesar saj je navaden lenuh. Vsak tako pravijo tule na rtvju
juventina10
# 09.01.2018 ob 11:28
v prvem komentarju sem napisala, da je bill skakal okoli kikel, da je obama dobil nobelovo nagrado za mir, hkrati pa bobmardiral po afriki in še kje,ter samo omenila oba busha,kjer ne veš kdo je slabši. in kaj , sem koga užalila ali povedala neresnico?saj je vse to bilo na televiziji.katastrofa
ZETAC
# 09.01.2018 ob 15:45
Fantastičen članek - bo to OK, če tako napišem(o)?
veza
# 09.01.2018 ob 08:04
Melania in Donald Trump med opravljanjem delovnih obveznosti - tudi za božič. Foto: Reuters

ta je pa smešna, sprejemala sta klice, se pogovarjala z ljudmi, ja, prav za božič, kaj je to sedaj delo na črno al kaj?
Isao
# 09.01.2018 ob 11:58
Vse kar napišete o njem samo utrjuje že prepričane.
raknac navi
# 09.01.2018 ob 08:55
Dejatvo pa je tudi to, da noben clanek prej, o prejsnjih rabotah predsednikov ni sprozal tako zveste falange obozevalcev. Obama nikoli ni imel tako uvestih privrzencev. Clinton se manj. To kar se dogaja s fan klub pri Trumpu je res nekaj posebnega. Trump fun klub v vsako slovensko vas!
raknac navi
# 09.01.2018 ob 08:51
RjSlo
Na pamet govoris. Ob tem pa navajas predsednike, ki so imeli impičment. Trump ga se nima. Tako, da kr neki. Ko bo o Trumpu toliko napisanega kot o Nixonu se pa spet oglasi.
rabelj
# 09.01.2018 ob 07:57
Volilci so vedeli, da ima Trump graščino na Floridi in ga izvolili.

Volilci so v bistvu verjeli njegovim lažem, da bo golf opustil in delal 25 ur/dan v dobro amreičanom. Ter da bo, ker ima graščino že v lasti (oz. je že poskrbel zase) sedaj poskrbel za malega človeka. Resnica pa je sedaj, da Trump večidel svojega časa preživi na dopustovanju in golfu, če je že na "delovnem mestu" piše le primitivne tvite, zdravstveno in davčno reformo pa pišejo senatorji v interesu njega in drugih milionarjev na stroške malega človeka.
aci7
# 10.01.2018 ob 18:06
"V tem trenutku, ko ležim na bolniški postelji in umiram, gledam nazaj na svoje življenje in se zavedam, da sta vsa slava in bogastvo, ki sem si ju s ponosom pridobil, sedaj postala nesmiselna. V temi gledam zelene luči iz aparatur za spodbujanje življenja, na katere sem priključen in poslušam zvoke mehanskega meha... kar čutim Božji dih in dih smrt, ki se mi približuje. Veste katera je najdražja postelja na svetu? Postelja bolnega. Lahko zaposlite nekoga, ki vozi avto namesto vas, nekoga, da služi denar za vas, toda ne morete zaposliti nekoga, ki bo bolan namesto vas in namesto vas nosil bolezen. Izgubljene stvari lahko najdemo. Ampak obstaja ena stvar, ki je nikoli več ne najdemo, ko jo enkrat izgubimo. To je Življenje. Šele ob vstopu v operacijsko sobo, spoznaš, da obstaja knjiga, ki je še nisi prebral - knjiga zdravega življenja. Ne glede na to, v kateri fazi življenja ste zdaj, enkrat se boste morali soočiti z dnevom, ko pade zastor smrti.
Dosegel sem vrhunec uspeha v poslovnem svetu. V očeh ljudi je moje življenje popoln uspeh. Toda, poleg dela, imam le malo radosti. Na koncu je moje življenjsko dejstvo le bogastvo, na katerega sem navajen. Zdaj šele vem, da je, ko enkrat dosežemo zadostno bogastvo za naše življenje, čas, da se usmerimo k drugim stvarem, ki niso povezane z materialnim bogastvom. Naj nam bodo pomembnejši odnosi, umetnost, sanje iz mlajših dni... Neprestano pehanje za bogastvom vas bo spremenilo v zmešano osebo kot sem sam. Bog nam je dal čutila, da lahko začutimo ljubezen v srcih ljudi, ne pa za lažne iluzije, ki jih prinaša bogastvo. Bogastva, ki sem si ga pridobil v življenju, ne morem odnesti s seboj. Kar lahko odnesem s sabo so le spomini na trenutke ljubezni.To je edino resnično bogastvo, ki vas spremlja, vam daje moč in luč za vztrajanje. Ljubezen lahko potuje tisoče in tisoče kilometrov in nima nobene omejitve. Pojdite kamor želite iti. Dosegajte višine, ki si jih želite doseči. Vse je v vašem srcu in v vaših rokah! Negujte ljubezen do svoje družine, ljubezen do vašega partnerja, ljubezen do prijateljev... Lepo ravnajte s seboj. Spoštujte druge." Steve Jobs
miha_lj
# 09.01.2018 ob 22:29
V Sloveniji je tak kraj Šentjur pri Celju
Tetameta
# 09.01.2018 ob 10:47
Ja in kje je zdej problem? Ima se, može se...
raknac navi
# 09.01.2018 ob 08:22
Okus da mu ni para.
Jon Sneg
# 09.01.2018 ob 08:15
Kritiki Trumpu očitajo, da se finančno okorišča s predsedniškim stolčkom in promovira svojo znamko

Vsak ameriški predsednik po koncu mandata izda knjigo ali dve, opravlja predavanja, kjer dobi pregrešno velik honorar, pojavlja se na raznih prireditvah in ustanavlja fundacije,... Vsakemu predsedniku ta funkcija finančno zelo koristi.

In v Ameriki hvaljenje z denarjem, promoviranje sebe, tudi v najbolj bedastih primerih (Kardashianovi) in nasploh razkazovanje bogastva ni nič nenavadnega in je celo pohvalno. Pustimo sedaj "zanemarljiva" dejstva, da par deset milijonov ljudi živi pod pragom revščine.

Ameriški predsedniki in še posebej Trump (ma tudi Obama, le da se je le-ta delal bolj skromnega) ne bodo nikoli taki kot Jose Mujica (Urugvajski državnik, ki vozi Hrošča in velik del svoje plače nameni v humanitarne zadeve).
tore
# 09.01.2018 ob 19:02
Samo 7 milijonov za tako stilsko opremljeno graščino, neverjetno.
Ob tem mi pride na misel uboga vrstna hiša nad Piranom za 1,2 milijona, da dol padeš.
Đorđ Buš
# 09.01.2018 ob 13:32
200 dolarjev več kot lani.
Našparanih sem imel le 150
copcop
# 09.01.2018 ob 10:21
Po Trumpovih besedah je hčerkama Postove ponudil še več, kot sta zahtevali, a sta njegovo ponudbo zavrnili. Zato je ubral drugo pot in za dva milijona od ustanovitelja KFC-ja kupil parcelo ob Mar-a-Lagu ter zagrozil, da bo na njej zgradil vilo, ki bo popolnoma zaprla pogled na morje z Mar-a-Laga.

Fake news. Če bi ponudil več kot sta zahtevali, bi prodali.

Da je zagrozil z zapiranjem pogleda na morje, pa zagotovo drži. Takšen je pač Trumpov stil poslovanja in sedaj tudi predsedovanja. Kar se mladi osel nauči, to stari osel zna.

Se oproščam oslom za primerjavo.
pobrisan
# 09.01.2018 ob 09:03
šurda

Predsednik ZDA Donald Trump bo vsekakor prišel v zgodovino
ZDA kot daleč najslabši, mogoče ga čaka enaka usoda kot
Nixona !
--------------

Dejstva te demantirajo. Samo v enem letu Trump žanje sadove:

Upanje za nadaljevanje pozitivnega trenda vlivajo predvsem nova davčna zakonodaja v ZDA, sprejeta prejšnji mesec (davek na dobiček se je s 35 znižal na 21 odstotkov), lepe projekcije rasti dobičkov in skoraj optimalna slika na ameriškem trgu dela. Decembra je največje gospodarstvo sveta ustvarilo neto 148 tisoč novih služb (resda 42 tisoč manj od napovedi, kar pa niti najmanj ni razlog za skrb), stopnja brezposelnosti pa je ostala 4,1-odstotna.
rdečinavijač
# 09.01.2018 ob 09:46
Ameriški davkoplačevalci so v letu dni za Trumpove izlete na Mar-a-Lago plačali milijone. Foto: Reuters

Ko miljarder poln denarja, kljub temu jemlje navednim ljudem.
Petja
# 09.01.2018 ob 10:34
Edino, kar je še bolj zabavno od histeričnega jokanja, je opazovanje kurjenja 18 bilijonov dolarjev namenjenih v Open Society Foundations in spodkopavanje Trumpa.
Na borzi jih stari Đorđ na ta račun zakuril že precej.
nikhrast
# 09.01.2018 ob 17:25
Saj je v redu, samo da ne bi bil tako otročji.
Stalno bahanje, še volivcem je povedal kako srečni so lahko da so glasovali za njega. Pa saj ni normalen, ni čudno da se mu ves svet smeji.
Uboga Melanie, vem da ji je nerodno, ni čudno da se je zjokala ko je zvedela da je Trump zmagal, pa Slovence je zdaj tudi sram da imajo takšnega zeta.
tvuser
# 09.01.2018 ob 15:01
Slika 35 pove vse. Koliko ljudi bi imelo urejeno zdravstveno zavarovanje za ta znesek?
Kazalo