Plaža Ancon, Trinidad, je odličen kraj za počitek med popotovanjem po Kubi. Foto: MMC RTVSLO/Brina Tomovič
Plaža Ancon, Trinidad, je odličen kraj za počitek med popotovanjem po Kubi. Foto: MMC RTVSLO/Brina Tomovič
Kuba
Znamenitosti niso le zgradbe, temveč tudi avtomobili. Foto: MMC RTVSLO/Brina Tomovič
Havana
Kapitol v Havani. A must see! Foto: MMC RTVSLO/Brina Tomovič
Santiago de Cuba
Katedrala v Santiagu, ki je eno najbolj vročih mest na Kubi. Foto: MMC RTVSLO/Brina Tomovič

Skupina ameriških senatorjev namreč predlaga, da bi ZDA umaknile 47 let dolgo prepoved potovanja na ta tropski otok. Če bi ZDA spremenile pravila za potovanje na Kubo, bi Američani verjetno kar drli na ta tropski otok, a Kubanci se na to še ne pripravljajo. Posebnih priprav ni, je dejala namestnica kubanskega ministra za turizem, potem ko so ameriški zakonodajalci predstavili sveženj ukrepov, ki bi Američanom dovolili vstop na Kubo. Slednja je namreč zanje že desetletja prepovedana. Zaenkrat naj bi se spremenila predvsem pravila za kubanske Američane, ki bi tako lažje obiskali sorodnike in jim pošiljali denar.

Moja izkušnja:
Med popotovanjem po Kubi marca 2008 sva s prijateljico srečali kar nekaj Američanov, ki so bili nad državo in ljudmi očarani. Povedali so, da so na otok pripotovali prek Mehike, pri tem pa zelo pazili, da jim uradniki niso dali kakšnega žiga v potni list, saj bi lahko imeli ob vrnitvi v ZDA velike težave. Priljubljena izhodiščna točka za potovanje na Kubo je tudi Toronto v Kanadi.

Ob tem so dodali, da ne kupujejo nobenih majic Cheja Guevarre ali drugi spominkov in tudi slavne kubanske cigare so kadili le tam. Vzrok: dejansko jih lahko sodno preganjajo. Ko sva jih vprašali, kako to, da so se vseeno odločili za potovanje na Kubo, so smeje odvrnili: "Nismo vsi zadrti republikanci."

Kuba je pripravljena na mednarodni turizem, je dejala Lopezova, a je bila pri tem previdna in ni omenila Združenih držav Amerike. Ko so jo posebej vprašali po ameriških turistih, je nerazpoloženo dejala: "Kar zadeva nas, so ZDA del sveta in mi smo pripravljeni na svet."

Ob tem tudi ni odgovorila na vprašanje, koliko kubanskih Američanov bi se zaradi sprememb vrnilo v domovino na obisk, in je dejala, da Kuba ne vodi evidence o tem, koliko Američanov bi prišlo na Kubo, če jim zakon tega ne bi prepovedoval. Prav tako ni jasno, ali se kubanska vlada že pogaja z ameriškimi letalskimi družbami o razširitvi njihovih storitev na Kubo, če bi vlada odpravila omejitve potovanja.

Zaenkrat ZDA in Havano povezujejo le čarterski poleti za kubanske Američane, novinarje, nekatere poslovneže in politike. Tako kažejo uradni podatki, dejstvo pa je, da Američani obiskujejo Kubo, le da to storijo posredno: večina jih iz ZDA odpotuje v Mehiko, od tam pa potem na Kubo.

Vsako leto več turistov
Po podatkih kubanskih oblasti je februarja Kubo obiskalo več kot pol milijona turistov, kar je 4,5 odstotka več kot v prvih dveh mesecih lani. Lani je sicer državo obiskalo rekordnih 2,35 milijona tujih turistov, kar je ustvarilo 2,7 milijarde dolarjev prihodkov za kubansko blagajno. Največ turistov pride na Kubo iz Kanade: odstotek kanadskih turistov se je v prvih dveh mesecih dvignil za 16 odstotkov, na 270.000. Drugi na lestvici so Britanci, sledijo pa jim Italijani, a se je število obojih letos zmanjšalo, najverjetneje zaradi recesije, podobno se je zgodilo s Španci, Francozi in Nemci.

Kubanske oblasti so sicer napovedale, da v nasprotju z drugimi karibskimi destinacijami cen ne bodo spuščale. "Ne načrtujemo velikih popustov, ker ne moremo predvideti, kaj se bo na trgu zgodilo v prihodnosti." Kuba je v primerjavi s sosedami sicer velikokrat cenejša destinacija, saj veliko turistov prihaja na cenovno ugodno počitnice "all-inclusive", ki vključujejo letalsko vozovnico, nastanitev, hrano in pijačo.

Ksenja Tratnik
ksenja.tratnik@rtvslo.si