Kulinarika
Foie gras se odlikuje po žametni teksturi in polnem okusu. Foto: Reuters
Kalifornijski kuharji po odpravi prepovedi komaj sledijo vsem naročilom. Foto: Reuters
Rezine foie grasa ne bi smele biti debelejše od centimetra in pol, treba je tudi paziti, da niso preveč spečene, pri kupovanju pa moramo biti res pozorni, da gre za 100-odstotni foie gras, ne zmes z dodatki. Foto: Reuters
Organizacija proti mučenju živali Peta se že leta trudi izkoreniniti "nehumano" prakso prisilnega pitanja gosi za perverzni foie gras. Foto: Peta
Zagovorniki t. i. postopka hranjenja gavage vztrajajo, da živali pri tem v resnici kaj dosti ne trpijo in da bi prepoved foie grasa zgolj pomenila priložnost za črni trg, kjer pa na humano vzrejo ne dajo kaj dosti. Foto: Reuters
Ena od kreacij s foie grasom, h kateremu kuharski mojstri radi postrežejo sadje ali sladko vino. Foto: Reuters
Eden najboljših krožnikov v ljubljanski restavraciji JB kuharskega mojstra Janeza Bratovža je nedvomno tisti z ravioli, polnjenimi z rikoto in pistacijo, v spremstvu gosjih jeter. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hamburger s foie grasom. Foto: Reuters

Dodaj v

Foie gras, vrhunski gurmanski užitek ali perverzni hedonizem?

Gosja jetra ponovno na krožnikih kalifornijskih restavracij
16. januar 2015 ob 06:18,
zadnji poseg: 16. januar 2015 ob 10:12
Los Angeles/Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko v kalifornijskih restavracijah po odločitvi zveznega sodišča po dveh letih prepovedi ponovno strežejo foie gras, aktivisti pa pišejo protestna pisma, velja podrobneje pogledati to francosko delikateso, ki velja za eno spornejših specialitet zahodnega sveta.

"Moja predstava nebes je jedenje foie grasa ob zvoku trobent," je svoj čas zapisal angleški pisatelj Sydney Smith (1771-1845) in s tem povzel prepričanja sladokuscev, da so porejena gosja jetra praktično kulinarični orgazem. V Franciji je foie gras zaščiten kot kulturna in gastronomska dediščina, za njegovo središče pa velja slikovita jugozahodna pokrajina Perigord, kjer boste v prav vsaki od tamkajšnjih res idiličnih vasic slišali gaganje gosi, tamkajšnje restavracije pa vabijo turiste s foie grasem na 1001 način in lokalnimi tartufi.

A Francija si kljub vsemu ne more povsem lastiti te tisočletja stare delikatese kremasto žametne teksture in bogatega okusa, ki sega še v čase starih Egipčanov. Že takrat so namreč prišli do dognanja, da se da ptice porediti s prisilnim pitanjem. Praksa se je razširila v Sredozemlje in v času starih Rimljanov je foie gras (ali, kot so ga poimenovali, iecur ficatum, kajti gosi so za večjo sladkobo jeter pitali s figami) že postala nepogrešljiva delikatesa na njihovih zloglasnih bakanalijah. A do srednjega veka je delikatesa praktično izginila z jedilnikov, ohranila pa naj bi se po zaslugi Judov, ki so se o skrivnosti foie grasa poučili v času rimskega zavojevanja Judeje.

Jed, vredna kraljev
Počasi se je jed vrnila na (kraljevske) krožnike v 18. stoletju, s pomočjo francoskega kuharja Jean-Pierra Clausa, ki je za markiza Contadesa pripravil pašteto iz foie grasa, skratka, gosjo pašteto, katere klasična izvedba se še danes imenuje pâté de Contades, jed pa je markiza tako navdušila, da je Clausa prosil, naj jo pripravi še za kralja v Versaillesu, da mu jo pošlje skupaj z receptom. In ostalo je zgodovina, kot pravijo. Ludvik XVI. je foie gras označil za "jed kraljev", poleg kronanih glav pa je osvojila tudi umetnike. Nanjo so prisegali vsi od Alexandra Dumasa do Rossinija - zadnjemu v čast so francoski kuharji ustvarili po njem poimenovan "tournedos rossini" (na maslu popečen filet minjon z rezino foie grasa, črnimi tartufi in omako iz madeire).


Aktualne
kreacije z gosjimi jetri najboljših slovenskih chefov:

- Hiša Franko (Ana Roš): Testenina, polnjena z rdečo peso, fermentirana planinska skuta, dimljena jegulja in surova gosja jetra.
- JB (Janez Bratovž):
Ravioli, polnjeni s pistacijo in rikoto, z gosjimi jetri na telečji omaki s prekuhano smetano in kremo iz pečene hruške pituralke.
- Zemono (Tomaž Kavčič):
Gosja jetra na omaki iz dveh vipavskih sirov, s prepečencem, svežim jabolkom, izsušenim vlečenim testom, mlado špinačo in omako iz gozdnih sadežev.
- Strelec (Igor Jagodic): Marinirane goveje rezine, sladoled gosjih jeter, dimljena gosja jetra, gorčica z malino, brioš.
- Maxim (Andrej Kuhar):
Gosja jetra na pireju iz topinamburja in drobnega korena krebuljice, s kremo iz makadamskih orehov in glaziranim bobom.
- Pavus (Marko Pavčnik):
Ramstek / Gosja jetra v testu, Pivova omaka / Čebula / Kolerabni pire / Glazirana koleraba / Štrukelj pregrete smetane.


Foie gras strežejo v več različicah - kot popečene rezine celih jeter, v moussu, parfaitu ali v pašteti, gre pa odlično skupaj s slajšimi in sadnimi kombinacijami, zato ne boste redko naleteli na foie gras z vročimi višnjami, z malinami, s čebulno ali brusnično marmelado, s pomarančami ali s hruškami. Plemeniti okus gosjih jeter poznavalci povzdignejo z vinsko (alkoholno) spremljavo, ki naj bi bila prav tako slajša in čim bolj aromatična (portovec, madeira, šeri, konjak ...).

Francija na prvem mestu
Foie gras, ki je obdržal svoj elitistični status vse do danes, ko je skupaj s kaviarjem in tartufi nepogrešljiva surovina vrhunskih restavracij, je bil večji del 20. stoletja domena Francije, ki proizvede dobrih 78 odstotkov svetovne zaloge, a ko je ameriška vlada v osemdesetih letih uvedla prepoved uvoza izdelkov surove perutnine, so se vzreje gosi (in rac) lotili podjetni kmetje v newyorški Hudson Valley in danes so ZDA na četrtem mestu svetovnih proizvajalk foie grasa (za Francijo, Madžarsko in Bolgarijo).

Je pa res, da so Američani očitno malce bolj občutljivi na etičnost vzreje gosi in raci za foie gras kot Francozi ali Madžari, saj so prav pri njih pozivi k prepovedi tega "mučenja v pločevinki", kot je označuje organizacija Peta, najglasnejši. "Foie gras je za govnače", so tako gladko zapisali v Gawkerju v naslovu svojega članka k novici, da je kalifornijski sodnik na pobudo predstavnikov vzrediteljev gosi in restavracij razveljavil leta 2012 sprejeto prepoved te jedi. "Če ste chef, ki brezsramno prisega na svojo odločitev, da strežete foie gras, imam novico za vas: govnač ste. Če ste gurman, ki predrzno trobi svojo odločenost, da bo užival foie gras, imam še več novic za vas: tudi vi ste govnač," pišejo pri Gawkerju.

Ne najbolj prepričljiv članek, a kar dobro povzema goreče ogorčenje nasprotnikov te "perverzne" delikatese, ki jo Mark Bittman v New York Timesu malce bolj prepričljivo odpravlja, češ da jo večina kuharskih mojstrov ne pripravlja, ker bi jo imeli radi, ampak da bi ugajali "kulinaričnim snobom, ki lahko potem poročajo, da so šli sinoči tja in tja ter se mastili z najbolj čudovitim foiejem". Težava je seveda v nehumanem prisilnem hranjenju gosi in rac s postopkom, po francosko imenovanim "gavage".

Gosi v požiralnik vtaknejo posebno cev, lij, skozi katerega jih nato pitajo s koruzo, s tem pa se njihova jetra močno povečajo. Postopek, ki je izzval toliko zgražanj, so sicer številne farme modificirale do te mere, da bi bila celotna izkušnja za žival čim manj mučna (pitajo jih le zadnja dva tedna pred zakolom, postopek pa traja le 10 sekund), pri čemer je treba poudariti, da gosi, v nasprotju z ljudmi, nimajo žrelnega refleksa, postopek pa ne poškoduje požiralnika.

Hinavska prepoved?
"Foie gras v francoščini pomeni mastna jetra, Fathead pa je ameriška beseda za nesramne kuharske mojstre, ki jih mora zakon prisiliti v to, da nehajo streči skoraj do razpočenja napihnjene organe na krut način prisilno hranjene ptice," so na svoji spletni strani zapisali pri Peti (organizacija proti mučenju živali), ki že vrsto let prirejajo precej dodelane (glej slikovno gradivo desno) proteste proti foie grasu.

Mnogi kuharski mojstri sicer menijo, da je prepoved foie grasa precej hinavska, glede na to, da priprava in uživanje mesa živali, ki jih hranijo z rastnimi hormoni in/ali živijo v nemogočih razmerah ter v nenehnem strahu in stresu, v ZDA nista prepovedana. Niso pa Američani edini, ki jih prisilno pitanje gosi moti, saj so le-tega že pred časom prepovedali v Avstriji, na Češkem, Danskem, Finskem, Norveškem, Poljskem, Švedskem, v Nemčiji, Italiji, Luksemburgu, Irski, Nizozemski in Veliki Britaniji - je pa res, da tam vseeno lahko foie gras strežejo.

V Kaliforniji je odprava prepovedi (le za prodajo, prepoved proizvodnje ostaja v veljavi) precej odmevala. Kuharski mojstri so si oddahnili in komaj zadostijo vsemu povpraševanju, po drugi strani pa so si pred svoje restavracije nakopali besne aktiviste. Aktiviste, ki pozabljajo, da domače živali ljudje pač že tisočletja vzrejamo za zakol in hrano. Ali, kot je v komentarju "v obrambo foie grasa" v Huffington Postu že leta 2010 zapisal ameriški sommelier in svetovalec restavracijam Brad Haskel: "Živali, gojene za zakol, nimajo srečnih koncev - ne glede na to, za kakšen tip vzreje gre."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
sonet7
# 16.01.2015 ob 07:57
Že od nekdja mi kre na k... neka t.i. visoka kuhna za zadovoljevanje snobovskih potreb!
Daedalus
# 16.01.2015 ob 07:52
Kot zagovornik humane vzreje in zakola živali (pašniki oz. dovolj prostorni hlevi, dobra krma, hitra in neboleča smrt) mi je to zelo sporno. Podobno, kot tisti majhni ptički, ki jih utopijo v nekem vinu ali nečem takem, po tem ko so nevemkoliko časa zaprti v temnih škatlah...če se prav spomnim. Ti Francozi znajo bit res malo čez les včasih.
antipopulist
# 16.01.2015 ob 07:07
"živali pri tem v resnici kaj dosti ne trpijo"

Pa kaj si ja nor, saj nisem nek aktivist, ampak tale zagovor je pa res blesav... baje da tudi nedavno mučeni v ameriških rokah niso kaj dosti trpeli. In če se kaj dosti ne trpi, potem dajmo še! Po živalih in ljudeh...
doba
# 16.01.2015 ob 07:45
Gosja pašteta je produkt neznanske krutosti nad živalmi. Zaradi napihnjenih in zamaščenih jeter so race in goske prisiljene jesti - v usta se jim postisne kovinska cev, čisto do želodca (kar je lahko do 30cm globoko). Ptice neznansko trpijo, tako med in po "hranjenju"/pitanju, medtem ko se njihovo fizično stanje hitro slabša. V samo nekaj tednih se njihova jetra napihnejo do več kot desetkratne normalne velikosti, zaradi česar ptice ne morejo stati, hoditi kaj šele dihati. Ko pride do te točke se jih zakolje, in njihova bolna jetra se postrežejo kot delikatesa.
doba
# 16.01.2015 ob 07:02
Aktiviste, ki pozabljajo, da domače živali ljudje pač že tisočletja vzrejamo za zakol in konzumacijo.

Nič ne pozabljajo. Kot pri zlorabi bikov in podobnih zlorabah se krivci vedno izgovarjao na tradicijo, kar je zgrešeno. Saj ljudje so tudi stoletja zlorabljali sužnje ali se hranili s človeškim mesom, pa je to kljub temu barbarizem, isto kot tale gosja pašteta, za katero gosi dolgotrajno mučijo in zlorabljao. Tu ne gre zgolj za zakol in jedenje nezdrave hrane, nakar hedonisti še zažirajo zdravstveno blagajno (naj si stroške zdravljenja sami plačujejo).
Prodaneduše
# 16.01.2015 ob 07:44
V maksiju ti bodo dali gavrilovića z gosjo aromo in trojno ceno, lepo zapravljanje želim
420
# 16.01.2015 ob 08:09
pa dobro saj vsi vemo da gre za perverzni hedonizem.sprenevedanje je čisto nepotrebno
antipopulist
# 16.01.2015 ob 07:01
Bljak, ogabno.
Vreizeja
# 16.01.2015 ob 07:08
Ne, hvala.
doba
# 16.01.2015 ob 07:03
Sramota, da se dela ša reklama za gostince, ki ta hedonizem strežejo!
senca
# 16.01.2015 ob 09:35
Ma to je bedarija. Upravičevanje tega preseravanja je naravnost idiotsko.
Alchemist
# 16.01.2015 ob 09:34
kaj ni jasno? človek si je podredil vse na zemlji, zato je tudi preživel

No, jaz sem prepričan, da bi se lahko ohranil tudi če si nebi vsega podredil, in če bi ohranil vsaj nekaj osnovne spoštljivosti do okolja, ki mu življenje sploh omogoča.
blackened
# 16.01.2015 ob 16:18
Živali so moji prijatelji!
Prijateljev ne jem!
Vreizeja
# 16.01.2015 ob 07:03
Na ljudi, ki to jedo in vedo, kako se pride do tega, gledam drugače.
swaho
# 16.01.2015 ob 11:41
dokler človek spi poje vse kar dobi na krožnik, ko se enkrat zbudi pa vidi kaj je kruta realnost in postane vegetarijanec...
mogoče največa uma v zgodovini Tesla in Einstein sta bila težka zagovornika vegetarijanstva...
tihomir
# 16.01.2015 ob 09:40
Eskel
# 16.01.2015 ob 09:13
Nevem, jaz bi pa probal tole, pa se potem odločil.


Super ideja, prijatelj ti zabije 50 cm dolg lijak do želodca, v minuti napumpa z 20 kg hrane, da te napihne kot žabo in potem vidiš, ali je ta izkušnja vredna hedonizma ali ne. Podpiram te 100%!
luka0028
# 16.01.2015 ob 08:42
Kingstone pojdi v navadno slovensko klavnico in boš videl psihozo boš imel do konca življenja.
abdgš!
# 16.01.2015 ob 15:09
kaj jaz jem, ni vaš problem in se vas ne tiče..!

šibam na tale jetrca ob priložnosti.

Dragi pingvincek, pa je nas problem, ker si del druzbe v kateri so pravila in zakoni za vse enaki. Tako bi nas recimo tudi zanimalo, ce bi rad jedel cloveske dojencke. Ekstremen primer, ampak vsi imamo drugacne meje, zato pa imamo tole debato in ostale. No, ce se ti ne da debatirat, potem pa lahko razlozis, kaj je smisel tvojih objav? Ker konec koncev nas res bas briga kaj ti rad jes, tu se debatira o mejah (ne)humanosti "pridelave hrane".
Perk
# 16.01.2015 ob 11:14
Res pa je, da je meso pomemben vir hrane, ki je potrebna za preživetje. Ni edini vir, je pa pomemben.
Pa ni, kamot se da preživet brez njega. Samo ljudje imajo zgleda vcepljeno potrebo po mesu, bolj ali manj samo zaradi užitka.
bakasliskovic
# 16.01.2015 ob 08:34
narava vse vrne, nič bat...
siggi
# 16.01.2015 ob 07:17
Food inc. in kr naenkrat se to pitanje ne bo zdelo tako kruto... Obstajajo hujse stvari na svetu, zaradi katerih bi se morali razburjat, pa se ne..tam gladko zamizite, pa govorimo o cloveskih zivljenjih, ne pa zivljenju neke goske na neki farmi, ki zivi v izobilju, ce sem lahko malo sarkasticen :)
help
# 16.01.2015 ob 19:30
Jaz sem enkrat delal kak mesec v enem od prehranskih obratov in sem rabil kar neka časa, da sem potem malo prišel k sebi. Nisem ratal vegetarjianec (skoraj) ampak to, da bi morali prepovedati industrijsko živinorejo, sem pa skoraj gotov, da bi koristilo tako ljudem kot živalim. Če bi se vrnili na predindustrijsko (ponavljam samo za živali, za klasično poljedelstovo je preveč ljudi) pridelavo, bi bilo meso gotovo dražje in bi si ga (predvsem revnejši) težje privoščili vsak dan (oz. večkrat dnevno), kar pa je vsaj po zdravniških nasvetih v bistvu dobra stvar. Ma 100% je bolje tudi nič mesa, kot tisto kar pride iz teh mučilnic.
evaevi
# 16.01.2015 ob 17:10
fuj, degensko.
Ric Flair Whooo
# 16.01.2015 ob 15:24
Vsak ki podpira tole nasilno pitanje gosi in vse v povezavi s tem - pri tem pa ne občuti vsaj kanček nelagodja - ni človek. Ali drugače povedano: to je najverjetneje nek zafnani gurmanski prdec, ki bi pojedel tudi kravji drek, če bi bilo to in.

Da pa nekateri celo opravičujejo to prakso pri foie grasu, je pa bolano do obisti.
Zuppkko
# 16.01.2015 ob 14:09
"če bi bili zagovorniki ravnovesja, nas že dolgo ne bi bilo več na tem svetu..."

Narava je dinamična, to pomeni, da se moramo vedno znova vračati k ravnovesju, četudi nas kdaj zanese. Še posebej, če nas kdaj zanese.

Človeka res kmalu ne bo več, če ne bo ugotovil kaj počne s svojim telesom in okoljem.
Alchemist
# 16.01.2015 ob 09:11
Eklatatno mučenje živali...nekako tako kot bikoborbe za Španijo je tole za Francijo bi rekel...
VITO
# 16.01.2015 ob 08:08
A si predstavljate Lojzetova jetra pitana s šnopsom al pa cvičkom? Ma kaki foie gras!
Glas_razuma
# 16.01.2015 ob 06:57
Zanima me, kakšna je bila izvirna različica besede "drekač".
doba
# 16.01.2015 ob 13:11
Gurmani hedonisti - podvrsta Homo sapiens arrogantus ignoramus :(
Diliges
# 16.01.2015 ob 09:54
Tudi klasična živalska farma ni daleč od opisanega mučenja gosi. Res pa je, da je meso pomemben vir hrane, ki je potrebna za preživetje. Ni edini vir, je pa pomemben. In kaj ima s preživetjem omenjena "specialiteta"?
Kako lahko človeško bitje pade tako globoko, da zgolj za svoj užitek zavestno povzroča tako gorje drugim bitjem? In svoje pristavi še vrla Slovenija, ki se baha s svojimi razgledanimi chefi? V vsaki vaški gostilni raje pojem žgance z zeljem.
tihomir
# 16.01.2015 ob 09:33
siggi
# 16.01.2015 ob 07:17
Food inc. in kr naenkrat se to pitanje ne bo zdelo tako kruto... Obstajajo hujse stvari na svetu, zaradi katerih bi se morali razburjat, pa se ne..tam gladko zamizite, pa govorimo o cloveskih zivljenjih, ne pa zivljenju neke goske na neki farmi, ki zivi v izobilju, ce sem lahko malo sarkasticen :)


Obstajajo hujše stvari ampak logika pa je vselej ista - kaj se mene tičejo drugi, važno da se imam jaz fajn.
fil94
# 16.01.2015 ob 09:14
@jazst:
"kaj ni jasno? človek si je podredil vse na zemlji, zato je tudi preživel.... "


aha, ker vsa ostala živa bitja so pa že 200.000 let mrtva, al kako...?
fil94
# 16.01.2015 ob 08:54
"narava vse vrne, nič bat..."

sem absolutno proti temu, da naravo vidimo le kot sredstvo za zadovoljevanje lastne pohlepnosti, ampak tole mistificiranje in poosebljanje narave kot druga skrajnost mi gre pa tudi na živce...

kako pa bo to "narava vrnila"? do drugo leto tako številčen zarod gosi, da bodo napadle restavracije, kljuvale strane in se gostile z njihovimi notranjimi organi? bo potres? ali neka boginja v nekem astralnem svetu vodi evidenco krivic in kljuka tiste, ki "jih je že vrnila"?

rušimo naravno ravnovesje in to ima to slabe posledice (vsaj mi jih tako vidimo. zemlja je preživela že marsikaj in bo tudi nas) - ampak to je pač dejstvo, ne pa nek masterplan žive narave..
doba
# 16.01.2015 ob 07:42
Igralca Rogerja Moora je britanska veja organizacije PETA imenovala za osebnost leta (2009). Naslov si je prislužil s kampanjo proti gosji pašteti.
luckylucke
# 16.01.2015 ob 07:14
Že tako ne maram jetr, ker mi smrdijo. Hkrati so filter telesa, pa vsi vemo kakšni so uporabljeni filtri! Jetra teh na hitro porejenih gosk so pa sploh simbol zdravja:) Ne, hvala!
420
# 16.01.2015 ob 13:30
kaj jaz jem, ni vaš problem in se vas ne tiče..!

ja to je tvoj problem. pomanjkanje empatije
jesihar
# 16.01.2015 ob 11:26
"Moja predstava nebes je jedenje foie grasa ob zvoku trobent,"

Čestitke prevajalcu ;)
tihomir
# 16.01.2015 ob 10:22
Jazst2
# 16.01.2015 ob 10:17
@tihomir
na koncu bo točno tako, pa če se še tako "pametnega" delaš... :-)


pa se ti zdi to v redu?
tihomir
# 16.01.2015 ob 09:45
@jazst:
"kaj ni jasno? človek si je podredil vse na zemlji, zato je tudi preživel.... "


.... dokler ni vsega uničil in odšel na Mars. Res, pametno, človek!
oliva
# 17.01.2015 ob 11:28
Men gre preseravanje itak na živce...
celo če je en tartuf zavit v rukolo...

tole je pa še tolk bolj ogabno.
pa še jetra... (kanta za smeti)...

Po drugi strani pa gre tud men na živce druga skrajnost, ki jo sama prav tako vidim kot snobizem, totalno zgražanje 'zdravoprehranjevalcev' nad okusom nekoga (tudi ko ne gre za živa bitja). Kako lahko to ješ! Pol pa nej te obdavčijo! Ne zaslužiš si zdravnika! in podobno...
doba
# 17.01.2015 ob 08:04
Obup! Da ne govorimo, da se ob tem, ko se že tretijna prebivalstva v Eu hrani dobesedno iz kant za smeti, se dela promocija hedonizma za perverzno izživljanje bogatašev in mučenja živali. Morda sledi članek o kaviarju in ostrigah?
CC
# 16.01.2015 ob 19:27
@kozorog1973: Ironija, da je Nikola Tesla bil vegi.
kefig11
# 16.01.2015 ob 17:48
naj mi nekdo pove, če je poli salama kaj manj kruta do živali? kaj pa pršut? horseburger?
glejte na življenje živali celostno od spočetja do zakola. obenem upoštevajte njeno raven inteligence, predvsem čustvene. foie gras je pač zaradi cevke na videz bolj kruta in je dober argument vsem vegetarijancem, da lahko dokazujejo svojo superiornost primitivnim mesojedcem. sicer pa govorimo o pašteti, ki je zares dobra.
Jazst2
# 16.01.2015 ob 10:22
@Alchemist
No, jaz sem prepričan, da bi se lahko ohranil tudi če si nebi vsega podredil, in če bi ohranil vsaj nekaj osnovne spoštljivosti do okolja, ki mu življenje sploh omogoča.

-------------------

ti si eden, verjetno je takšnih še nekaj in verjetno bi res bilo tako, če bi prevladalo tvoje stališče.

ampak (žal) je večina drugače razmišljala.....koga briga okolje, sam da je dobiček in da imamo čim več materijalnih dobrin....
Peroz
# 16.01.2015 ob 07:59
Daj ljudem debato o levih/desnih ali o uživanju živali, in daš jim neskončno razvedrilo. :)
Pa dober tek.
Joe Malkovich
# 16.01.2015 ob 06:43
Kaj pa chef Bratušek pravi na tole?
vegan
# 16.02.2016 ob 17:59
Prav nobene moralne razlike ni med gosjimi jetri in katerimkoli drugim živalskih proizvodom (meso, mleko, mlečni izdelki, jajca, krzno, volna, usnje, itd.).
Vsa zahtevajo trpljenje.
Vsa zahtevajo smrt.
Vsa vsebujejo nepravičnost.

Edini odgovor na to, če ti je mar za živali je, da postaneš vegan.
Obstaja veganstvo in obstaja izkoriščanje živali. Tretja možnost ne obstaja.

Vabljeni na
leonkralj.blogspot
.si
ponosnikmet
# 16.01.2015 ob 23:26
help

V katerem sektorju ? Perutninarstvu?
bralecx
# 16.01.2015 ob 11:31
@simi1983

Se strinjam. A je takih, ki se potrudijo tudi v dejanjih, da jedo zdravo in humano, bistveno manj, kot tistih, ki imajo veliko mnenj o zdravju in humanosti na podlagi ene fotografije ali clanka. Ponavadi brez tezav zvecijo paradiznik pozimi in kupujejo sfiliranega piscanca v trgovskem centru, samo da je ceneje. Poiskati kmeta, za katerega ves kaj dela, pa zahteva nekaj napora. Je vredno a velika vecina tega ne naredi, zlahka se pa zgraza nad drugimi.
sik
# 16.01.2015 ob 11:26
Aktivisti (na fotkah) včasih malo pretiravajo, velikokrat pa imajo tudi zelo zelo prav.
Kazalo