Kulinarika
Ivo Tomšič iz restavracije Sorbara med pripravo govedine. Kuharski mojstri radi promovirajo tudi "ekološko" porabo vseh delov živali. Foto: Organizator
Ministrstvo za kmetijstvo je lani zagnalo shemo "Naša super hrana", pod okrilje katerega sodi tudi znak "Izbrana kakovost". Foto: Izbrana kakovost
Slovenija je absolutno samozadostna glede perutnine, "stabilno" samozadostna pri govedini, v hudi krizi pa je prašičjereja. Foto: Izbrana kakovost
Prednost slovenskega mesa je, da poznamo poreklo in da je sledljivo. Foto: MZK
Jorg Zupan (Atelje) in Ivo Tomšič (Sorbara), velika ljubitelja mesa in mojstra njegove priprave. Foto: Organizator
Zupanove hrustljave polnjene perutničke. Foto: Organizator
Predstavnik Perutnine Ptuj v pogovoru z voditeljico Mojco Mavec. Perutnina Ptuj je ena redkih v Evropi s piščancem prijazno vzrejo, so poudarili. Foto: Organizator

Dodaj v

Jesti slovensko meso - jesti kakovostno meso?

Ob predstavitvi znaka "Izbrana kakovost Slovenija"
13. december 2017 ob 17:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

V času najrazličnejših afer z mesom kupci vse bolj posegajo po mesninah slovenskega porekla, v svetu visoke kulinarike pa tako ali tako že nakaj časa velja načelo "od njive do mize", pri čemer mora biti ta njiva najmanj slovenska, če že ne na "kilometru 0" od restavracije.

Pa je "slovensko" že zagotovilo za kakovostno meso? Na ministrstvu za kmetijstvo, kjer promovirajo znamko "Izbrana kakovost Slovenija", menijo, da ja. "Pri tem mesu vemo vse, od tega, kdo je bila mama zaklanega teleta do vzreje in kje se je tele paslo, medtem, ko se pri tujem mesu tega ne da zagotoviti. Za nameček pa je slovensko meso še pridelano na okolju prijazen način," je razložil Peter Polanič, predsednik Sektorskega odbora za meso.

Ministrstvo v shemo "Izbrana kakovost", ki kupcem zagotavlja slovensko poreklo izdelka, pospešeno vkjučuje mleko in mlečne izdelke ter meso, prihodnje leto sledijo še sadje, žitarice, oljke in vino. S tem projektom si želijo uvesti nekaj prepotrebnega reda v klasifikaciji izdelkov, ki jih najdemo na slovenskih policah, in za katere se včasih ne ve, kaj oznaka "slovensko poreklo" pravzaprav pomeni. Tako najdemo na policah denimo meso, pri katerem piše, da je poreklo slovensko, a je bilo v resnici pri nas le zapakirano ali prepakirano.

Klasifikacija govedine in perutnine z oznako "Izbrana kakovost":

Vse perutninsko in goveje meso je v celoti predelano v Sloveniji, razlika je le v rojstvu in reji živali.
- Piščančje meso: Žival je rojena in rejena v Sloveniji.
- Puranje meso: Žival je vsaj en mesec rejena v Sloveniji.
- Goveje meso: Žival do 1 leta vsaj 3 mesece rejena v Sloveniji, žival nad 1 leta najmanj 9 mesecev.


Krivdo za to pripišite evropski zakonodaji, po kateri je dovolj, da je le zadnja faza izdelka narejena v Sloveniji, da se dotični izdelek lahko oglašuje in označuje kot slovenski. Tudi zato naj bi oznaka "Izbrana kakovost", ki jo ministrstvo uvaja od lani, malce bolj selekcionirala, kateri izdelki dejansko so slovenski, čeprav je na tem mestu pomislek, koliko potrošnikov se bo znašlo v tem birokratskem kaosu zakonodaj in oznak.

Prednosti slovenskih izdelkov pred tujimi
Pa tudi, če boste kupili denimo goveji biftek z oznako "Izbrana kakovost", še ni zagotovljeno, da je bila žival v Sloveniji skotena - to je nujno samo za piščančje meso, medtem ko so govedini podelili prehodno obdobje osmih let. Mora pa biti žival nad enim letom starosti vsaj devet mesecev rejena v Sloveniji, žival do enega leta pa vsaj tri mesece.

Kot je povedala Janja Kokolj Prošek, vodja skupine za podporo živilsko-predelovalne industrije, želijo z "Izbrano kakovostjo" potrošnikom ponuditi slovenske izdelke, ki imajo kar nekaj prednosti pred konkurenco iz tujine - so pod stalno kontrolo, višje kakovosti, za nameček pa še krepijo slovensko gospodarstvo in ustvarjajo nova delovna mesta.

Precej nad evropskim povprečjem dosega standarde vzreje pri nas perutnina, saj so slovenske farme desetkrat manjše od evropskega povprečja, so večinoma družinske, perutnina živi v naravnem okolju, prehranjuje se z najkakovostnejšo krmo iz naravnih surovin, brez antibiotikov in hormonov, kar pa ne velja (nujno) za tuje perutninske gigante, ki nastopajo tudi na našem tržišču. Slovenija ima tu nedvomno prednost v svoji majhnosti, tudi zato, ker je s tem močno skrajšan transport živali.

Prenizka poučenost glede mesa
Skratka, nastavke nedvomno imamo in zagotovo je popolna sledljivost mesa pomemben dejavnik, se pa ob tem velja vprašati, ali je "slovensko" tudi vedno nujno res bolj kakovostno. Povedano drugače: Ali je goveji zrezek, ki nam ga slovenski mesar ponuja kot "čisto svežega" in "s skoraj nič mastnega" res boljši od uvoženih bogato marmoriranih in uležanih avstralskih in urugvajskih angusov?

Na področju mesne industrije pri nas je pač treba postoriti še marsikaj - kot prvo, se morajo pristojne inštance pa tudi sami rejci poučiti denimo o pasmah goveda in se naučiti, da se kravam mlekaricam z razlogom reče - krave mlekarice. Skratka, ni vsako govedo primerno za kakovostne steake.

Kot drugo, mesarji prodajajo sveže meso, zorjenje pa pri nas ostaja bolj ali manj prepuščeno posameznikom (kmetijam ali restavracijam samim), medtem ko v širši javnosti še vedno vlada veliko ignorance glede te teme. Kot prav tako še vedno demonizirajo maščobo kot nekaj škodljivega.

Pri tem pa vladni uradi in zloglasna slovenska birokracija prav nič ne pomagajo, saj pogosto celo otežujejo procese zorjenja pri nas, zato se velikokrat slovensko meso izvaža v Avstrijo, kjer ga zorijo, nato pa nam ga uvažajo nazaj.

Prav tako zaradi zakonodaje pri nas zakoli potekajo v klavnicah, kjer se sprošča precej več adrenalina kot če bi govedo ustrelili "iz zasede", kot to počno denimo v ZDA. Posledično je meso trše. Dodatno težavo predstavlja tudi to, da so pri nas zaklane krave pogosto prestare in pretežke za zakol, saj dajo več "mase za prodajo".

Primerjave z ameriškim mesom
Glede na to, da Slovenci vseeno smo pretežno karnivorski narod, bi vsekakor veljalo več pozornosti posvetiti kakovosti mesa. In le-te znamka Slovenija (žal) sama po sebi še ne zagotavlja. Tu bi se mirne duše lahko zgledovali po t. i. "USDA Prime" steakih, ki sodijo v sam vrh kakovosti s svojo izjemno mehko, sočno, skoraj masleno teksturo.

Od vse govedine, vzgojene v ZDA, sta sicer res le 2 odstotka certificirana kot USDA Prime, a glede na to, da (tudi) nad njima bdi ameriško ministrstvo za kmetijstvo (USDA), so primerjave s slovenskim certificiranim govedom na mestu, ker tudi pri nas prodajajo steake slovenskega goveda "premium" razreda.

USDA izvaja strog nadzor nad rejci, kakovostjo vzreje in kosi mesa. Govedo je vzrejeno izključno na pašnikih, več kot 90 % njihove prehrane vsebuje svežo travo in zelišča, pri krmljenju pa se ne uporablja nobena gensko spremenjena hrana in rastni hormoni. Govedo je tudi zaklano na pašnikih (pri nas to ni dovoljeno), da pa dobi meso licenco USDA Prime, mora biti izjemno marmorirano in izključno iz govedi, mlajše od 24 mesecev. Vse meso z oznako USDA je zorjeno. Podobno je na Irskem.

Govora je seveda o vrhunski kategoriji mesa, ne o tem, da bi bila sosednja (ameriška) trava v principu bolj zelena (meso, ki se tam masovno uživa, zlasti mleto, je krepko pod standardi), pa tudi cena za tako meso je višja. Bo pa pri nas vseeno treba za dvig kulture uživanja mesa postoriti še marsikaj.

Kuharski mojstri promovirajo slovensko meso

Na torkovi predstavitvi znaka "Izbrana kakovost" sta dva odlična kuharska mojstra, Jorg Zupan iz Ateljeja in Ivo Tomšič iz Sorbare, v praksi demonstrirala, kako pripraviti slasten mesni obrok. S slovenskim mesom. Tomšič je zbranim pripravil počasi kuhano govejo potrebuševino z omako iz govejega repa z majonezo iz citrusov in rdeče pese ter krompirjevim pirejem s hrenom. Zupan pa je posegel po piščančjih perutničkah, ki jih je napolnil s piščančjimi jetrci, vse skupaj pa povaljal v hrustljavo zapečeni piščančji koži in postregel s sladkim zeljem in hrenovo peno.

Zupan je izpostavil pomen lokalnega mesa, ker je sveže in sledljivo, s tem pa so lahko tudi gostinci bolj samozavestni pri prodaji. Tudi v Sorbari, kjer so znani po vrhunskih steakih, skušajo gostom ponujati čim več slovenske govedine, njihova prednost pa je, da Tomšič meso v restavraciji sam zori, tudi po več mesecev, gostu pa podajo vse informacije, od porekla, časa in načina zorjenja do razlage kosov mesa.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
miro789
# 13.12.2017 ob 18:20
Če živiš blizu meje je lahko italijansko meso bližje kot slovensko. Torej argumenti o razdalji odpade. Važna je kvaliteta in sledljivost.
zapravico
# 13.12.2017 ob 18:23
Kvaliteta gre v tujino,mi dobimo vse ostalo
copcop
# 13.12.2017 ob 18:03
Pri tem mesu vemo vse, od tega, kdo je bila mama zaklanega teleta do vzreje in kje se je tele paslo..

Če vemo, kdo je bila mama ZAKLANEGA teleta, je to dobro. Če ne, pa slabo. Ja, kaj pa ata? Za teleta gre!
KapoReđime
# 13.12.2017 ob 17:53
Da bi lahko v zlovenistanu jedli kakovostno meso moramo nujno in po hitrem postopku sprejet še najmanj 500 zakonov in zaposlit 1000 birokratov.

;P
Nikec3
# 13.12.2017 ob 17:56
Zakaj sploh jesti meso?
He he ..


Ker lahko.
Monopattern
# 13.12.2017 ob 18:15
Bolj je pomembno kaj žival je in če se giblje, kot pa poreklo. Najprej naj ministrstvo zagotovi, da v mesu ne bo zdravil in da se bodo živali gibale in se hranile tudi z dovolj raznoliko krmo. Seveda bi morali tudi spodbuditi pridelavo govedine in svinjine, kjer nismo smaozadostni.
ajvard
# 13.12.2017 ob 18:44
Slovenci so ali pa najbolj pošteni na svetu, vsi ostali narodi so pa veliki goljufi...nekako tako se to bere.
sosman
# 13.12.2017 ob 18:03
Mesa ni nujno jesti, še manj tako pogosto, kot vidimo pri nas. Če že, pa naj bo kakovostno, od živali, ki so videle naravo. Je pa drago.
1970b
# 13.12.2017 ob 18:02
Na pohodu je prehranski nacionalizem.

Zakaj bi bila hrana boljše kakovosti samo zato, ker je slovenskega porekla?

Razumem, da je smiselno kupovati slovenske izdelke (ekonomski razlogi), toda izpostavljanje kvalitete kot ključnega atributa (dobro že zato, ker je slovensko) ni na mestu.
generacija56
# 13.12.2017 ob 17:57
Ko se delajo primerjave s severnoameriškim mesom, bi si človek zaželel malo več dejstev.
Resnice. Ne samo reklam....
Severnoameriški pridelovalci namreč nimajo potrpljenja čakati, da se žival poredi po naravni poti. To je proti vsem pravilom racionalne ekonomije kapitalizma.
Ta živina je "modificirana", da je groza...
Medtem pa je južnoameriška popolnoma druga zgodba. Razlika med obema je tako ogromna, da lahko jug dosega nekajkratnik cene severa.
amorce
# 13.12.2017 ob 18:33
od cinkarne do mize bi rekli v okolici celja
slovenkaaaa
# 13.12.2017 ob 18:13
1970b, se povsem strinjam... to je totalna norija... stavi se samo na naš patriotizem, ker smo Slovenci, se ne smemo niti vprašati, ZAKAJ bi pa bila slovenska govedina boljša od avstrijske? A ker je vožnja mesa od Ajdovščine do Ptuja krajša kot od Graza do Ptuja in zato manj obremenjuje okolje?

Generacija56, ti si pa prilepil hrvaški članek... ampak sicer pa - ne gre za davek na kakovostno meso, dokazano dejstvo je, da je denimo govedina zelo škodljiva za okolje, velik prispevek o toplogrednim plinom ima. Preberi si kaj strokovnega na to temo.

Jaz jem meso, ampak ne kupim ideje, da samo ker je slovensko, je boljše od avstrijskega... in nisem proti, da se dela na podnebnih spremembah tudi pri mesu. Pa naj bo meso, ki manj škodi okolju, cenejše, pa da vidimo, kako je s tem.
GORILA
# 14.12.2017 ob 09:59
In, če mislite, da ste mesojedci, pojdite v gmajno, si "na roke" ulovite zajca, ga z zobmi odrite in surovega požrite......ker vam vse to omogoča vaše mesojedsko poreklo..;))

...prej bom jaz ''na roke'' ulovil zajca, ga z zobmi oddrl in surovega požrl, kot pa se boš ti na pašnika do sitega napasel trave!
CC
# 13.12.2017 ob 19:47
Za nameček pa je slovensko meso še pridelano na okolju prijazen način

Bučke. Cel članek je seveda čista propaganda. Upam, da zaradi pomanjkanja povpraševanja.

Zakaj se ne predstavi poglobljeno perspektivo živali - od rojstva, patetičnega življenja v stilu holokavsta , do prezgodnje, krvave in boleče smrti. Samo zato, ker nekdo ni odprt za alternativne okuse in jedi, zaradi tradicije... pa mnenje drugih tudi velja! Bog ne daj, da bi kdo malce po svoje razmišljal!

Lev nima izbire, mi jo imamo. Za vse je boljše, če mesa ne jemo, razen za mesno in farmacevtsko industrijo. Največ antibiotikov požrejo živali in posredno potem ljudje, ki te živali potem jedo.

Zakaj bi povzročali nepotrebno trpljenje, to mi ni jasno... ampak lobiji so močni...
Nikolaj
# 13.12.2017 ob 21:15
Edina 100% garancija,da boste uživali zdravo in slovensko meso je, da žival gojite sami.
Verjamete lahko le sebi.
nvk
# 13.12.2017 ob 21:10
@nvk, seveda, psihično bolj zdravi so tisti, ki podpirajo načrtni umor zaradi poslovnega odnosa..? Res, eni dokumentarci to odlično prikažejo, tudi že samo na national geographic je dovolj dobra režija. Ampak to je en del - narava, lepo, da vem za to, ampak to nima dosti veze z realnim stanjem večine ostalih živali, ki trenutno delijo prostor z nami na Zemlji. Živali v "divjini" živijo življenje, kakršno jim je namenila narava.

Zakaj pa ti ne živiš v divijini kot ti je namenila narava ampak pišeš komentarje na spletu? Smešno mi je kako arbitrarno postavite neke meje morale in kaj je naravno ravno do tja, ko je vam ugodno, nato pa težite vsem ostalim.
Nikolaj
# 13.12.2017 ob 21:13
Meso je slovenskega porekla po naravi stvari le v primeru, če se je žival skotila v Sloveniji in je tu rejena in zaklana.
Ni logično, da je meso slovenskega porekla tudi v primeru, če je žival vsaj ene mesec rejena v Sloveniji.
Sicer pa obstaja kup nedoslednosti; primer:
Slovenija večino hmelja(ki je zelo kvaliteten) izvozi v tujino, zlasti v Nemčijo in slišal sem za slovenske pivovarne, ki uporabljajo izključno kitajski hmelj, pivo pa se prodaja v Sloveniji kot slovensko pivo.
srmeka
# 13.12.2017 ob 18:56
Iščemo kvaliteto drži. Po govedino grem 100 km daleč (ekološka kmetija), boljšega mesa za juho, golaž in zrezke ne najdem pri lokalnem mesarju. Pujsa vzamem pri gospe, ki jih krmi z njivo - ne s krmili (5 km). Vzamem polovico, gre vikend, ampak kvaliteta in okus poplačata. Piščanca in purana pri lokalcu (del ima na kupljeni krmi del na domačih žitih).
Plačaš nekoliko več ... kvaliteta in okus pa odtehtata svoje.
Tako govedorejec, prašičjerejka in perutnirar ne rabijo nobene reklame, prodaje v trgovinah, njim se prodaja takoj iz hleva.
Kvaliteta se proda na vratih kmetije ostalo gre pa ...
Zadeti Derviš
# 13.12.2017 ob 20:58
Klasifikacija govedine in perutnine z oznako "Izbrana kakovost"
Piščančje meso: Žival je rojena in rejena v Sloveniji.


Slovenskega piščanca je zelo lahko prepoznati. Slovenski piščanec je rojen, drugod po svetu pa izvaljen.
DirtyHarry
# 13.12.2017 ob 20:55
Vsa ta industrijsko pridelana hrana je zame pogojno užitna.
Če poskusiš npr. domače meso, od kakega kmeta, ki lepo skrbi za živali, je razlika, kot dan in noč.
Mitja80
# 13.12.2017 ob 20:40
nehajte nakladat in lagat. naša roba ni po večini nič boljša od tuje. pa kaj mislite, da naši kmetje živijo od pohval? ravnotako potrebujejo denar za plačat položnice. in če bo treba uporabit raznorazno kemijo za gnojenje in futranje živine jo bojo uporabili.
Druga Švica
# 13.12.2017 ob 17:51
Kolk so vam pa plačal uvozniki tujega mesa za ta prispevek, lol.
Jouža
# 14.12.2017 ob 13:18
''Zakaj bi morali jesti meso???''
To sprašuje nekdo ki potem teče po "kopijo zrezka'' iz gensko modificirane soje..
pobrisan
# 14.12.2017 ob 09:35
pri nas zakoli potekajo v klavnicah, kjer se sprošča precej več adrenalina kot če bi govedo ustrelili "iz zasede", kot to počno denimo v ZDA. Posledično je meso trše.
------------------

Kako trda mora biti šele halal govedina..... Kdor je videl način zakola, bo že vedel kako žival trpi.
topol
# 14.12.2017 ob 08:01
V članku nam lepo predstavijo kaj je premium kvaliteta po Ameriško. Tega je zelo malo in je res kakovostno. Tukaj pa predlagajo, da bi bilo čisto vse kar malo diši po Sloveniji označeno kot slovenska izjemna kakovost. Le en mesec mora tu bivat oziroma tri ali devet. Torej bi se poljski bik doma razvil v neužitno gmoto, če ga pa odpelješ 1000km proč pa v čudežni izdelek?
Bivši uporabnik
# 13.12.2017 ob 19:52
Ste pa naivni, če mislite da bo naš kmet skrbel za vaše zdravje. Kar je pri nas prirejeno ali vzrejeno in kar pri našem kmetu na njivi zraste je vse drago, kvaliteta pa enaka ali celo slabša kot iz tujine.
Seveda pa kmetje redijo kakšno žival zase in tisto seveda hranijo posebej, za svoje zdravje
bobbek
# 13.12.2017 ob 18:53
Imam se en predlog,zival je rojena v SLO,izvozena v Romunijo in tam po parih letih zaklana in pripeljana v SLO,kot slovenski BIOprodukt.
GORILA
# 14.12.2017 ob 10:04
@judoka
Nikoli mi ni bilo jasno zakaj se kvazi morala (ubijanje zivali) uposteva pri zivalih, pri rastlinah pa ne. A rastline niso zive al kako? Kje tocno je tista meja, kjer se zacne kvazi morala in kdo jo doloca?

...saj ni treba do rastlin...vegani nimajo nobene milosti do komarjev, ki jim pijejo kri (ali pa se samo pripravijo za to opravilo...)!
Pa prav mesarsko redno perejo posteljnino in jih prav nič ne briga genocid nad pršicami...
watwat
# 14.12.2017 ob 09:39
Zakaj sploh jesti meso?

Ker je res okusno.
judoka
# 14.12.2017 ob 09:31
Ko se iz hrane dela religija....

Nikoli mi ni bilo jasno zakaj se kvazi morala (ubijanje zivali) uposteva pri zivalih, pri rastlinah pa ne. A rastline niso zive al kako? Kje tocno je tista meja, kjer se zacne kvazi morala in kdo jo doloca?

Dejstvo je da sta smrt-zivljenje naravni cikel. Da entiteta 1 zivi, mora entiteta 2 umret. Naravni zakon pac.

Izvorni problem proizvodnje zivalske hrane, ki za sabo potegne vse svinjarije, je ta, da nas je prevec. Simpl. Smo kot virus in to za sabo potegne posledice. Ko mi zacne vegan z 3 mladici predavat o morali, zato ker si obcasno privoscim zrezek, mi samo dvigne pritisk.
bob
# 13.12.2017 ob 22:13
Ma pujs je kralj živali, čeprav imam še raje aviacijo in podmornice. Najboljša zelenjava je meso, najboljšo suho sadje pa pršut in bunka vsekakor MADE IN SLOVENIJA.
paver
# 13.12.2017 ob 21:02
Ha ha ha, propagirate ameriško govedino! Poglejte si malo na YouTube njihove s hormoni nabildane bike.ha ha ha! Da o gensko spremenjeni krmi ne govorimo!
samburin
# 13.12.2017 ob 20:45
85 KG mesa pojedo slovenci na leto francozi denimo 40.
Gastroklinika je polna prenažrtežev z mesom in zateklimi jetri tako, da drugi bolniki ne dobijo postelje.
Podnebne spremembe in mesnopredelovalna industrija.
Ampak partija vam bo vzela avto, ker onesnažuje okolje.
MMC vam je Židan naročil članek?
CC
# 13.12.2017 ob 19:52
Morda nekega dne pridejo na Zemljo bitja, ki so močnejša in pametnejša od nas in bodo na nas delala eksperimente in nas spravila v kletke, nas fotrala s kemijo, pospeševalci rasti in antibiotiki potem pa nas na ekološki in "human" način zaklala ter zapakirala v plastiko, kjer bodo nalepke "domače", "eko", "akcija" in mogoče še naši smejoči obrazi gor.
Kölm
# 13.12.2017 ob 19:52
Meso kupujem samo pri "najboljšem sosedu" - to je KMETU, ki ga poznam in za katerega vem s čim "futra" živali. Na črno. Zaradi otroka. Sem kriminalec ?
svyatoslav
# 13.12.2017 ob 17:45
Meso je lahko kakovostno, vendar je vprašanje koliko je zdravo?
Poleg zrezka, ki zakisleni telo in obremeni prebavni sistem do skrajnosti, dobite še dozo rasnih hormonov, antibiotikov, GMO živalske krme, cepiv in še kaj.
judoka
# 14.12.2017 ob 14:01
No, začel si ti, ko si me označil za lažnjivca. Predvidevam, da me tudi ti ne poznaš. Drugače pa, včasih sem imel vrt. Sedaj kupujem zelenjavo na eko tržnici. Za moj okus bistveno boljša, kot sem jo imel kadarkoli na vrtu. In kar se mene tiče, se vrt ne izplača

Okus je slab filter. Glede na okus je cuker super stvar.
Nisi razlozil zakaj se vrt ne splaca.
Na trznici tezko ves iz kaksnega vira ti prodajo hrano.
aaa
# 14.12.2017 ob 12:03
@sikira
Ne govori neumnosti. 80% sveta poje mogoče desetino naših zahodnjaških količin hrane. In bi rekel, da ravno ti malo bolj fizično delajo kot mi. Beljakovin je recimo v stročnicah kolikor hočeš. En in edini problem je vitamin B12.
fritaja
# 14.12.2017 ob 10:35
Pa je "slovensko" že zagotovilo za kakovostno meso? Na ministrstvu za kmetijstvo, kjer promovirajo znamko "Izbrana kakovost Slovenija", menijo, da ja. "Pri tem mesu vemo vse, od tega, kdo je bila mama zaklanega teleta do vzreje in kje se je tele paslo, medtem, ko se pri tujem mesu tega ne da zagotoviti.

Pa ta Židan je res za na luno. On res verjame, da je tukaj sledljivost urejena v nulo, drugod pa je ni? :D
nvk
# 14.12.2017 ob 09:36
Zanimivo, da mi noben vegan takole ne utruja v zivo.
Simba
# 14.12.2017 ob 09:35
"Krivdo za to pripišite evropski zakonodaji, po kateri je dovolj, da je le zadnja faza izdelka narejena v Sloveniji, da se dotični izdelek lahko oglašuje in označuje kot slovenski. "

Itak, kdo drug kot EU zakonodaja...sej ne, da EU omogoča državi da zaostri pogoje v kolikor ji paše, ampak je najlažje s prstom kazat na EU... bog ne daj, da bi kdaj kaj slovenski birokrati malo produktivnosti in samozaščite pokazali... namerno ne pokažejo?

v roku parih dni bi lahko sprejeli zakonodajo, da slovenski izdelek v prehrambeni industriji mora: biti rojen v sloveniji, biti vzgojen v sloveniji, biti zaklan in pregledan v sloveniji. zraven pa QR kodo, kjer bi bili vsi podatki - kdo je rejec, kdo je klavec in kdo je pregledal.
In naj umaknejo določbo kjer je zadosti, da, če je prepakiran v sloveniji, da lahko piše, da je slovenski izdelek. ker NI! Od kdaj je embalaža celoten izdelek? Kupuješ kos mesa, pa, ker je pri nas bil prepakiran, piše da je slovenski izdelek... poglejte si tarčo (žal se ne spomnim datuma) ko bobincu ni bilo nič jasno, ko sta ga birokratke prepričevale, da je prepakirano tuje meso lahko slovenski izdelek :D za crknit smešno, če ne bi bilo žalostno.

da gremo dalje:
slovenski eko izdelek v prehrambeni industriji pa bi lahko določal da - žival je bila rejena na prostem in da se ni uporabljalo N antibiotikov/hormonov/umetnih hranil... pač tako kot mora biti...

aja, pa še nekaj: slovenija je podpisnica zaveze proti mučenju živali, pa me zanima na kaki k***evi podlagi lahko halal hrano pri nas proizvajajo?
sportecho
# 14.12.2017 ob 07:38
Kaj ce bi mal manj jedli sploh, a? Brez hrane se baje kar nekaj casa prezivi...vse je stvar navade...mal razmislimo
Saj, ce rabis energijo potem ok, samo ne pa nažiranje
frozen pingvin 2
# 14.12.2017 ob 05:09
Clanek o mesu, tezijo pa vegiji. Ko bo clanek o korencku, se zarad mene razpisite vegiji v komentarjih kolikor zelite. Tu pa nimate kaj utrujat ker se vas ta clanek ne tice.
Love_tigBitties
# 13.12.2017 ob 22:13
@CC Predstavi mi podatke, ki kažejo, da je meso za ljudi škodljivo (nižja, kvaliteta življenja, povzročanje bolezni in višja umrljivost).
Love_tigBitties
# 13.12.2017 ob 21:48
@CC Prosim razsvetli me na podlagi katerih podatkov deliš svoje nebuloze o mesu z nami? Ali je to pač kar tako, tvoje laično mišljenje?
čak mal noris
# 13.12.2017 ob 19:51
Izraz "Super hrana" ima popolnoma drugačen izvor in pomen, zato je takšno poimenovanje naše vsakodnevne hrane ( mesa ) čisti idiotizem.
Seveda vse naše krave študirajo na Camebridge-u ali Oxford-u, jedo našo, najbolj zeleno travo na svetu in dajejo posledično...najbolj belo mleko na svetu, da o mesu, v okusu katerega bi kak, seveda zopet naš "strokovnjak" našel sledi okusov po tobaku, jagodičevju, usnju, slivah in "kravjekih".
Izjemno!
nvk
# 13.12.2017 ob 19:06
Aja, glede ignorance je pa tako, kakšna je pa tipična slovenska plača? 15-30 eurov na kilo pri zorjenem, je znatno več kot kar ljudje kupijo po raznih akcijah. Torej gre bolj za specialiteto in ne nekaj kar bi uvrstil na redni jedilnik, tam bom pa še vedno imel panirane kure iz sobotnih akcij prodajalne perutnine ptuj :) Aja, pa recimo premium reja od PP je meso takoj 2x drazje, vse stane.

Bo pa pri nas vseeno treba za dvig kulture uživanja mesa postoriti še marsikaj.

Višje plače, očitno na MMCju posvečene kar dobro plačajo glede na njihov okus.
zapravico
# 13.12.2017 ob 18:25
Na papir se lahko napiše karkoli
Mazni
# 14.12.2017 ob 15:51
Jaz furam eno beljakovinsko dieto, ker sem ugotovil, da sem v življenju popil preveč sladkanih pijač in pojedel preveč sladkarij ter belega kruha. Tudi za mojo krvno skupino je priporočljiv večji vnos beljakovin oziroma mesa. Odkar to furam sem shujšal 11kg odvečne teže, ne počutim se napihnjenega, počutim se atletskega in močnega. Je pa res, da jem večinoma domače mesne proizvode, ker če ste opazili mesni predelovalci kompenzirajo meso v izdelkih z raznimi rastlinskimi nadomestki kot je soja. Recimo kupiš hrenovke, na koncu pa ugotoviš, da je v njih velik delež snovi rastlinskega izvora.
Na srečo lahko dobim vse domače, čeprav živim v bloku, od tasta in njegovih prijateljev, ki furajo eko kmetije in so preverjeno kvalitetni izdelki. Vseeno priporočam, da malo preverite pri eko kmetih, kakšno ponudbo imajo, ne bo vam žal. Odsvetujem pa tiste, ki furajo silažo- meso takih živali ni kvalitetno.
Kazalo